Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film vypráví o mývalech, kteří žijí v klidu poblíž Tokia. Žijí v klidu a míru, dokud se město nezačne rozrůstat. Lidé vykácí jejich rodné lesy a snaží se tam postavit městskou zástavbu. Mývalové se svými schopnostmi přeměny se je snaží zastavit, ale dokáže vůbec něco lidi zastavit, když ani strach, či soucit to nedokázaly? (Tsukikage)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Další dílo studia Ghibli, které mě naprosto oslnilo a už v prvních minutách při úvodní písni vykouzlilo na mé tváři upřímný úsměv, který jsem si dokázal udržet po většinu filmu a občas jsem se i od srdce zasmál. Nádherná animace, pohodový příběh, kterému nechybí vtip a velmi sympatičtí hlavní hrdinové, kterým i přesto, že svádí statečný, ale nepříliš rovný boj s lidmi, zkrátka nejde nefandit. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Milý, legrační i tragický příběh o marném boji mývalů za jejich domovy i životy. Na lidi však medvídci mývalové "nikdy meměli". Třebaže dokážou vymyslet řadu povedených způsobů, jak se plánům na rozrůstání města postavit, jejich boj je předem prohraný. Osud jim velí zemřít nebo se přizpůsobit (pokud to dokážou). Další znamenitý příběh mistra Takahaty natočený podle skutečné události. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Uletený animák štúdia Ghibli o medvedíkoch čistotných, ktoré dokážu nejakými svojimi čarami meniť svoju podobu, vrátane svojich genitálií (!). Bohužiaľ, aj s vtieravou eko-agitkou. Dobre som nepochopil, prečo bola podoba týchto medvedíkov naanimovaná v troch podobách. V prvej vystupovali ako hodnoverne ako klasické zvieratá a táto podoba sa mi pozdávala najviac, v druhej boli naanimované ako tučné bobry (alebo niečo podobné) a aj dosť nesympatické a v tretej bola podoba medvedíkov karikaturovaná. Proste zbytočný miš-maš. Ďalej, neviem ako pôsobil animák na ľudí ovládajúcich pôvodny jazyk, ale pre tých, ktorí sú odkázaní na titulky, to bolo peklo, pretože animák je neskutočne ukecaný, so zbytočnými mrakmi textu, takže sledovanie je dosť nepohodlné. Prítomný častý humor mal kolísavú kvalitu, od príjemného až po trápny a infantilný. Neustále opakovanie sa tých istých tém - poďme zachrániť horu, poďme vyhnať ľudí, poďme ich zabiť. Aj animácia bola na štúdio Ghibli trochu slabšia. Tak, a teraz môžme pozabíjať pár ľudí. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Prečo tento film má odo mňa 4 hviezdy napriek tomu, že niekedy nemá ani hlavu ani pätu? Ok je pravda, že nakoniec je to len tri a pol hviezdy, ale tento film mi proste pripadal ako kritika ľudskej spoločnosti a nie len kritika z pohľadu toho, že sa ako ľudia rozpíname tam kam by sme nemali. Kritika ľudskej spoločnosti je aj z pohľadu "mývalou", ktorí sa stále viac a viac približujú svojim správaním ľudom. Občas je tam aj nejaká vtipná hláška atď, ale film proste má určitú výpovednú hodnotu aj keď niekedy sú v ňom úplne zbytočné "scény" a dá sa povedať, že by sa zišlo ho jemne skrátiť z dvoch hodín, ale zrejme išlo o to, že tento film nie je rozprávka a ani komédia a je to určitá kritika ľudskej spoločnosti, tak kratšia dĺžka filmu by tak možno nepôsobila. Je tam aj cítiť kritiku masového myslenia ľudí...(Hodnotenie 3,5) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ten Takahata je teda fakt zvláštní chlapík... Hodně osobitý, odvážný a se skoro až diametrálně odlišným přístupem než jeho slavnější ghiblikolega. Tam kde Hayao idealisticky bojuje se samotnou podstatou a snaží se jakoby vytvořit lepší svět (i když sám by řelk jen něco skromného ve stylu : Je to jenom film pro děti), tam Isao působí, že očima beznadějného realisty ví, že je to všechno víceméně v hajzlu a snaží se spíše diváka učit jak těma sračkama projít aspoň s úsměvem a nadějí... Jeho psíci mývalovití nebojují s konzumem(na to už si příliš navykli na obsah lidských popelnic a televizi), nevedou ekologickou válku za záchranu ducha lesa a mýtických tvorů. Chcou jen nějáký ten prostor kde by mohla jejich rozrůstající se rodina žít v klidu a s humorem.... Po pravdě je mému srdci bližší idealistický Miya-san, ale zároveň má osobitý a tvrdohlavý Takahata mé sympatie. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Místo, kde se děj odehrává, jsou kopce Tama, v současnosti již Nové město Tama u Tokia. Na stejném místě - již po výstavbě města - se odehrává i děj dalšího filmu studia Ghibli uvedeného o rok později Šepot srdce. (Anthro)
  • Režisér Takahata chtěl původně pro studio Ghibli zadaptovat báseň „Příběh rodu Taira“ o boji klanů Taira a Minamoto. Hayao Miyazaki mu ale řekl, že už má rozpracovanou Princeznu Mononoke (1997), takže si Takahata vybral jiný námět. (novoten)
  • Během "Monster Parade" ve městě jsou vidět letící Porco, Kiki, Totoro, a Taeko. (mr.filo)

Reklama

Reklama