Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1981 je v Polsku zakázána protirežimní odborová organizace Solidarita. Se zadostiučiněním zatýká Stefan (Ed Harris), kapitán tajné policie, její členy. Trnem v oku mu je především kněz Alec (Christopher Lambert), jenž si ve svých kázáních nebere servítky a naplno vyslovuje nemilosrdnou pravdu... Jedna z nejlepších polských režisérek a její zpracování skutečného případu kněze Jerzyho Popieluszka. (Pohrobek)

(více)

Recenze (19)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Christopher Lambert vo svojej najserióznejšej role, pod taktovkou Agniezsky Holland, ktorá dokázala, podobne, ako iní režiséri, fantasticky dopriať (viac) talentu Eda Harrisa. Fenomenálna Joan Baez a jej titulná skladba, ktorá ostáva jednou z najlepších filmových skladieb, ktorú poznám a ktorá podtrhuje atmosféru tohto zaujímavého medzinárodného projektu. Videné dávno, v hlave stále. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Postava Stefana, kterou hraje Ed Harris patří mezi ty postavy jejichž jednání nejsem s to pochopit. Těžko si představit, kolik v sobě ten člověk musel mít nenávisti a současně vnitřní rozervanosti. Film který staví na neskutečně kvalitních hereckých výkonech, prostřednictvím kterých dodává divákovi širokou paletu emocí. Pokud jde i Christophera, je to zvláštní herec, dokáže zahrát naprosto famozním způsobem v mistrovských dramatech a současně mu nedělá problém svůj talent naprosto zabíjet v totálních filmových hovnech. Tohle je naštěstí ten první případ ve kterým Christ zahrál možná nejlíp ve svý kariéře. V jednu chvíli mě to celý připomínalo Jana Husa v komunistických časech. Fascinují bylo, jak se tady povedlo velmi nenápadně ( jedna scéna ) ukázat v kritickém světele nejvyšší představitele komoušů, ale vlastně i arcibiskupa (dialog s Alecem ) . Film mě hrozně sedne k polskýmu naturelu, který si na rozdíl od nás svou vlastní zem opravdu zaslouží. Velmi emotivní nebyla jen klíčová scéna, ale třeba i první kázání Aleca v kostela, zakončená sborovým zpěvem a samozřejmě mnoho Alecových dialogů i monologů v sobě maj obrovskou sílu. Agnieszka si dokáže vybírat silná témata, které díky jejímu režisérskému umění ani ve filmové řeči neztrácí nic ze své intenzity. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si pro sebe ukradl Ed Harris a dobře udělal.. Jeho komunistický fízl, který nahlodání svého světonázoru charismatickým knězem řeší tím nejzvrácenějším způsobem, je jedna z nejlépe napsaných i zahraných postav vůbec. Tím nechci nějak dehonestovat výkony ostatních herců na čele s Lambertem, ale jejich charaktery nebyly až tak složité. Samotné podání doby vyšlo tak napůl. Pokud jde o fízlování a tehdejší poměry, bylo vše v pořádku. Bohužel mi tu chyběla šedivá depresivní atmosféra, která byla v totalitních 80.letech všudypřítomná v celém východním bloku a v Polsku během výjimečného stavu obvzlášť. I tak se ale jedná o vysoce hodnotnou poklonu Jerzymu Popieluszkovi a všem ostatním, kteří proti bolševikovi jakýmkoliv způsobem bojovali. 85% ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Strhující drama o konfliktu dvou ideologicky velmi rozdílných jedinců na stranách svého až fanaticky oddaného přesvědčení. Film při jehož sledování vám do smíchu rozhodně nebude, pokud se při něm budete usmívat, tak pouze díky naprosté zvrácenosti ideálů ústředních postav. Dokonale úchvatnou atmosféru zrůdnosti ještě podtrhuje vpravdě geniální hudba Georgese Deleruea, která svou křehkou krásou dokonale kontrastuje se zrůdnosti obsahu filmu. Rozhodně jeden z nejlepších "based on a true story" filmů, s kterým jsem se doposud setkal. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem někde na hranici mezi slabšími 5* a silnějšími 4*, zatím tu nechám silnější 4*, protože si myslím, že to mohlo být o něco silnější. Ony tam silné scény jsou, to ano, třeba to zabití kněze nebo ta závěrečná, ale přesto prostě cítím, že to mohlo být silnější, jelikož to téma je silné dost. Jinak mi ten film ale přišel skvěle zahraný, měl podle mě i dobře popsané postavy a obecně mi ten film přišel dost dobře zrežírovaný, takže si ani nemám na co moc stěžovat. Leda tak na to, že postavy ve filmu mluví anglicky a ne polsky, když se to má odehrávat v Polsku, ale když ono to v té době v Polsku nešlo... Ale jen tak mimo film, cením toho kněze za to, že se nevzdal a hlásal dál pravdu, i když nejspíš věděl, že dopadne špatně. To opravdu klobouk dolů před ním, málokdo by se takhle v té době vlastně obětoval. Každopádně, film je to fakt dobrý a až se mi víc rozleží v hlavě, třeba mu i tu pátou hvězdu přidám. Zatím to je na silné 4*. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnom príbehu otca Jerzyho Popieluszka, katolíckeho kňaza a zástancu hnutia Solidarita, ktorý bol zavraždený agentmi poľskej tajnej polície. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama