Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných "maliarskych" filmov z poslednej doby (Frida, Modigliani) tento nekĺže po povrchu, ani sa nespolieha na vonkajškovú atraktívnosť. Naopak, režisér a hlavný protagonista v jednej osobe sa rozhodol pre menej okázalé, introspektívnejšie rozprávanie, ktoré miestami ohromí svojou hĺbkou a silou, inokedy len tak bezradne a akoby neopodstatnene preletí okolo vás. Keby skrátka Ed Harris aj režijnú stránku svojho filmu zvládol tak bravúrne, ako sa herecky vysporiadal so svojou postavou, vzniklo by dielo porovnateľné s genialitou Pollockových obrazov. Takto je to lepší priemer a musíte buď "ujíždět" na Pollockovi alebo Harrisovi, aby ste mali dôvod vyhlásiť tento film za svojho najlepšieho kamaráta. Lepšieho než váš obľúbený plyšový macík... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Příjemné biografické drama Jacksona Pollocka, se kterým si Ed Harris evidentně vyhrál a to jak na režisérské židličce, tak i v samotné hlavní roly. Pollockův život navíc z prostého důvodu jeho stavů a alkoholismu prostě nemůže nudit, takže se nejedná o něajký suchý biografický snímek, na které poslední dobou pořád narážím, ale na opravdové čtyrhvězdičkové drama. Pochválit se taky musí Marcia Gay Harden, která s Edem Harrisem tenhle film posouvá do oné třídy naprůměrnosti. Fuck Picasso. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý životopisný film o zajímavé a originální osobnosti (jejíž umění nemám moc rád, ale které jsem schopný uznávat), ve kterém mi chybělo snad jen větší přiblížení Pollockovy tvorby z umělecké stránky. Jinak k filmu nemám větší výhrady, zahrané to bylo výborně, po režijní stránce byl pojat hodně dobře. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Že bych na to zapomněl? Můj oblíbený Ed Harris hraje mého oblíbeného Pollocka a k tomu vyhrává můj oblíbený jazz, není to paráda? Je to paráda, navíc mě strašně baví filmy o malířích, jejich postupném vyzrávání a hledání vlastního stylu, což aktuálně dobře znám, a jejich cestě k nebi. Podobný film je třeba Basquiat, který taktéž vřele doporučuji všem znalcům výtvarna:-) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kolik jsme viděli biografií o Picassovi, Rembrandtovi, Goyovi, Caravaggiovi... v nichž malíř drží štětec v ruce spíš jen propagačně? Nespočet. "Pollock" jako jeden z mála "malířských životopisů" přiznává, že hlavní roli v životě umělce hraje jeho tvorba. ...A následně konfrontace tvorby s okolím - ať už na společenské nebo intimní úrovni. Ano tomuhle filmu se podařilo zachytit umělecký zápas se světem, o tomhle skutečně JE život malíře. Sebezničující zápal, kterým se necháte pohltit, střídaný obecný nezájem o to, čemu celoživotně věříte. Proto chlastají všichni. Jinak se to nedá. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama