Reklama

Reklama

Panda a malá panda

  • Japonsko Panda kopanda (více)

Energická a sebevědomá holčička Mimiko žije sama s babičkou, která ale nyní odjíždí do lázní. Mimiko tak má jejich domeček uprostřed bambusového háje na starost celý sama, což pro ni nebude žádný problém. Doba babiččiny nepřítomnosti se navíc stane velkým dobrodružstvím, když jednoho dne holčička doma objeví nečekanou návštěvu v podobě malého pandíka a jeho obrovitého taťky. Společně se stanou nerozlučnou rodinkou.

Již řadu let předtím, než v roce 1985 společně založili věhlasné studio Ghibli, tvořili mistři světové animace Hajao Mijazaki a Isao Takahata sehraný tvůrčí tandem. Nakažlivě veselý a hravě dětinský titul Panda a malá panda ve skutečnosti obsahuje dva středometrážní filmy, které byly uvedeny do kin v prosinci 1972 a březnu 1973. Japonsko tehdy žilo okouzlené pandami, které do tokijské zoo zapůjčila Čína, a oba snímky jednak měly přiživit zájem o roztomilé huňáče a současně se na něm svézt. Mijazaki je uveden jako autor námětu a scénáře, nakreslil klíčové snímky a vytvořil podobu postav a prostředí, zatímco Takahata vše řídil z postu režiséra. Oba filmy předznamenávají řadu prvků a styl budoucí tvorby Hajaa Mijazakiho – velký panda vykazuje mnohé podobnosti s legendárním Totorem a motiv zaplavené krajiny následně věhlasný tvůrce rozvedl ve filmu Ponjo z útesu nad mořem. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Je to milučká a vtipná rozprávka, ktorá by možno mohla jestvovať aj ako seriál. Tento filmík je dôležitý obzvlášť pre milovníkov Štúdia Ghibli z dvoch dôvodov. Po prvé, predstavuje rané dielo dvoch jeho významných tvorcov a po druhé, ak niekto nevedel, ako vznikol Totoro (maskot Štúdia Ghibli i postava jedného z najznámejších filmov tohto štúdia), tak po zhliadnutí tohto dielka to už určite vie. Proporcie pandy-ocka sa zrejme osvedčili ako správne roztomilé, aby si ich obľúbil detský divák. Panda-dieťa sa potom pretavila do postavy jedného z dvoch malých Totorov, ktorí už hrali nejasnú rolu. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Příjemná atmosféra, příběhová linka je slabší a nepovedená písnička s hudbou. Rovněž ty projevy radosti ukazováním spodního prádla jsou poněkud zvláštní. ()

maverick080 

všechny recenze uživatele

Pre uspokojenie dieťaťa úplne dostačujúce - zaujímavá animácia, sympatické zvieracie postavičky a správna detská energia v dobrej animovanej forme. ()

790511 

všechny recenze uživatele

Holčička Mimiko, se sukní končící nad rozkrokem, se stane dcerou pandy a matkou jeho potomka. Takže o zábavu je postaráno. ()

Reklama

Reklama