Reklama

Reklama

Krtek a medicína

  • Československo Krtko a medicína
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný / Krátkometrážní
Československo, 1987, 28 min

Obsahy(1)

Myška ochorela a krtkovi sova poradila, že má nájsť kvetinku Matricariu Chamomilu. Nestihla mu však povedať, kde ten kvietok rastie. Krto precestuje kôli kvietku celý svet, aby nakoniec zistil, že rastie na ich lúke. (Filmklasik)

Recenze (44)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích krtečků, to, jak běhá po světě a říká zvířátků, jestli to náhodou není "chamomila", je prostě kouzelné. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Cyničtější část mého já by nejradši nakopla moudrou leč nemluvnou sovu do jejího opeřeného pozadí, protože myška ležela téměř na smrtelné posteli, a ona si klidně pošle krtka kolem světa... pravda je, že krtkovo putování je dílem napínavé, dílem vtipné a dílem dojemné - ale místy je už poněkud za hranou tohoto i jiných světů, mezi nimi ale především světa tvorby pro děti. Viz plačící rybičky v břiše žraloka, odkud se s krtkem dostanou díky hodnému panu rybáři, který žraloka rozřeže motorovou pilou (a co pak asi udělá s těmi rybičkami...). Skutečně, čudný bobor. Oproti dokonalému procesu krejčovské výroby je to někde hodně jinde... 50% a ani emerická lopatka na dálkové ovládání to nezmění. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neúměrně dlouhé a stále dokola totéž. Nejmenší u toho tudíž zákonitě ztrácejí pozornost, ale zase ve kterém jiném animáku mají možnost právě ti nejmenší vidět vyvrhování žraloka zaživa motorovou pilou? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Myška onemocní vše se zdá být v prdeli ještě že je tu chamomila. Super je scéna s američanem Krtek: "Chamomila?" Američan: "No no." no není to super? ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nejkontroverznější díl krtka, co znám. Na jednu stranu se moc hezky stará o nemocnou kamarádku myšku, na druhou stranu typicky nepřemýšlí, když už myšce zavolal sovu léčitelku a ta mu řekla, co potřebuje jako lék a návodně mu to ukázala v herbáři, krtek se ani nepodíval (jak taky, že jo, pořád říkám, krtek prd vidí) a pelášil shánět. Přitom od dob Tadeáše Hájka z Hájku jsou herbáře ilustrované. Zmaří něčí celodenní práci tím, že zachrání ryby nachytané do vědra, aby se vzápětí o jejich osud, když všechny ryby včetně jeho samotného schramstne žralok, už nestaral, dost hnusně mučí chudáka lva a vzápětí ještě hada (co se tím mají děti naučit? že skákat někomu po hřbetě je normální a napadený chudák se nesmí bránit?). Všechna africká zvířena se radostně dívá za balónem, ve kterém záškodnický krtek konečně odlétá. Marně přemýšlím, jaká že to je rostlina, po které je zhulený krtek i slon a slon s většími následky. Americký krtek už je pravý manažer, ten už rukama nepracuje. Za povšimnutí stojí, že má modré kalhotky s kapsou! Nebudu déle napínat. Myška svou chorobu navzdory krtkově neschopnosti přežila, krtek zjistí, co je ta matricaria chamomilla a já si jdu po tom vyčerpávajícím zážitku dát vařený nápoj, v němž tentokráte nebude figurovat camellia sinensis ale humulus lupulus. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pro uzdravení myšičky je krteček ochoten sprintovat přes celou zeměkouli za tajemným heřmánkem. Přestože krtek zvládá svůj part s přehledem a ostatní zvířata se rovněž snaží, tak celkový výsledek chvílemi zlehka zanudí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krtek je zřejmě nesmrtelný a nadčasový. Nápad, syžet y příběhů, realizace, všechno je harmonické, originální a přitom zobecňující, zkrátka geniální. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Já vím, já vím, na Krtka se nemůže jít logicky. Ta blbá sova mu však prostě nemohla říci, že mu Chamomila roste za zadkem. A všechna ta havěť jakbysmet. Když všichni tak skvěle znají latinské názvy kytek, proč mu neřekli, že je to heřmánek a že kvůli němu nemusí jet do Arktidy? Divný mi přišel i Krtek feťák (popř. experimentátor s drogami), který šňupe v průběhu svého dobrodružství hned dvakrát. Otevření žraloka motorovou pilou mi přišla celkem síla, Krtek však spokojeně vyskočil a se svým stupidním dotazem "Chamomila?" si to odcupital... Dlouhá stopáž Krtkovi prostě nesvědčí... 50% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Myška je lepší než běžný felčař. ví, co na svou nemoc potřebuje za bylinky, ale aby proto zašel - jak jinak - než opět ochotný krteček. A krteček nelení a vezme to hledání léčivé byliny pěkně ze široka. Svým způsobem jde o poutníka, ne protníka, ta slova se často pletou, který nakonec zjistí, že co hledal, tak je vlastně nedaleko, stačilo mít jen lepší navigaci a mapu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Toto dobrodružství s krtkem by v pohodě sneslo poloviční stopáž, jelikož místy mi to přišlo zdlouhavé a některé sekvence působily hodně bizarně. Nebýt moudré, ale nejspíš i silně flegmatické a líné sovy by krtek ani nemusel podniknout cestu kolem světa, neboť měl onu zázračnou "chamomilu" přímo pod nosem. Kvůli několika prazvláštním momentům (štrikující chobotnice, žralok vs. motorovka) a celkové škodolibosti krtka (chudáci lev se slonem) řadím tento díl spíše k těm méně povedeným. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl tímto dílem překvapen - takový feťácký :-) Krtek si čuchne ke kytičce a vznáší se, pak přijde slon, čichne si a také se vznáší, po určité době se objeví vysmátí zající - čichači. Oh, to je báječné..Jinak je Krteček je prostě báječný, když se na to díváte po letech vidíte sice spoustu nedostatků a nelogičností, přesto to má stále své kouzlo... ()

Reklama

Reklama