Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě přátelský a vstřícný stařík Leland Gaunt obchoduje se vším možným. Pro každého zákazníka má něco, po čem touží, a na oplátku si vždy vyžádá nějakou protislužbu. S ďábelskou rafinovaností tak popouzí občany městečka Castle Rock k vzájemné nesnášenlivosti, která vede až k nepokryté brutalitě. Zrůdné manipulaci odolává jen jediný muž - šerif Alan Pagborn. Šerif si uvědomuje, že lidé sice jednají na základě vlastního rozhodnutí, přesto však tuší, odkud pochází zdroj všeho zla. (Levné knihy)

(více)

Recenze (119)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších adaptací románů Stephena Kinga. Příběh o novodobém Mefistofelovi ve výtečném podání Maxe von Sydowa, který pokušitelsky svádí lidi v Kingovském městečku Castle Rock, je vyprávěn uměřeně (nadpřirozené prvky jsou spíše naznačeny) a o to působivěji. Sydowovým protihráčem je pak zajímavý Ed Harris. A dost se mi líbila hudba Patricka Doylea. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Slabé, dokonca veľmi slabé. Navyše, celé je to alebo pridlhé, alebo prikrátke. Tak či onak, celkovo režijne nezvládnuté, hlúpo napísané, vizuálne lacné a tak čo-to z posledných síl zachránia aspoň herci Max von Sydow a Ed Harris ako sympatický kingovský šerif Alan Pangborn. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tohle me fakt mile prekvapilo. Film zacina pozvolna jako takova cerna komedie s vcelku nevinejma sluzbickama pro obchodnika, ale postupne se zacina ukazovat, ze zas tak prijemnej ten obchodnik asi nebude. A pak pride zhruba nekdy v polovine filmu zvrat a film zacina bejt horor, sluzbicky jsou stale hustejsi, pricemz nejlepsi je asi stazeni psa z kuze a lidi zacnou umirat, aby to skoncilo paradne drsnym, i kdyz krapet predvidatelnym finale. Dal musim pochvalit skvelou hudbu s nekolika znamejma pisnickama, ktery skvele dotvari atmosferu. A pak tu jsou jeste skvely herci. Prakticky vsem to magoreni clovek veri, ale samozrejme nejvetsi pozornost na sebe pouta Max von Sydow, kterej je za vsech okolnosti klidnej a je fakt perfektni. Ed Harris je jako jeho protivnik taky slusnej. Sice film neni na 5*, ale na druhou stranu nevidim duvod, proc je nedat. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

I přes bezesporu vynikající herecké obsazení jsem Nezbytným věcem nepřišel na chuť ani na druhý pokus. Vyprávění je zdlouhavé a bez potřebné gradace. Možná za to může přepálená stopáž, možná mi jen příjde, že se tenhle king vykrádá víc, než je zdrávo, ale prostě to opravdu nejde. Ale, kdo ví, třeba napotřetí... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Film jsem kupoval v LK hlavně proto, že jsem četl předlohu Nezbytné Věci od Stephena Kinga. Kniha byla dobrá a film je aspoň důstojný k předloze a děj přepisuje na plátno docela přesně. Gaunta sem si přestavoval úplně jinak a i když měl charisma nebylo to ono, Pangborna už jsem viděl ve více podobách, tenhle byl jeden z těch lepších…nejlepší jednoznačně psychopat ,,baster,, 6/10* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K Obchodníkovi s hrůzou se dá napsat v podstatě totéž, co k drtivé většině adaptací díla Stephena Kinga. Je to neslané nemastné, s podhodnoceným rozpočtem, a tudíž laciné. Kdo nezná předlohu, může si říct, ušlo to, ale kdo četl román, bude nejspíš trpět a ošizený konec v něm vyvolá nával zuřivosti. Posledních 8 stránek románu, kdyby se podařilo zvládnout po scénáristické a trikové stránce, tak by nejspíš fanoušky hororové podívané vtlačilo hluboko do sedadel. A kdyby se povedlo díky kvalitnímu scénáři přenést tu atmosféru hustnoucího napětí a všudypřítomného zla do filmového materiálu, šlo by o špičkovou hororovou záležitost. Takhle jen za 40 % celkového dojmu. Kladem, který přidal tomuhle kousku 10 %, je angažování Maxe von Sydowa, který mi do role vyslance pekel opravdu sedl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Narvat Kingovu špalkovitou monumentální hororovou vizi stojící na detailně popsaném maloměstském mikrokosmu s dlouhým zástupem postav a spletitou sítí jejich vztahů do dvouhodinového filmu byla sebevražedná mise. Mise, která nemohla skončit jinak, než že příběh přišel o mnohé figury (chápu to u všech kromě mého oblíbence Eso Merilla), nuance a ztratil tak na emotivním náboji do té míry, že zbyl jen dějově celkem věrný, leč nezajímavý a v první polovině dokonce téměř nehororový průměr. Má to silný casting (Amanda Plummer JE Nettie Cobbová), kameraman vystřihl pár pěkných záběrů s majákem a ve finále se dočkáme pár oldschool explozí, ale třeba klíčová scéna, v níž se střetne Nettie s Wilmou je natahovaná a bez šťávy. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nic světoborného to samozřejmě není, ale přesto se zde sešlo několik nezbytných věcí, které vyhání kvalitu dosti vysoko - ďábelsky rafinovaný Max von Sydow (!), parádní hudba Patricka Doyla a kousavá kingovská černohumornost, která naplno vystrčí růžky ve finále snímku (vážně výborná pointa, která mi na tváři vykouzlila škodolibý úsměv). Ed Harris mi (bohužel) ve své roli venkovského šerifa přijde jako šedá myška, která pod spalujícím charizmatem hlavního padoucha sublimuje do ztracena. 3,5* a dobrý pocit k tomu. :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie 640 stranového Kingovho románu "Needful Things" nie je ani zlé, ani dobré. Niektoré scény ma veľmi potešili, iné hodne sklamali. Začnem teda kladmi tohto filmu: dobre zvolené herecké obsadenie, najmä úloha démonického obchodníka Lelanda Gaunta padla Max Von Sydowovi výborne; miestami hustá atmosféra; slušná kamera a hudba; surový súboj medzi Nettie Cobbovou a Wilmou Jerzyckovou; rozumné pozmenenie niektorých detailov. Za výrazné slabiny považujem: prílišné zjednodušenie deja; nezvládnuté rozpracovanie charakterov; absolutné vyradenie niektorých postáv z filmu (na Ace Merrilla som sa tešil ako malé decko, a oni ho vyškrtli zo scenára!); no najhorší je ten odfláknutý konec, kde Ed Harris ako šerif Pangborn zoberie na seba úlohu neohrozeného prezieravého hrdinu. Celé to vidím tak na dve a pol hviezdičky, ale ako človek, ktorý trpí Kingomániou zaokruhľujem smerom nahor a dávam hviezdy tri. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Všechny změny oproti knize jsou k horšímu. SPOILERY. Z Lelanda Gaunta udělal film pitomce...Je jasný, proč tu nebyl Eso Merill. Rozpočet by neměl na ty drahý auťáky :-). Taky mě štve, že dítě přece nemůže ve filmu umřít. Fakt, že Brianovi se sebevražda nepovedla, neměl na film vůbec žádný vliv. To tam bylo prostě jen proto, že děti ve filmech neumíraj. Trapný. Na lítající auto taky asi nebyly prostředky, stejně jako na hroutící se most. Ale jinak to celou dobu jakžtakž jde, ale ten konec je fakt divnej. Vůbec tam není ta stísňující a dusivá atmosféra z knihy, kdy Alan Pangborn jen něco tuší, je v nejistém boji sám a jen kouká, jak se vše postupně hroutí. Tady se udělá masový shromáždění a hned jsou všichni na jedné lodi a všichni ví, kdo je ten Leland Gaunt zač. V knize to tuší jen pár vyvolených a ostatní jsou blázni. Taky nechápu, proč se ve filmu Leland Gaunt nachází snad úplně všude. Správně má jen tahat za nitky. Taky jsem nepochopil tu elektřinu. Docela mě mrzelo, že film nerespektoval základní pointu v knize, a sice, že veškeré nezbytné věci byly jen haluciancí jejich majitelů. Alan Pangborn neměl vidět vzácnou kartičku s bůhví kým (správně tam měl být Sandy Koufax), ale nějakou ošmatanou bezcennou kartu. Prostě se mi jen potvrdilo, že nedokážu sledovat filmy se znalostí knihy, ještě se mi nikdy nestalo, že bych byl z filmu podle knihy nadšený poté, co jsem tu knihu četl. Když to udělám naopak, tak to jde... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem dočetl knížku, jsem se na film hodně těšil, ale film vůbec nesplnil moje očekávání. Pro toho, kdo nezná knížku, to možná může být slušný film, ale pro toho, kdo přečel knihu a líbila se mu, tak to je jen hodně slabý odvárek. Když pominu, že se to do značné míry s předlohou rozchází, tak mi to i tak přišlo dost divný, scény na sebe divně navazovaly a celkově mě film vůbec nedokázal zaujmout a to ani atmosférou, ani hudbou, která mi přišla dost nevhodná. Kingova kniha je hodně povedené dílo, tohle je jen sloboučká napodobenina. Je to škoda, protože ten příběh je pro film jako stvořený. Třeba to v budoucnu ještě někdo zfilmuje a když ano, tak doufám, že to zmákne podstatně lépe než pánové v roce 1993. 45% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Není to Misery, není to Shinning, není to ani žádný velký malér, je to celkem koukatelný film díky Maxovi, kterého fakt můžu ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Již jsem to v jiném komentáři napsal. Maxe von Sydova zbožňuji už dob jeho šachové partie se smrtí v Sedmé pečeti a dalších Bergmanových filmem. Proto jsem byl nemile překvapen s jakou hrůzou ke mne Obchodník s hrůzou zavítal. Tohle bylo zklamání na celé čáře, trikové efekty úděsné a závěr.... pffff. Dle mého nevyužitý potenciál skvělého herce v hlavní roli. Co na to asi říkal Stephen King? * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na filmovej verzii ma najväčšmi mrzí jedna základna vec. Nerád by som tvrdil, že Max von Sydow stvárnil postavu pana Gaunta podpriemerne, ale v tom, v čom knižný Gaunt vynikal, je ten filmový len obyčajnou postavičkou bez štipky "diabolskosti". A kto za môže? Scenárista. Pochopiteľne, kvalita filmového diela ide takmer vždy ruka v ruke so scenárom, na nej sa zakladá a na nej zväčša padá.. škoda. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzdařilejších kingovských adaptací. Avšak s hororem toho moc společného nemá, ale to nemá ostatně většina výtvorů mistra hororu Stephena Kinga. Max von Sydov je patřičně démonický a zlý. Ed Harris mu je důstojným soupeřem. Atmosféru filmu podtrhuje dobrá hudba a skvělá kamera vyžívající se v stylových záběrech. Navíc má Obchodník s hrůzou rychlé tempo vyprávění od začátku až do konce. Nezdržuje se tu s nějakou kompozicí. S postavami se divák nenásilně seznamuje a sžívá během celého vyprávění. Takže podtrženo sečteno paráda. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Zklamání? Tak to se nedá vyloženě říct, neboť jen málo románů či povídek mého hororového miláčka bylo zfilmováno povedeně (snad jen Zelená míle, Mlha, Ve spárech šílenství, Jízda na střele a Dům v růžích)... Tenhle film bohužel nezachraňuje (a to ani přes skvělou a originální zápletku) ani charismatický Ed Harris s brokovnicí, ani ďábelský záporák s tváří Maxe von Sydowa, takže ve výsledku tu máme další béčkový horor, který ničím nepřekvapí, ale ani neurazí. Snad jediné, co stojí na tomhle snímku opravdu za pochvalu, je působivá hudba, která alespoň trochu zachraňuje tajemnou stránku filmu. Škoda, že není zbytek filmu stejně suverénní jako pěkný úvod či krásně chaotický a chvílemi téměř apokalyptycky působící (skoro)konec. "UŽ TI CHCI ŘÍCT JENOM JEDNO... NEŘÍKEJ MI BASTERE." ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Slibnej námět, dobrý herecký obsazení, skvělá hudba. I přesto to na mě působilo jako lepší TV film. Knižní předlohu Stephena Kinga jsem sice nečetl ale věřím, že bude rozhodně poutavější než tohle filmový zpracování. 3hvězdy. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Máte-li náladu na trochu toho filmového Kinga, Needful Things se ukazuje jako více než slušná volba. Že za to z velké části může démonický von Sydow a nikoliv předloha samotná, to už je věc druhá... ()

Reklama

Reklama