Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1981 je v Polsku zakázána protirežimní odborová organizace Solidarita. Se zadostiučiněním zatýká Stefan (Ed Harris), kapitán tajné policie, její členy. Trnem v oku mu je především kněz Alec (Christopher Lambert), jenž si ve svých kázáních nebere servítky a naplno vyslovuje nemilosrdnou pravdu... Jedna z nejlepších polských režisérek a její zpracování skutečného případu kněze Jerzyho Popieluszka. (Pohrobek)

(více)

Recenze (19)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Postava Stefana, kterou hraje Ed Harris patří mezi ty postavy jejichž jednání nejsem s to pochopit. Těžko si představit, kolik v sobě ten člověk musel mít nenávisti a současně vnitřní rozervanosti. Film který staví na neskutečně kvalitních hereckých výkonech, prostřednictvím kterých dodává divákovi širokou paletu emocí. Pokud jde i Christophera, je to zvláštní herec, dokáže zahrát naprosto famozním způsobem v mistrovských dramatech a současně mu nedělá problém svůj talent naprosto zabíjet v totálních filmových hovnech. Tohle je naštěstí ten první případ ve kterým Christ zahrál možná nejlíp ve svý kariéře. V jednu chvíli mě to celý připomínalo Jana Husa v komunistických časech. Fascinují bylo, jak se tady povedlo velmi nenápadně ( jedna scéna ) ukázat v kritickém světele nejvyšší představitele komoušů, ale vlastně i arcibiskupa (dialog s Alecem ) . Film mě hrozně sedne k polskýmu naturelu, který si na rozdíl od nás svou vlastní zem opravdu zaslouží. Velmi emotivní nebyla jen klíčová scéna, ale třeba i první kázání Aleca v kostela, zakončená sborovým zpěvem a samozřejmě mnoho Alecových dialogů i monologů v sobě maj obrovskou sílu. Agnieszka si dokáže vybírat silná témata, které díky jejímu režisérskému umění ani ve filmové řeči neztrácí nic ze své intenzity. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ten moment, kdy Ed Harris řekne: "Maybe he's not coming." Mé srdce je plné lásky! I wonder co to o mně asi vypovídá, když cítím blaho při zobrazení rozporuplného, negativně laděného charakteru, zatímco portrétování přímých kladných postav ve mně vyvolává rozpaky, a i přes to se považuji za dobrého člověka se zakořeněnými morálními hodnotami. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Základné fakty o vražde farára poľskou tajnou službou v čase vlády Poľskej zjednotenej robotníckej strany (PSDS) sedia. K nim je priradený morálny konflikt jedného eštebáka, rozkročeného medzi oddanosťou strane, nenávisťou verejnosti k nemu ako oficiálnemu potláčateľovi masovo zbožňovanej Solidarity, zložitou rodinnou situáciou a ambivalentným vzťahom ku kňazovi, ktorého špicľuje. Napriek hereckej bravúre, hodnovernému upozorneniu na brutálny zásah moci voči jej vplyvnému opnentovi a spomenutý presah (hoci relativizáciou zla kontroverzný) celok pôsobí zvláštne odcudzene. Niečo podobné ako Philippova Kaufmanova adaptácia Kunderovej Neznesiteľnej ľahkosti bytia. Niektoré predlohy literárne, či životné si jednoducho vyžadujú autentické prostredie a hercov z jazykovo zhodného prostredia. Nestačí byť len režisérom odtiaľ, odkiaľ pochádza predloha. Pretože celok napriek silnej téme má pachuť síce kvalitnej, no predsa len umelinou prerážajúcej atrapy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hollandové se podařil husarský kousek, zpracovala Lamberta tak, že hrál a hrál dokonce dobře. Harris byl jako vždy vynikající. Ale přesto na mě příběh působil citově velmi ploše. Navíc otec Alec je totálním zosobněním dobra, jeho pronásledovatel zase patří k těm zlým. Nemám ráda jednoznačné černobílé postavy, protože v reálném životě zkrátka neexistují. Jako jediná pravděpodobná figura mi vyznívá proradný biskup v podání Sucheta. A vlastně i Stefanovi nadřízení, jejich závěrečná reakce je velmi pravděpodobně opsána z reálného života. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Subtilní a emotivní film o vraždě polského kněze Jerzy Popieluszky, v režii Agnieszky Holland. Christophe Lambert dokázal, že umí hrát i psychologické role, Ed Harris jako vyšetřovatel má potřebné kladné i záporné vlastnosti, vše umocňuje dokonalá hudba a kamera. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si pro sebe ukradl Ed Harris a dobře udělal.. Jeho komunistický fízl, který nahlodání svého světonázoru charismatickým knězem řeší tím nejzvrácenějším způsobem, je jedna z nejlépe napsaných i zahraných postav vůbec. Tím nechci nějak dehonestovat výkony ostatních herců na čele s Lambertem, ale jejich charaktery nebyly až tak složité. Samotné podání doby vyšlo tak napůl. Pokud jde o fízlování a tehdejší poměry, bylo vše v pořádku. Bohužel mi tu chyběla šedivá depresivní atmosféra, která byla v totalitních 80.letech všudypřítomná v celém východním bloku a v Polsku během výjimečného stavu obvzlášť. I tak se ale jedná o vysoce hodnotnou poklonu Jerzymu Popieluszkovi a všem ostatním, kteří proti bolševikovi jakýmkoliv způsobem bojovali. 85% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Christopher Lambert vo svojej najserióznejšej role, pod taktovkou Agniezsky Holland, ktorá dokázala, podobne, ako iní režiséri, fantasticky dopriať (viac) talentu Eda Harrisa. Fenomenálna Joan Baez a jej titulná skladba, ktorá ostáva jednou z najlepších filmových skladieb, ktorú poznám a ktorá podtrhuje atmosféru tohto zaujímavého medzinárodného projektu. Videné dávno, v hlave stále. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Strhující drama o konfliktu dvou ideologicky velmi rozdílných jedinců na stranách svého až fanaticky oddaného přesvědčení. Film při jehož sledování vám do smíchu rozhodně nebude, pokud se při něm budete usmívat, tak pouze díky naprosté zvrácenosti ideálů ústředních postav. Dokonale úchvatnou atmosféru zrůdnosti ještě podtrhuje vpravdě geniální hudba Georgese Deleruea, která svou křehkou krásou dokonale kontrastuje se zrůdnosti obsahu filmu. Rozhodně jeden z nejlepších "based on a true story" filmů, s kterým jsem se doposud setkal. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem uvažovala o třech hvězdách, ale konec filmu byl nesmírně silný. Poláci, semknutí kolem charismatického a statečného kněze, ale hlavně Christopher Lambert, konečně v pořádné roli. Film o ambiciózním estébákovi, který záviděl knězi Alecovi jeho sílu i vliv tak moc, že si i vyřídil povolení shůry k jeho vraždě. Polský arcibiskup taky příliš charakteru nepobral. Že to vrchní preláti pekli s komunisty, je všeobecně známo. Na wiki jsem se dočetla potěšující zprávu, že po blahořečení v roce 2010, byl 20. září 2014 ve Francii – kde je Popiełuszkovi připisován případ zázračného uzdravení – zahájen proces jeho svatořečení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem někde na hranici mezi slabšími 5* a silnějšími 4*, zatím tu nechám silnější 4*, protože si myslím, že to mohlo být o něco silnější. Ony tam silné scény jsou, to ano, třeba to zabití kněze nebo ta závěrečná, ale přesto prostě cítím, že to mohlo být silnější, jelikož to téma je silné dost. Jinak mi ten film ale přišel skvěle zahraný, měl podle mě i dobře popsané postavy a obecně mi ten film přišel dost dobře zrežírovaný, takže si ani nemám na co moc stěžovat. Leda tak na to, že postavy ve filmu mluví anglicky a ne polsky, když se to má odehrávat v Polsku, ale když ono to v té době v Polsku nešlo... Ale jen tak mimo film, cením toho kněze za to, že se nevzdal a hlásal dál pravdu, i když nejspíš věděl, že dopadne špatně. To opravdu klobouk dolů před ním, málokdo by se takhle v té době vlastně obětoval. Každopádně, film je to fakt dobrý a až se mi víc rozleží v hlavě, třeba mu i tu pátou hvězdu přidám. Zatím to je na silné 4*. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film zachytáva osobnú odvahu a solidaritu za zvrhnutím komunistickej vlády v Poľsku. Mimoriadne kvalitný a citlivý film. 7/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

tak významná udalosť z časov poľského odboja proti režimu v Poľsku akou bola vražda kňaza štátnou bezpečnosťou si určite zasluhuje pozornosť kinematografie a stvárnenie vo filme. V tých časoch ešte v Poľsku neboli na to politické podmienky a tak sa toho chopili američania a francúzi s poľskou režiserkou žijúcou prevažne v exile. Žiaľ tým dostal film punc obyčajného politického thrilleru. Zahraniční herci aj keď nič proti ich výkonu a prejavu .. boli dobrí , ale predsa len boli príliš "americkí" Predstavte si, že by Američania sa rozhodli natáčať film o československu , kde by bruce wilis hral husáka, Stalone Gottwalda a ed harris Novotného. No nerachlo by vás z toho ??? Som presvedčení že sa dožijeme poľskej sebareflexie, a že podobný snímok natočia radšej sami , ako to bolo napríklad vo výbornom filme Jack Strong. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď to spočiatku nevyzerá, ide o silný príbeh, v ktorom zaujme hlavne pohľad z tej druhej strany - zo strany tajných. Ed Harris je v kontroverznej roli vynikajúci a s prehľadom srtkáva Lamberta do vačku. Drsné zúčtovanie s hlavnou postavou kňaza ma milo prekvapilo, žiadna práca v rukavičkách. Oceňujem aj socialisticky vyzerajúce mestské prostredie, tam zjavne zavážilo, že na stoličke režiséra sedel Poliak/Poľka. Lambert ma trochu sklamal, ako kňaz je nevieryhodný, nevýrazný a tiež otázky jeho sexuality neboli v silno katolíckom Poľsku namieste. Zbytočné "šperkovanie" charakteru postavy kňaza. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě jenom, že film nemohla Agnieszka Holland natočit s polskými herci a v polštině, jenže o tom v té době mohla leda tak snít. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

V komunistickém Polsku jsou narozdíl od ČSSR kněží oficiálně ve svých kostelech, ale neustále pod kontrolou tajných služeb. Také otec Alek (Christopher Lambert) má svého tajného a tím je Stefan (Ed Harris). Alek jako kněz má ohromné charisma a ve svých kázáních myslí pouze na spravedlnost a lásku. Alekova kázání dávají lidem naději a sílu žít v současném režimu a tudíž má otec Alek stále plný kostel věřících. Tajným službám se nelíbí tak velké sdružování lidí na jednom místě a vidí v tom politické spiknutí. Když poté Stefan objeví Alekovu pomoc ilegálnímu hnutí, je rozhodnuto Aleka odstranit. Nejprve se jej pokusí pomocí biskupa přetáhnout, ale když se to nepodaří, má Stefan se svou skupinou Aleka zabít. To se také nakonec stane a otec Alek je utopen v přehradě. Film má ohromný náboj a je hereckým koncertem obou hlavních představitelů. Silnou scénou je Stefanův duševní přerod na Alekovu stranu či milionové shromáždění ve Varšavě po Alekově smrti. Vše podbarvuje nádherná píseň Many Crimes to Cain od Joan Baez. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Zivotopisny pribeh patra Popieluszko, ktoreho sudruhovia umucili na smrt - napokon, ako tisice inych. Pamatam tie casy, ked sa kde-tu medzi ludmi poseptavalo, ze dalsi knaz priviazany o radiator s rozkopanymi oblickami mal pohreb. Nas farar posobil v Pacem in terris, kaplan nechcel podpisat, takze ho priatelia ludu prelozili do dakeho zapadakova ku sliepkam. Velmi dobry film, komu sa pacil a ma zaujem, najde aj lepsie spracovanie: film s nazvom "Popieluszko", aj tuna na csfd. "Len" 4*, lebo to druhe spracovanie sa viac drzi skutocnosti a je vecnejsie. ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Syrový a nekompromisní film zobrazující skutečnou vraždu kněze polskou tajnou policií. Vynikající herecký výkony Lamberta a Harrise kterej zde dostal skutečně obtížnou postavu, protože nebyl jednoznačně černobílej, ale zvládl ji na výbornou. Velice důležitý film. ()

Reklama

Reklama