Reklama

Reklama

Zlatá pevnost

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Klasický film držitele Oscara Satyajita Raye se soustředí na příběh mladého chlapce Mukula, který si pamatuje události ze svého předchozího života. S pomocí terapeuta se vydá hledat místo, kde žila jeho minulá inkarnace. V novinách o tom vyjde článek a naznačuje, že by tam mohl být ukryt poklad. Zlákána vidinou bohatství se ho vydá pronásledovat banda zlodějů. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (10)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ani bych si nepomyslel, že by mě mohl takto bavit a nadchnout indický film! ...a ještě od režiséra, jehož tvorbu už jsem dvakrát navštívil, ale pokaždé to skončilo úmorným zírání na dlouhé černobílé scény se sérií postav ve zvoleném prostředí bez pořádného děje. Zlatá pevnost je cosi naprosto odlišného, dokonce se liší i od tradiční indické tvorby bollywoodského stylu a (až na dvě kratší hudební scény) se neobjeví ani žádná muzikálová čísla.. díkybohu za to! Přesto se Satjádžit Ráj nepáře se žánrovou čistotou, s lehkostí nabízí podívanou, která přesahuje tradiční film pro děti a mládež, a po celou dobu snoubí kriminálku o honu na zločince, dobrodružnou road movie s neustálým cestováním (nejen) vlakem i mysteriózní zápletku parapsychologických jevů a tajuplných stop po minulém životě hlavní dětské postavy. Díky jednotnému stylu i napínavě vystavěnému příběhu s pravidelným rozvíjením všech zásadních prvků mi však tato neotřelá směs vůbec nepřipadala překombinovaná, film má svou atmosféru, která dokáže dýchnout atraktivním zážitkem a často i napětím. Herectví některých protagonistů se tu pohybuje opět v hodně svérázné dimenzi, ale k padoušské dvojce slizkého zločince a jeho elegantního kumpána v převleku za doktora ta nadsázka rozhodně sedla a já si tuto dlouhou jízdu se soukromým detektivem (a vedle něj i nezapomenutelným spisovatelem detektivek) napříč indickými pevnostmi vychutnal. [90%] ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

V podstate nemám čo vytknúť, len ma príbeh s výborným nápadom nevedel ničím nadchnúť alebo prekvapiť. Asi som ho už v minulom živote videl. Aj by som priložil dôkaz, keby sa tak dalo do čsfd komentárov kresliť v noci obrázky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda těch pár nelogických jednání postav, nedůvtipnosti detektiva, který si dovedl dát tolik věcí dohromady, ale to podstatné mu ne a ne dojít, a že stopu k odhalení pevnosti objeví ne pátráním, ale náhodou. Protože jinak je to hodně příjemný film, který je kombinací road movie, detektivky, mysteriozního žánru (včetně pávů), a také dobrodružného a rodinného filmu. Přes svou délku mne film chytil hned na začátku a prostě jsem jej musel dokoukat. To se mi stává málokdy. A navíc tu nechybí jemný, nenápadný humor, který příběh odlehčuje, včetně jakéhosi indického Sama Hawkinse. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Podařilo se mi přesunout do dětských let a to dobrodružství s nádechem exotiky jsem si užila. Ani mi nevadila delší stopáž a dokonce jsem se i občas zasmála indickému humoru. Malý cestovatel do minulých životů byl roztomilý a detektiv se svým asistentem sympaťáci. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Satyajit Ray mi opět dokázal, že byl dokonalý, univerzální filmař a poradil si skvěle s každým žánrem. Tentokrát si vybral k adaptaci jednu ze svých, v Indii velmi úspěšných knížek o detektivu Feluovi, a díky jeho vrozenému talentu pro vynikající sjednocení všech filmových složek vznikla vtipná, dobrodružná oddechovka nejen pro děti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima velice zdařilé nahlédnutí nejen do Indie, zejména do jejich životů i zvyků, s podmanivou atmosférou Orientu, jízdou na velbloudech, návštěvou nádherných míst, chrámů a pevností.. Příběh malého chlapce, kterému se vybaví minulý život a jeho rodiče kontaktují parapsychologa, aby Makulovi pomohl a zároveň pro ochranu najmou detektiva jako doprovod na cestu, je příjemným dobrodružstvím a hezky se mi na něj koukalo.. Poděkování kolegovi Willy Kufalt za Virtuální retro kino.. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už som sa stretol s Bollywoodom a preto som si myslel, že viem do čoho idem. Ale tento film Sa od tých čo som videl veľmi líši a to zásadne. Nie sú tu hudobne čísla a tento film sa nepotrebuje predvádzať, ale divákovi okrem miernej zábavy ponúkne aj priamočiary, ale aj tak slušne spracovaný dej. Jediné čo tu po filmoch , aké som už z Bollywoodu videl zostalo bola stopaž, ale u tejto krajiny som zvyknutý, že pod dve hodiny sa tu film objaví len sporadicky a toto tá výnimka tiež nebola. Skoro všetky filmy čo som z Bollywoodu videl pochádzali z roku 2000 a viac a tak som rozmýšľal, či tento film i keď je o minimálne tridsať rokov starší pôjde linkou farebnosti, bláznivosti a uhladených hercov. Ale nie, naozaj tento film ide celkom inou linkou, linkou kde na jednej strane je detektív, ktorý ma slušné pozorovacie metódy, ale i on ma značné rezervy a na strane druhej sú zločinci, ktorí sa neštítia ničoho. Film ubieha veľmi pomaly, ale ako náhle sa pridá k tímu dobrých AJ spisovateľ, tak to ma aj celkom milú vtipnosť. Tu nie je žiadna uhladenosť, práve naopak, tu režisér ukázal pravú tvar Indie a to bolo fakt super. Herci zahrali vynikajúco a veľmi sa mi páčilo, že sa mi postavy neplietli, hádam okrem detských hercov, lebo tí dospelý boli vybraní uvážlivo a s celkom rozdielnymi charakterovými vlastnosťami. Škoda asi len toho, že film nemá veľa dramatických a hlavne vypätých momentov, tie sa tu veľmi núkali, bolo by to o niečo záživnejšie. Takto len za silné 3*. Je to trinásty film z diskusie V. R. K. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Sonar Kella (Zlatá pevnost) je příběh o malým klukovi, kterej se dostane do zvláštního psychickýho stavu, ve kterým se pravděpodobně upamatovává na svuj minulej život, kterej strávil u pevnosti v Radžastánu, mluví zároveň i o drahokamech, který měli doma. Na cestu tam se s nim vydá známej parapsycholog, aby ho zbavil traumatu. Vyjde o tom článek v novinách, kterýho se chytí podvodnej jógin se svým pokleslým přítelem a vydaj se za chlapečkem, aby ho zneužili k nálezu drahokamů. Toho všeho se dovtípí známej soukromej detektiv Felu a jede na pomoc chlapečkovi s jeho paradoktorem. Je to napínavý, vtipný, film určitě ocení milovníci Indie a je v něm celkem pěkně zachycená realita indickýho státu Radžastán s jeho pevnostma, pouští, velbloudama a železnicí. Ráj opět napsal scénář, hudbu, režíroval, byl to takovej kompletní filmař jako Chaplin. Fantastická scéna je rozhovor mezi postavama s pozadím pouště po západu slunce, což zní kýčovitě, ale Ráj nechává hovořit pouze temný obrysy postav, kterým nevidíme do tváře, působí to velmi magicky. Detektiva Felu ztvárnil výborně, jako vždy, Soumitra Chaterjee, známej ze spousty dalších Rájovo filmů, např. Apu sansar (Hlas krve). I ostatní postavy jsou živý, vypracovaný a dobře zahraný. Film tentokrát není nijak zvlášť hlubokomyslnej, jelikož byl v Indii určenej hlavně dětským divákům (detektiv Felu je tam známá literární postava z dětských detektivek), jinak je to ovšem další plnohodnotný Rájovo dílo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V Indii byl film kratší jak dvě hodiny sprostým slovem asi už i v sedmdesátkách, protože tohle mělo 136 minut a zdá se, že ostatní Rajovy filmy z podobného období se budou motat okolo stejné stopáže. Přitom jediné, co mi na tomhle filmu vadí, je jeho utahanost. Tohle by klidně mohlo mít hodinu čtyřicet a vůbec nic by se nestalo, ale ne, to by na Indy asi bylo moc krátké, tak je tam nemalý počet scén, které trvají vyloženě déle, než by bylo potřeba. Čímž tedy ano, přiznávám, chvílemi jsem se nudil. Ale zase na druhou stranu nikdy ne tolik, aby mě to pak začalo nudit úplně, jen to prostě mělo hluchá místa. Jinak se mi to totiž líbilo hodně a aby taky ne, když je to road movie a dokonce i lehce mysteriózní... Je tam i příjemný humor v podobě spisovatele dobrodružných knih, který nikdy žádné nezažil a vlastně i fungování světa ví kulové a kupodivu mi sedla i ta detektivní zápletka, na kterou se tam sice kladl důraz možná až moc navzdory té ostatní tajemnosti, ale opět ne až takový, aby mi to začalo vadit. A i když jsem se hned po zhlédnutí sám sebe ptal, jestli bych si to někdy dobrovolně pustil znova, tak teď jsem dospěl k odpovědi, že bych s tím problém určitě neměl. Pro mě je to tedy velmi milé překvapení, které se dokonce obešlo i bez patosu a radostných písniček a tanečků, které mi většinou v bollywoodské tvorbě lezou na nervy, když do ní náhodou zabrouzdám, ale jestli Ray nebyl součástí Bollywoodu, tak se pak ani ničemu nedivím. Slabé 4* ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s indickou tvorbou nedopadlo vůbec špatně. Dějová linka tohoto snímku o tom, jak se mladý chlapec Makul vydává do míst, kde měl údajně žít v minulém životě, má v sobě lehce mysteriózní nádech a zejména díky charakteru hudby  i správnou orientální atmosféru. Jinak jde o příjemně napínavý film (bez nějakého zbytečně explicitního násilí) s jemným humorem (viz zejména poněkud svérázná postava spisovatele doprovázejícího soukromého detektiva Fela a jeho mladistvého asistenta). Orientaci v ději mi ze začátku trošku komplikoval fakt, že ty indické herce vůbec neznám a některé ty postavy se mi pletly (zvláště v temnějších scénách ve vlaku). ()

Reklama

Reklama