Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (141)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Velká škoda Oscara pro Harrise. Malíře, jehož genialita a šílenství se povážlivě kamarádily, který si prostě vyboural příčku, když rozměr místnosti byl menší než jeho představa, a jehož děsy a běsy byly součástí těch prazvláštních obrazů, hrál tento Ed Harris s obrovským zaujetím a myslím, že i s upřímným obdivem k originálu. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohužel osoba malíře Pollocka je mi naprosto neznámá, takže nemohu posoudit nakolik jsou předkládaná fakta pravdivá, ale jedna osoba zaslouží absolutorium - Ed Harris - nejenže se osvědčil jako režisér, ale opět podal další svůj brilantní herecký výkon. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V POLLOCKOVI exceluje Ed Harris (zároveň režisér filmu), Marcia Gay Hardenová - a obrazy. Možnože to mohlo byť troška kratšie a existencii niektorých drobností som nechápal (Val Kilmer?), ale príbeh je už silný, pretože Jackson Pollock bol zaujímavá, originálna osobnosť, ktorá, ako mnohí vynikajúci umelci, totálne (z)ničila svoje okolie. O sebe nehovoriac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160596/Pollock-80.html ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný film o malíři Jacksonu Pollockovi, kterého jsem do této chvíle vůbec neznala a to se přitom trochu o malířství zajímám. Ani tady není vyjimka, že životy většiny umělců jsou protkávány nějakými vnitřními démony a mnoha komplexy. Jacksonovu rozporuplnou osobnost zahrál Ed Harris úžasně a vidět jeho soustředěný výraz ve tváři při tvorbě, tak to byl pro mě velký zážitek a pochopila jsem, když říkal, že zdrojem jeho práce je jeho nitro. Nevím, co přimělo Eda, aby se chopil režie a současně i hlavní role, ale rozhodně bylo vidět, že se do toho položil srdcem. Marcia Gay Harden mu jako manželka Lee skvěle sekundovala. V Pollockově tvorbě je skutečně zřejmý rukopis Kandinského a navíc se mně moc líbilo dívat se i na techniku malby takových obrazů. Vynikající film s vynikajícím Edem Harrisem a závěrečný song byl vybrán úplně geniálně vzhledem k Jacksonu Pollockovi a jeho osobnosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při zhlédnutí Pollocka jsem si připomněl slova Miloše Formana, když hovořil o svých pochybách, zda a jakým způsobem natočit Amadea. Považoval totiž životopisné filmy o rozhárané umělecké duši za ten nejnudnější žánr, jaký se ve filmové branži může objevit a nevěděl zkrátka, jak k dané látce přistoupit. U životopisných filmů tohoto ražení vám stačí znát několik (a v zásadě stačí prsty na jedné ruce) životopisných dat, zhlédnout několik prvních minut snímku a v podstatě si dokážete bez velkého úsilí vydedukovat, co vás čeká v následujících dvou hodinách. Ed Harris zkrátka chtěl natočit svůj umělecký film, kterým by se vymanil ze zavedených hereckých škatulek a ukázal se v dobrém světle jako režisér. Což o to, film je to poctivý a slušně zahraný, dá se ocenit i herecké obsazení, kdy taková Marcia Gay Harden si konečně mohla vyzkoušet pozici milující manželky a nikoliv bezohledné mrchy, ale při nejlepší vůli je stopáž přetažená a film jako celek nudí, pokud ovšem nejste fanoušky Pollockovy výtvarné tvorby nebo Eda Harrise. U životopisných filmů opravdu platí, že je vaše spokojenost přímo úměrná vašemu vztahu k postavě, o které film pojednává. Osobně mám radši životopisné filmy, které představí určitou historickou epochu a svého hrdinu zasadí do určité společnosti, než ty, které líčí rozervané umělcovo nitro. Přitažlivých pro mě bylo jen několik scén, které zobrazovaly proces Pollockovy tvorby. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jackson Pollock maloval, chlastal a měl přitom po boku ten nejlepší typ ženy, jaký si může umělec nebo jakýkoli muž přát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Snězte osm syrových vajec, půl kila třešní, misku teplých škvarků, 6 tatranek, kostku másla a zapijte to litrem zkyslého mléka. Poté uchopte husí brk, otevřete ústa a skloňte se nad malířské plátno. Možná to pírko ani nebudete potřebovat a za chvíli i z vás bude Jackson Pollock a pokud by něco, dej Bože, vyšlo i z druhé strany, klidně to pojmenujte „Brown Rhapsody No. 1“.. V životopisném snímku o snad nejznámějším představiteli malířského konceptu zvaného Action painting mírně pokulhává režisér Harris za Harrisem hercem (ten je, věren svých tradic, bezchybný). Kdo by řekl, že za ty nevzhledné cákance na plátno je někdo vůbec ochoten zaplatit - naposledy „No. 5, 1948“ za hubičku 140 miliónů dolarů.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O Pollockovi jsem před tímto filmem věděl jen to, že byl malíř. Nevěděl jsem, co maloval, nevěděl jsem, jak žil, jak zemřel, prostě nic. A tenhle film mi něco z toho osvětlil, ale ne vše. Například nám snímek ukáže, že Pollock měl problémy s pitím, ale neukáže nám proč. Nikde není řečeno či naznačeno, proč měl takové problémy s pitím. Nebo vidíme, že má stavy, kdy vyloženě šílí, ale opět - proč? Přece tyhle věci se nedějí "jen tak". Takhle, nechci, aby mi něco bylo servírováno přímo pod nos, ale aspoň malé náznaky by zde mohly být. Kromě tohohle a sem tam pomalejšího tempa nemám větších výčitek. Ed Harris byl dokonalý (kdyby akademici věděli, že Russell bude mít za rok film, ve kterém předvede mnohem lepší výkon než v Gladiátorovi, tak by pravděpodobně Oscar skončil u Eda, který by si ho fakt zasloužil) Marcia Gay Harden byla konečně po zásluze oceněna a malá rolička Jennifer Connelly taky potěšila. Jako režisérský debut to nebylo špatné, Ede. 80 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režíroval, produkoval, zahrál si hlavní roli. Otcem projektu o světoznámém americkém malíři a notně nesnesitelném muži se stal Ed Harris, který o látku roky usiloval. Režíruje zručně, ale místy měl „poslechnout“ střihače a něco vynechat. Zvlášť když scénář nepatří mezi nejnápaditější. Několik silných momentů nicméně přináší – Pollockovi změny nálad, energetické malování, kterým vybíjel emoce a snižoval úzkost. Jeho nulové zaměření na kompozici je i dnes poměrně zajímavé. I pro výtvarně nepolíbené publikum. Tři až čtyři, podle nálady. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Naozaj výborný režisérsky počin, v tomto prípade režiséra aj herca v jednej osobe, a to E. Harrisa. V podobných príbehoch sa väčšinou vsádza na herecké výkony a ani tento nie je výnimkou. Herecké výkony sú špičkové, hudba výborne dokresľuje dej a preto aj scény maľovania obrazov nedokážu nudiť. Obrazy, či technika maľovania tohto maliara, nemusí sadnúť každému, ale určite je to zaujímavé, rovnako ako scéna s náhodne rozliatou farbou a následného "maľovania". Ako bonus beriem scénu na bicykly, kde sa Ed Harris vysype aj s bedňou piva. Dobre som sa na tom pobavil. Samotný záver už taký srandovný nie je. Z filmov o maliaroch, ktoré som doposiaľ videl, je Pollock zatiaľ najlepší. 80%. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Že bych na to zapomněl? Můj oblíbený Ed Harris hraje mého oblíbeného Pollocka a k tomu vyhrává můj oblíbený jazz, není to paráda? Je to paráda, navíc mě strašně baví filmy o malířích, jejich postupném vyzrávání a hledání vlastního stylu, což aktuálně dobře znám, a jejich cestě k nebi. Podobný film je třeba Basquiat, který taktéž vřele doporučuji všem znalcům výtvarna:-) ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Klasická biografie geniálního, leč nepochopeného a vlastními myšlenkami sžíraného umělce. Vidíme celou dráhu Jacksona Pollocka, od bídných začátků, rozpoznání výjimečnosti, opojení slávou až k trpkému konci, který je sice očekávaný, ale přesto zamrazí. Vyzdvihnout samozřejmě musím Eda Harrise, který se Pollockovi podobá natolik, až je to znekopojivé a jistě i mou oblíbenou Marcii Gay Harden, která hraje neobyčejně andělskou postavu. Lee se totiž vzdá všeho, i vlastní tvorby, jen aby propagovala Jacksona, vše mu odpustila, milovala ho a starala se o něj. Pobavilo zpodobení New Yorského uměleckého okruhu v čele s Peggy Goggenheim, která byla prostě svá a strašlivě vtipná. Stejně jako Val Kilmer hrající De Kooninga... ten herec prostě vypadá furt jako gangster a rošťák. HUDBA: Jeff Beal - především "malovací skladba" byla úchvatná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Máloktorý špičkový umelec či génius mal ľahký život. To môžme povedať aj o Pollockovi, aj keď on si za niečo z toho zlého z jeho života mohol sám. Vzostupy a pády...hlavne ten alkohol... no, známa to metla ľudstva. Treba uznať, že Ed Harris to veľmi dobre zrežíroval a fantasticky zahral. Inak je známe, že tohoto maliara vždy veľmi obdivoval, určite ho viedlo aj niečo osobné, prečo si vybral ako námet pre svoj film práve tohto umelca. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli životopisné filmy nemusím, "Pollock" má své kvality, z nichž ta největší se jmenuje Ed Harris. Chlapík vzhledově podobný Pollockovi si tímto filmem bezesporu splnil svůj velký sen a to se cení. "Pollock" mi v mnohém připomněl jiný životopisný snímek s rovněž lakonickým názvem "Capote" v režii Bennetta Millera z r. 2005. Herectví Eda Harrise i Philipa Seymoura Hoffmana má k sobě v těchto filmech blízko, oba hrají velmi uměřeně bez velkých gest postavu, se kterou se dokonale ztotožnili a které typově odpovídají. Capote i Pollock zápasili s alkoholem a oba se stali ještě za života legendami. Všem zájemcům o život Jacksona Pollocka lze tento film jen doporučit, ve dvou hodinách stihne seznámit s nejdůležitějšími momenty života tohoto slavného představitele abstraktního expresionismu, včetně jeho tragického konce. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Cesty ke snímku jsou někdy nevyzpytatelné a hodně spletité. Když jsem nedavno navštívil bratra a uviděl u něho na notebooku tapetu, tak na má slova, o co, že se jedná ( tipoval jsem to na nějakou fotku struktury z mikrosondy ) odpověděl slovy.....to je Levandulová mlha Paula Jacksona Pollocka. Na mou otázku: kdo, že to je ( byl ) Pollock se pořádně nadechl, aby se následně obšírně rozhovořil a zakončil to větou, že je to jeho nejoblíbenější malíř. Na mou další otázku, co ihned následovala.....PROČ? odpověděl větou, že má podobný " bordel " v hlavě jako dotyčný. Po shlédnutí tohoto snímku, začínám mít o bratra velkou starost. Naštěstí mě ujistil, že to bylo hodně nadneseně vyřčeno, tak zůstávám ( prozatím ) klidný :o) Co se snímku samotného týče,netroufám si rozhodně tvrdit, že mám Pollockův životopis podrobně nastudovaný, tím pádem se pouštět do srovnávání se skutečností ( ikdyž jsem se s jeho nelehkým životem alespoň částečně před shlédnutím snímku obeznámil, za odborníka na jeho život (tvorbu) se rozhodně nepovažuji ), přesto musím konstatovat, že herecký výkon Eda Harrise mi jednoduše vyrazil dech. Takovýto procítěný výkon se rozhodně každý den nevidí. Je vidět, s jakým obrovským zanícením a troufám si tvrdit i láskou k této látce přistupoval. Na výsledné podobě se to promítlo v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Mám silný pocit, že s výslednou podobou by byl spokojený i samotný Jackson Pollock. Jsem pevně přesvědčen, že věty: Já nejsem šašek, TY jsi šašek by se Ed nemusel obávat. Za zmínku určitě stojí i naprosto přesvědčivý výkon Marcii Gay Harden. Přesně pro takovéto snímky miluji FILM. Pomalé tempo vyprávění ( kdy je především co vyprávět), citlivá kamera, ničím nevyrušující ( naopak zážitek umocňující) hudební doprovod Jeffa Beala a jako třešínka na dortu ( již mnohokrát zmiňovaný ) naprosto přesvědčivý Ed Harris. Za normálních okolností bych (možná) uvažoval nad silným 4* hodnocením, ale s přihlédnutím k faktu, že opravdu kvalitních životopisných snímků je jako šafránu, neváhám ani vteřinu....5*! p.s. jdu se okamžitě poohlédnout po knižní předloze: http://artbooks.suite101.com/article.cfm/a-review-of-steven-naifehs-jackson-pollock-an-american-saga ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Podobně, jako ve filmu Bird je vidět, že někteří umělci nebyli rozhodně jednoduché osobnosti. Co dokázal Forest Whitaker v prvně jmenovaném, to Ed Harris posunul ještě o jeden stupínek výš a to ještě tenhle film sám režíroval, před čímž smekám. Spolu se svou filmovou ženou, Marcií Gay Hardenovou, jsou nepochybně hlavními tahouny snímku o světoznámém malíři, jehož cesta na vrchol nebyla rozhodně předem nějak vydlážděna. Velmi dobré filmové dílo, bez ohledu na to, že nějaký Polockův obraz by u mě asi skončil v kamnech. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o skvělém malíři se skvělými herci. Báječná atmosféra, uvěřitelné herecké výkony. Famózní drama. Není co víc bych dodal. Snad jen že Harris si za ten bravurní výkon toho Oskara zasloužil. 85% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Rozhodně napprůměrná biografie, se skvělým Edem Harrisem v roli režiséra i Jacksona Pollocka. Vůbec nejlepší na filmu jsou scény v nichž Pollock maluje své geniální obrazy. ()

Reklama

Reklama