Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě přátelský a vstřícný stařík Leland Gaunt obchoduje se vším možným. Pro každého zákazníka má něco, po čem touží, a na oplátku si vždy vyžádá nějakou protislužbu. S ďábelskou rafinovaností tak popouzí občany městečka Castle Rock k vzájemné nesnášenlivosti, která vede až k nepokryté brutalitě. Zrůdné manipulaci odolává jen jediný muž - šerif Alan Pagborn. Šerif si uvědomuje, že lidé sice jednají na základě vlastního rozhodnutí, přesto však tuší, odkud pochází zdroj všeho zla. (Levné knihy)

(více)

Recenze (119)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hodnotím tříhodinovou televizní verzi (knihu jsem nečetl) a přišlo mi to dobré hned od začátku, kdy hudba P. Doyla okamžitě nastolí ono tísnivé "hele, ďábel".  Příběh vyniká černým humorem (není tedy doopravdy strašidelný) a to, že nezbytné věci jsou jen záležitostí fantazií zákazníků lze vysledovat v neustále se měnícím zařízení obchodu, jež se přizpůsobuje jejich touhám. Pak je ale chyba, že šerif (E. Harris tyhle lidové hrdiny uměl na jedničku, viz třeba Propast) vidí vzácnou sběratelskou kartičku s věnováním. Max von Sydow je fajn, ale na De Nira (Angel Heart) nebo Pacina (Ďáblův advokát) nemá. ()

Valsadora 

všechny recenze uživatele

Film,podle předlohy knihy Stephena Kinga NEEDFULL THINGS ukazuje,jak se dříve poklidné městečko dokáže proměnit díky jednomu obchodníkovi,prodávajícímu zdánlivě nezbytné věci.Děj i postavy jsou dobře zpracovány,avšak úrovně knihy nedosahují.Myslím si,že King má mnoho povedenějších knih,které jsou nebo by mohly být zfilmovány. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak tuto knihu Stephena Kinga som necital. Ale viem, ze film bol len podpriemer, ktory mal kopu prazdnych dialogov a hlucheho miesta. 35 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Slušný námět, ale zpracování je poněkud mdlé. Obchodník se vším co potřebujete a po čem toužíte, ale neprodává vám to jen tak za nic, ale za proti službu. Což ve výsledku znamená , že proti sobě pošle celé město. A lidi se vraždí a jinak na sebe útočí. Občas je to solidní, ale jinak to chtělo mnohem víc tlačit na pilu. Pouze šerif (jak jinak) se tomu vzepře a pokusí se to vyřešit. Na Kinga průměr. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Mám rád Kinga a jeho Nezbytné věci byla pro mě jednou z oblíbených knih. Bohužel ale Obchodník s hrůzou kvality původní knihy nedosahuje. Ty náznaky tu jsou, herci jsou kvalitní, ale chemie z té knihy, atmosféra, se prostě vytratila. Doufám, že jednou se toto dílo dočká opětovného zpracování. Zasloužilo by si ho. A ideálně i s ratingem do 15 let nevhodný. 65% ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Na první pohled ambiciózní pokus o převedení skvělého románu Nezbytné věci na filmové plátno nedopadl zas až tak špatně. Některé scénky, jako například souboj mezi majitelkou krocaní farmy a servírkou jsou skoro až lahůdkovou podívanou. Osobně mě nejvíce mrzí výkon mého oblíbence Eda Harrise, který dle mého názoru v některých momentech značně přehrává a v závěru mě už vyloženě šel na nervy. Lepší tři *. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Chápu, že osekat více jak sedmisetstránkový román muselo být velmi těžké. Bohužel některé momenty ve filmu nepůsobí tak, jak by měly. Chybí tomu ta správná atmosféra a gradace. Herecké výkony však ujdou, takže průměr. Možná by stálo za úvahu zpracovat Needful Things jako seriál, aby bylo více prostoru pro všechny postavy a dějové linky. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Asi žádný hororový příběh Stephena Kinga nebude zfilmován k dokonalosti, tenhle k tomu má ale poměrně blízko... Démonický Max von Sydow dělá z obyvatel Castle Rocku ty správné šílence a atmosféra by se dala krájet... Co ale filmu pomáhá k tísnivé atmosféře nejvíce je fantastická hudba podkreslující každou vraždu či nekalý skutek... To je balzám jak pro uši, tak struna natažená kolem krku nebohé oběti... Je otázkou, zda by obyvatelé Castle Rocku takto neskončili i bez přičinění samotného ďábla... Knížka je samozřejmě nesrovnatelně lepší, ale tohle se mé představě a fantazii o ní velmi přiblížilo... A tak mi na filmu nejvíc sere, jaký mu distributor zvolil impotentní název, bych blil... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to takové bezkrevné. Námět je pochopitelně zajímavý a nosný, jak je u filmů podle Kingových předloh zvykem, ale stejně jako mnoho jiných, i tato adaptace trpí nedostatkem atmosféry a celkovou plytkostí. Dvouhodinovou stopáž režisér správně nenaplnil ani vygradoval, a o nějakých emocích které mnou měly cloumat, se nedalo ani mluvit. Přes slušnou brutalitu zobrazovaného se o hororový žánr snímek sotva otřel. Na lehký průměr se Needful Things dostal jenom díky skvělé hudbě, zvládnutému závěru a černohumornému konci. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Brak - zmizela půlka dějově důležitých lidí, zaměstnání postav je jiné, vedlejší linie absolutně potlačena, davové scény vyškrtnuty kvůli rozpočtu - nezachránili ani Max von Sydow s EdeHarrisem.. Snímek bez kapky napětí a hororového šmrncu :-/ ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Celé městečko Castle Rock je zvědavo, co asi může prodávat Leland Gaunt (Max von Sydow) ve svém obchodě nazvaném Potřebné věci. A vskutku, každý si v jeho obchodě najde něco, po čem dávno toužil či co vyvolává dávné vzpomínky. A ceny jsou vyloženě lidové - jen ke každé prodané věci si Gaunt od kupujícího vyžádá malou službičku. Tu rozbít nějaké okno, tu poslat nějaký dopis, tu naházet na čisté prádlo bláto. Gaunt ale ví, že tyto zdánlivě žertíky dokážou ve městě vyvolat úplné peklo... Kingovu knihu jsem četl mnohokrát, a považuji ji za jednu z jeho nejlepších - už samotným nápadem, jak snadno se dá vyvolat mezi lidmi nenávist a násilí. Ve filmové verzi adaptace nevybočuje s obvyklých mezí stanovených u Kingových filmů, ale i zde patří k těm lepším. Hlavně hereckým obsazením (Max von Sydow, Ed Harris), ale i postupným nárůstem nepokojů končících totálním kolapsem kdysi idylického městečka. I přesto ale případným divákům doporučuji raději sáhnout po knize... ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tolik let mi kolega z práce nosil knihu Stephena Kinga "Nezbytné věci", až jsem se podíval na filmovou verzi. A po zhlédnutí tohoto filmu mne upřímně mrzí, že jsem neměl možnost si knihu přečíst. Tento důmyslný příběh nám jasně ukazuje, jak jsou lidé ve své podstatě a svém nitru zlí a tudíž, jak relativně málo stačí k tomu, aby nějaký geniální, charismatický sociopat dokázal roztočit pekelná kola vzájemné lidské nenávisti. A co jsou lidé schopni udělat pro získání věci, kterou si toužebně celý život přejí. Film byl dramaticky velice dobře zpracován. Milovníkům tohoto žánru ho velmi vřele doporučuji. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pro psychologickou uvěřitelnost bolestně chyběl onen mezistupeň (v knize počítám tak 400 stránek), ve kterém drobné laskavosti a naschvály přiživující sousedskou nevraživost polehoučku přerůstají do skutečných výtržností a zločinů za hranou zákona. S tím souvisí, že se vůbec nepodařilo postihnout důležitost "nezbytných věcí", jak majitele pohlcují a naleptávají. Zůstal tudíž zajímavý námět, hřímavá atmosférická hudba a neemotivně doslovné "pekelné" finále, v němž hlavně že všechno vybuchuje. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Výborná kingovská atmosféra malého městečka, horší už je to s nepříjemnými obyvateli, připomínajícími panoptikum, z něhož vydatně čerpali tvůrci filmu 460 podezřelých. Příběh se mění z počáteční idylky přes frašku do tragikomedie a končí tím, co jsme čekali od začátku. Mocná ruka Kinga a jeho oblíbené postavy - ztělesněného zla je ale dobře patrná a spolu s mírně přehrávajícími Sydowem a Harrisem tu podivnou směsici žánrů zachraňují. 60%. ()

Reklama

Reklama