Reklama

Reklama

Obec B.

(studentský film)
  • angličtina Village B.
všechny plakáty

Obsahy(1)

Obec Blšany jsou malou vesničkou v Čechách, o níž by se veřejnost pravděpodobně nikdy nic nedozvěděla, kdyby Blšany nežily dvojím životem. Většinu času se nic neděje. Vesničané ryjí své zahrádky, posedávají před konzumem u lahvového piva, chodí do práce. Bývalý učitel a promítač místního kina natáčí poklidný život vsi videokamerou - autoři tohoto dokumentu ho tedy učiní průvodcem. Jednou za čas to však přijde: Do vsi se nahrnou autobusy a auta plná fotbalových fanoušků a Blšany prožívají den prvoligového zápasu. Obrovský stadion, který tu vybudoval soukromý podnikatel a bývalý předseda Českého fotbalového svazu, vypadá sice ve vsi tak trochu nepatřičně, zato jí však zaručuje jistý věhlas. Jak se k tomu staví místní? Změnil nějak tento pomník novodobého kapitalismu v Čechách jejich hodnotový systém? Proč se jim tak stýská po časech, kdy jim v klidu vládli komunisté? Má zdejší fotbal nějaký význam pro církev svatou? A co samotní hráči? Mají ke vsi vůlbec nějaký vztah? (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (13)

Radko 

všechny recenze uživatele

Portrét dedinky, do ktorej na istú dobu vstúpil svet prvoligového futbalu. Vidiecky ráz sa nezmenil, naopak mančaft bol zaradený do súboru rituálov obecného úradu, pripomínajúceho vítanie nových občanov. Zaujímavé bolo porovnávanie života na dedine v súčasnosti a pred rokom 1989. Miestni spomínajú na pomerne bohatú spolkovú činnosť kedysi, ktorú dnes zhltla televízna obrazovka. Zvyšok filmu tvorí klasika: zábery z "raritných filmových pásov" o živote v dedine v minulosti, ktoré sú zobrazenými udalosťami a ich aktérmi atraktívne maximálne pre veľmi úzku skupinku príbuzných. Vidieť aj snahu uchopiť dedinu a život v nej s ironickým nadhľadom, vysmievajúcim sa hrdosti dedinských zástupcov na svoje vlastné teritórium, na svoj vlastný futbalový klub. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

(spíš *** 1/2) Dokument o vesnici, kde se nic neděje. Hraje se tu však první fotbalová liga a kdekdo vzpomíná na zlaté komunistické časy, kdy tu "fungovala řada kroužků". Jedno z prvních děl Filipa Remunda trpí začátečnickými chybami. Tomuto dokumentu, chybí sice hodně do dokonalosti, zdá se však, že pan Remund má hodně co říci. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Krátký dokument, který sice sotva zaujme fotbalové fanoušky, ale pokud chcete zjistit, jak žijí lidé v obci, kde kromě prvoligového fotbalového týmu není takřka nic, neváhejte. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na dobu kdy Blšany s reprezentantem Radkem Drulákem hráli nejvyšší fotbalovou ligu a na pohár UEFA tam dokonce přijel myslím Bayern Mnichov nebo Borussia pamatuji. Rád se se podíval na souvislosti. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument. Zvláště když se na něj podíváte s několikaletým odstupem. Vždyť kdo si dnes vzpomene na fotbalovou slávu vesnického klubu FK Chmel Blšany? Jo a šmejdi byli v té době také evidentně na vrcholu svých sil. Prodat vysavač za osmdesát litrů? Žádný problém... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl parádní dokument. Hodnotím ho 5, protože jsem od něj vůbec nic nečekal a strašně příjemně mě překvapil. Ten ředitel, který po celou dobu natáčí obec Blšany, byl jak z Cimrmana:-) Scénky, kdy se např. ptá "občanů a občanek Blšan, co nakupují v místní samoobsluze" nebo kdy klub blšanských žen tancuje v kruhu, zatímco ředitel hraje na klavír a zpívá Buráky, jsou naprosto dokonalé. Celý dokument ovšem zase taková sranda není. Ta vesnická nuda a stereotyp se prolíná celým snímkem a působí místy hodně depresivně. Já si ale radši budu pamatovat ty zábavnější scénky:-) A také Petra Čecha, který se na chvíli v dokumentu mihl. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohodový a příjemně prostý dokument o obci Blšany, ve která na přelomu tisíciletí řádila jednou za 14 dní fotbalová horečka zvaná první fotbalová liga. Klub Chmel Blšany tam několik let čeřil stojatou vodu fotbalové ligy. Kdo ví, co se tam na tom stadionku děje dnes. Tehdy to ale bylo jistě příjemné zpestření vesnické jednotvárnosti. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Remunda jednoduše nechal promluvit různé obyvatele obce a ono z toho vyšlo něco zajímavě smysluplného, s určitou atmosférou. Nastoleny vážné otázky a nechány otevřené. Délka je tak akorát, není to roztahané a působí to jako celek. ()

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Dokument plný absurdních scén ze života, zvlášť ten starosta je postavička jak z Formanových filmů. Manželé,co si koupili čistící stroj za 80 tisíc, ženy co tančí v kroužku do rytmů šlágru Buráky, ale nejlepší jsou fotbalisti Blšan v dresech na místní radnici,kde se zapisují do pamětní knihy a dostávají zarámovaný letecký pohled na Blšany. Jedním z nich je i Petr Čech! Z Blšan, a kam až to dotáhl. Kdepak,obec B. není jen tak ledajaká víska................... ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Nádherná sonda do venkovského života se vším všudy. Z každého záběru na vás dýchá ironie. Nejvíc markantní je to u faráře, který slouží mši pro 3 lidi a zatím na stadionu jich sedí 4 tisíce. Docela mě překvapilo, že i po roce 2000 měli ještě starostové a představitelé města potřebu obhajovat své činy z dob komunismu. Myslím, že pro českého diváka je to zajímavý pohled, ale já bych doporučoval nahodit titulky a vyvézt na západ od nás, aby viděli co bylo v našem fotbale možný. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný závan minulosti. Jako by mi bylo o 20 let méně a já zas sjezdil na víkendy k babičce na vesnici. Dokument není ani tak o fotbalových Blšanech, byť tu samozřejmě mají své místo, ale spíše o všedním životě lidí na vesniciy kde prakticky nic není. Neopakovatelná atmosféra. ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Jedná se o krásně zpracovaný dokument, který ukazuje, jak nepatrný je rozdíl mezi fanoušky z vesnic a těmi z „velkoměst“. Fotbalová kultura je stejná, ať se jedná o první ligu nebo okresní přebor. Nejdůležitější a zároveň nejzábavnější jsou ale příběhy obyčejných lidí z Blšan. Následuje spoiler! A nejvíc mě dostala scénka s předraženým vysavačem, který si koupil a předváděl manželský pár, jenž si předtím stěžoval, že není práce a peněz je málo... Některé věci se nemění - krize nekrize. :) ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Dokument jako takový o ničem. Obzvlášť pak pro člověka, který na vesnici strávil většinu života. I když Blšany v tomto dokumentu působí až ultravesnicky. Docela by mě zajímalo, jestli takhle nějak vypadaly ve skutečnosti, nebo to bylo jen vhodným výběrem účinkujících. O fotbalu na vesnici se také nedozvídáme prakticky nic zajímavého - půlka lidí ho chce, staří spíš ne, chlapi díky němu mají o čem kecat v hospodě, jednou za čas vesnici zaplaví pár tisíc fanoušků,... jak říkám, dokument, který mi nepřinesl nic zajímavého, jen pár zábavných scének a komických postaviček, ale přesto jsem rád, že tuhle fotbalovou raritu někdo zaznamenal pro další generace. ()

Reklama

Reklama