Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Formálně precizní a obsahově bohatý portrét výjimečné osobnosti se všemi svými démony, žádný zidealizovaný kalkul Rona Howarda roztahující půlky oscarové porotě. Snímek všem, kteří nechodili do školy, polopoticky uvařil, nakrájel a předžvýkal genialitu Pollockova díla a spláchl jí oroseným půllitrem komplexní biografie od mladistvého neúspěchu po žoviální smrt. Ed Harris se chopil hned několika otěží a odvedl fenomenální práci, tleskám. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit především jedno - Ed Harris je (stejně jako já) velkým obdivovatelem díla Jacksona Pollocka. A je to jeho film. Už samotný fakt, že se zhostil hlavní role, režie i produkce mluví za vše. Jaký je tedy Ed Harris jako herec? Fascinující. Je až neuvěřitelné, jak dokáže i ty nejtitěrnější zlomky nálad a pocitů vyjádřit jen lehkými, na první pohled nic neříkajícími gesty. Jako režisér je ale Ed Harris spíše nemotorný. Hlavně co se děje týká. Jednotlivé scény, při kterých Pollock (respektive Harris) jen maluje, jsou bravurní a mají dokonalou rytmiku a dynamku střihu, která bouřlivost vzniku jednotlivých Pollockových obrazů ještě více umocňuje. Mimo tyto scény ale Ed Harris tápe a místy skáče od jednoho tématu ke druhému, aniž by vše opodstatnil nebo alespoň dovysvětlil. Snaží se říct příliš mnoho, ale ve výsledku sdělí naopak příliš málo. Jako producent je Ed Harris naivní a zaslepený, neboť tento film rozhodně nemůže pomýšlet na velké divácké ohlasy. Ale spíše se pletu, neboť mám pocit, že o to rozhodně Harrisovi nešlo. Zvěčnil Jacksona Pollocka pro filmovém plátně, a to už mu nikdo nikdy nevezme. [září 2006] ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byť veru i viac prepracovanejšie (pôsobivejšie), lebo poznám viacero lepších, aj oslnivejších, režisérskych debutov, ktoré ma normálne priklincovali do sedačky, čo sa bohužiaľ o Edovi Harrisovi až tak povedať nedá, že to v skutočnosti nie je vôbec žiadny filmový nepodarok... ! _Nakrútil akýsi umelecký snímok, skladajúci hold a poctu - americkému maliarovi-Jacksonovi Pollockovi, žijúci a pôsobiaci v 20. storočí, kde o jeho všetkých vzostupoch a pádoch (jeho najväčší démon bol alkohol), nakrúca režirujúci herec v štýle deväť ročnej, snímanej retrospektívy, keď sa Pollock nakoniec natiahne až do 15-16 ročného, časového intervalu. Harrisov protagonista je asi najsvetlejším článkom celého „filmového diela” , pretože mu vtisol nielen svoju fyziognómiu, ale aj neuveriteľné herecké stvárnenie, ktoré taktiež vkusne dopĺňa i Marcia Gay Harden v úlohe jeho realistickej manželky-Lee Krasner. Obidvaja sú si rovnocennými partnermi, t.j. h. výkony v ich podaní sú dostatočne strhujúce, za čo si “Hardenka” samozrejme odnáša „zlatého plešivca” . Pre zmenu, ako najtemnejší (najslabší) článok považujem definitívne, jednoznačne a 1000%. = nepríliš kvalitnú „montáž” , na ktorú som si nemohol skrátka nikdy poriadne zvyknúť, čiže, pozitívne sa na ňu naladiť, lebo ma neustále vyrušovala svojou nepedantskou robotou... A ani nemôžem taktiež povedať, že by som bol extra spokojný s výsledným imigom... PS: tieto tri hviezdičky som udelil predovšetkým za : 1. v prvom rade-samotnú tému. 2. Harris. 3. Harden. PS: Jennifer som si ani poriadne nevychutnal, a to ani nehovoriac o tatkovi Kevina McCallistera s frontmanom skupiny The Doors (Jimom Morrisonom), tak títo dvaja páni majú hriešne málo hereckého priestoru, ukázať, akí sú dobrí..., čo je ďalšie - . ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako vstepeni nejakeho zazitku, nejakym nadprirozenym zpusobem, ktery castokrat ani nebyl az tak prijemny. Napada me prirovnani z nejakeho scifi, kdy vam ruku vnori/prilozi k hlave a vy najednou vite "vse". Pripadal jsem si tak cely film a odnasim si z neho pocit, ze jsem videl cosi neobvykleho a vic to popsat nedokazu.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama