Reklama

Reklama

Čas se zastavil

  • Itálie Il tempo si è fermato (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Křehký příběh Nataleho, starého strážce dočasně opuštěné stavby údolní přehrady vysoko v Alpách, a mladého studenta Roberta, který sem přichází v době vánočního volna na výpomoc. Mezi oběma muži rozdílného stáří, zkušeností i vzdělání vznikne po počátečních neshodách pevné pouto. Ve svém celovečerním hraném debutu, jehož styl připomíná Flahertyho hrané dokumenty s neprofesionálními herci, vypráví Olmi nejen o sugestivní kráse hor a těžkosti života v nich, o síle přátelství a důležitosti zdánlivě bezvýznamných věcí, ale téměř básnickou metaforou ukazuje též poetickou čistotu a přímost života izolovaného od neonů velkoměst, rozdíl proti "civilizovaným" místům s nelidským životním rytmem, s nepřeklenutelnými vzdálenostmi mezi lidmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Olmiho celovečerní debut Čas se zastavil je oslavou lidskosti a ódou na ty nejzákladnější lidské hodnoty. Obrazy všednosti zprostředkovávají divákovi život v té nejčistší a nejprostší podobě. V jednoduchosti je síla a o Olmiho prvotině to platí dvojnásobně, především ve scénách, kdy starý hlídač vypráví tomu mladému svůj životní příběh nebo, když mladého schvátí horečka a starý se o něj stará jako o vlastního syna, čímž se jejich přátelské pouto jen stvrdí. Závěrečné záběry na oba muže (starý nese na zádech mladšího) v kontrastu s majestátnými vrcholy Lombardských Alp můžeme vnímat jako paralelu křehkosti a pomíjivosti lidského života oproti "nekonečnosti" vesmíru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Milovníci veľhôr a špeciálne tých zasnežených nemajú nad čím váhať. Môžu sa len tak nechať unášať zábermi na prírodu a z pozadia sledovať intímny príbeh vzniku jedného kamarátstva naprieč generáciami, alebo presne naopak, zamerať sa na priateľstvo a popritom si vychutnať prírodu. Čaká nás lavína a veľká metelica a film sa mohol skončiť dvoma radikálne odlišnými spôsobmi, za mňa bol vybratý ten lepší, pretože sme neboli svedkami antickej drámy. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film. Takové vysokohorské pohlazení po duši, které je záhy vystřídáno krutou sněhovou bouří, aby se vše zase nakonec vrátilo do starých kolejí, plných klidu a míru. Prožitek je o to lepší, když jste už sami někdy na vlastní kůži poznali podobné alpské prostředí. Skvělá kamera a krásná hudba. Tuším, že následující dva Olmiho filmy se mi budou líbit ještě víc. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Prostota je asi ten nejsilnější dojem, který ten film vyvolává. Děj soustředěný na nejpodstatnější, žádné efekty, nebereme-li za efekt zimní horskou bouři. Přitom ani chvíli jednotvárné, či nudné. To sbližování tak rozdílných osobností je zajímavé a dokonce i vtipné, moc jsem se zasmál pasáži, když oba nenápadně zjišťují, jakou knihu čte ten druhý. Zde je opravdu v jednoduchosti síla. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Drobný film s mohutným poselstvím. Sejdou-li se dva lidé - dva různí lidé, na místě spíš odlehlém, a mají-li k sobě sympatie (třeba jen existenčně podmíněmé), pak po době iniciačního ostychu, vznikne přátelství, které se může jen prohl; Zubovat. Samozřejmě je nnějaký čas, ale pomíjivé je všechno, a tak díky alespoň za včerejšek, dnešek a možná i zítřek... Přitom mi ovšem přišla na mysl i příhoda, kterou jsem sám prožil v těchto horách; jednu bouřlivou noc jsem strávil (prospal ve spacáku) v podobné kapličce či kostelíčku. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

"Svět štěstí nedává, pokoj a klid však ano. A o tom údělu toužebně sním už dávno. Chci mít kout, kde lze pracovat a něžně, čistě žít."A.S.Puškin. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Komorný príbeh na poloopustenom ľadovci v talianskych alpách predstavuje taliansky život z úplne iného súdka, ako sa nám bežne vybaví (pláže, ostrovy, námestia plné ľudí,  temperamentných ľudí). Tá netradičnosť je asi najcennejšou hodnotou filmu. Tou druhou je vkusný humor, ktorý stojí hlavne na strete dvoch odlišných generácií. Vcelku príjemný, nenáročný filmík s nepreťahovanou stopážou, v ktorom mi chýbala iba nejaká silnejšia dramatizácia. ()

Reklama

Reklama