Reklama

Reklama

Putování s pravěkými lidmi

(seriál)
  • Velká Británie Walking with Cavemen (více)
všechny plakáty
Velká Británie, 2003, 1 h 56 min (Minutáž: 29 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

PUTOVÁNÍ S PRAVĚKÝMI LIDMI - podívejte se na život před miliony a miliony let a buďte svědky neuvěřitelné evoluce lidského rodu. Po sérii PUTOVÁNÍ S DINOSAURY a PUTOVÁNÍ S PRAVĚKÝMI ZVÍŘATY přichází další vzrušující příběh o vývoji člověka. Tato unikátní série vypráví příběh o zvláštních okolnostech a určujících rysech ovlivňujících zvíře, které přišlo ovládnout svět. Jde samozřejmě o Homo sapiens a vy teď máte příležitost potkat se se svými předchůdci. Nejmodernější speciální efekty a maskérské techniky oživující vědecky přesnou rekonstrukci lidských předků, zatímco počítačová grafika a nová digitální technologie vytváří prostředí, ve kterém žili.

PUTOVÁNÍ S PRAVĚKÝMI LIDMI nabízí šanci prozkoumat prehistorickou minulost a jít přímo do centra dění. Co všechno nás utvářelo? Jak to bylo s novými schopnostmi dvounohých zvířat? Jak byl přemýšlivý tvor vybaven k přežití? Podívejte se na počátky zájmu o myšlenky a pocity druhého a konečně na rozhodující faktor našeho unikátního úspěchu - fantazii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jo, je to hodně dobrý fiktivně-dokumentární seriál, ale strašně mi na něm vadí ta přítomnost onoho "průvodce", či jak ho nazvat. Nemohlo to být stejně jako u Putování s dinosaury či s pravěkými zvířaty? Na cpaní současných lidí mezi pravěké tvory tady máme Spielberga a jemu podobné. Ale možná to vadí jen mně, byť i já se nad to dokážu tak nějak povznést. Nic jiného mi hold ani nezbývá. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tradičně kvalitní dokument z produkce BBC navazující na úspěchy Putování s Dinosaury. Výborné masky, spousta informací, skvělá výprava. Škoda toho krátkého rozsahu, takový seriál by si zasloužil více času. A možná i více přiznat nejistotu a nevědomost, která je s poznáváním tak dávné minulosti nutně spojena. Silné ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Nestojí na trikoch, ale na perfektných maskách. Podobne, ako Putovanie s dinosaurami, aj prechádzka s pravekými ľuďmi ťaží z atraktívneho, dávno neexistujúceho prostredia. Veľmi zábavným a sviežim detailom je prítomnosť rozprávača priamo v scéne. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Osvěty a popularizace není ve vědě nikdy dost. Ve vědě, která se rozvíjí stále bouřlivěji a rychleji. V citlivém a pro nás důležitém úseku, který se týká tak trochu každého z nás. Osvědčená forma, obměňovaná spíše ve východiscích než v detailech, nezklame ani v tomto případě. Je to řemeslo, které budí úctu, je to konfrontace s dokumentem, který nás nemůže nechat lhostejnými. Dobrodružství ducha se stává svátkem všedního dne a večer, strávený u televizní obrazovky s pořady tohoto typu, povznášející životní chvílí. Poznáním, které přesahuje odborné specializace a demokratizuje dosažitelné informace způsobem, který je podněcující pro většinu nejen české populace. Jak už bylo řečeno i napsáno, dokument BBC je kvalitou, která nepotřebuje další komentář. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ono by bylo fajn, kdyby vždycky říkali, odkud ty informace mají, jak na to přišli, co ví jistě a co nejistě, ale pak by to na průměrného diváka působilo ještě víc, jako snůška hovadin, protože vědci vlastně neví s určitostí vůbec nic. Takhle to může působit na neznalého docela dobře. Tahle část Putování je ze všech čtyř nejhorší a od ostatních se nejvíce liší. Zejména zbytečnou přítomností toho nechutného a otravného průvodce a jen výjimečně použitými digitálními triky, zároveň i nejmenší pestrostí a i přesto (respektive právě proto), že se zabývá nejkratším úsekem, zdlouhavostí. Zvláště první část byla úmorná. Dva díly potom celkem i zbytečné, protože už byly lépe a hezčeji zpracované v Putování s pravěkými zvířaty. Ale jinak je to dobrý standard BBC. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Putování s pravěkými lidmi je rozhodně povedený dokument, který nabízí zajímavý a poučný pohled do minulosti a šera našich dávných věků. Jedinou slabinou je průvodce pořadu, který se stal dosti rušivým elementem, když byl zapracován do scén. P.S. Co na to říkají odpůrci evoluce? ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Bez Kennetha Branagha je to slabší, ale stale je to dobré. Velký prostor dán neandertálcům, a jejich drsnému životu. Opět kvalitní práce BBC. Možná tam trochu přebívá ten vypravěč, ale jen trochu. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tradiční dokument BBC. A to je velká pocta. BBC jsou v dokumentech světová jednička a ani tentokrát nezůstali nic dlužní své pověsti. Celý čtyřdílný dokument je "hraný" (masky pravěkých lidí by si zasloužili nominaci na Oscara), informace, které diváky kupodivu opravdu zajímají, podává onen kritizovaný průvodce, který mně osobně nevadil. S různými rasami se vždycky seznámíme prostřednictvím příběhu jednoho z nich - to je ten klíč k úspěchu. Kdy už konečně v ČT pochopí, že dokument se nedá udělat tím, že do záběru dám portrét a do toho mi někdo nudně huhlá? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší než ostatní díly ze série dokumentů od BBC, ale pořád na slušné úrovni. I já jsem považoval onoho rádoby humorného průvodce za rušivý prvek (hlavně na začátku). Jinak se tu opět dozvíme řadu zajímavých informací o vývoji dnešního člověka, co mu dali jeho předchůdci, ale někdy jde jen o čisté rádoby spekulace tvůrců (no tedy ono spekulace je to všechno, ale tohle bylo spíše zbožné přání), které navíc v jejich provedení nevypadají ani moc důvěřivě. Popravdě mě díly o pravěkých dinosaurech a posléze zvířatech bavili o něco více. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalejší, než předešlé série Putování s dinosaury a s pravěkými zvířaty, avšak konceptem tato řada sklouzává spíše k pojetí Nigela Marvena. I když místní průvodce je o poznání sympatičtější... Český hlas M. Táborského také v dokumentech nevídám s nadšením. I přes tyto zápory je Putování s pravěkými lidmi velice vydařenou dokumentární sérií! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o záživné a moderní přiblížení života přímých lidských předků. Hraný dokument má čtyři hlavní zastavení v časech, ve kterých se rozvíjel lidský druh od jeho vzpřímení se až po začátek vzniku civilizací. Části dokumentu jsou zajímavé svou prezentací a průběhem. A je to děláno velmi sympatickou formou a příjemně stravitelným způsobem ukazuje střípky z dávné lidské historie. Život je nesmiřitelný pro ty, kdo se podmínkám nedokáží plně přizpůsobit a tím si zajistit i své přežití. Lidští předci, a kam až člověk dokráčel? ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Tak už nevim, asi by se s tím mělo přestat. Dinosauři super, Monstra skvělý, zvířata ještě fajn, ale u červenookých lidí už mi to nějak leze krkem. Hra na dokument už tu vyznívá až trapně. Homo tentononc byl dost podobný dnešním gorilám = půl hodiny dokument ze života goril, v hlavních rolích digitální ťuťák. No nevim, už se mi to zajedlo. Teorie o chování vyhynulých zvířat jsou dost chatrné a to že v jejich sestavování vědci postupují pouze podle srovnávání se zvířaty nevyhynulými může veést k obrovským zkreslením, zejména pokud tyto asociace jsou tvořeny na základě podobnosti úlomků kostí. Zkrátka dokumenty o chování těchto zvířat bych tímto způsobem nedělal. A když už, nerval bych tam současného člověka s foťákem který je pozoruje a oni jeho. 45% ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Dalsi dokument, jehoz tvurci kdovijak sehnali stedreho sponzora. Pak vrazili vetsinu penez do grafiky a orchestru a za zbyly peniz koupili v Levnych Knihach osoupana VS skripta. Vypada to, ze zadny byl schopny 1) ucitel ci 2) vedec a tak to dopadlo jak to dopadlo. __________ Zpusob provedeni __________ Jestli chci posrany pribeh tak si pustim film. Nicmene pribeh je pomerne dobry zpusob jak sdelovat informace - lidi jsou na to zvykli. __________ Zpetna vazba __________ Kdybych ztracel cas spatnymi dokumenty, tak bych nemel cas na ty dobre - byl bych akorat cim dal vic nastvanej a svoji nastvanost bych si akorat vybijel na tech spatnych dokumentech. ... ... __________ Zobrazeni __________ (+) Nektere udaje se tu porovnavaji primerem k soudobym vecem (v ostatnich dokumentech nevidane!). Napriklad 1) Pruvodce rika, ze v susence je tolik zivin jako v nejakem kusu "opiciho" jidla 2) mrnavi opicaci smatraji po kole Pruvodcova Jeepu a je tak krasne videt jak jsou asi velci. ... Basnici to delaji furt. __________ (-) Nektere informace by bylo fajn zobrazit jako grafy nekde do obrazu. V pripade zastoupeni by to byl kolacovy graf, v pripade hovoru o mistech na zemi by to byla mapka a.t.d ... __________ Informace __________ (-) Velice jednoduche otazky : Jak to vsechno mohou tak dobre dokumentariste vedet? Jak vedeli, co probihalo ci nemohlo probihat v hlavach lidi, kteri jsou tisice let vymreli? Jak vedeli, ze tehdy se odehravalo stejne drama jako se dnes popisuje ( "z boje vyjde jediny uspesny clovek" , "vitejte v kriminalni skole", "ale dnes potrebuji stesti")? __________ (-) Kdyz uz meli penize na masky v teto Valce Opic, tak proc neukazat treba ty "zuby na jezeni termitu". __________ (-) Ruzne dulezite vztahy ( vzprimeny postoj "uvolnil" hrudnik a umoznil dychat a nejak pak uz "vznikla" rec ) se tu placnou jen tak uprostred pribehu. __________ Pricinnost. __________ (-) Chybi tu zminky o tom, jak archeologove prisli na to, ze se nektere veci staly tak, jak se staly. Kdyz si uvedomim kolik ruznych pojmu a vztahu mezi tamnejsimi opicaky tu v pribezich pouzili, aniz by se obtezovali rict napriklad od ktereho soudobeho opicaka tohle opsali, tak ... si rikam "achjo". __________ Rikat jak na to prisli je dulezite, protoze me na archologii bavi prave tohle. __________ (-) Skoro furt se snazi za kazdou cenu napasovat na teorii evoluce. Veci proste vznikaji a clovek jim dava smysl a kdyz o tom napise knizku, tak si aspon muze koupit neco hezkyho na sebe. ... "Prirodniho vyber" neni nutne pricina evoluce, slepice nam zase skapali a cervi nijak chytrejsi nejsou. Q.E.D. __________ Sekat Latinu! (+) Neni tu moc cizich jmen, a kdyz tu jsou tak (-) se neprekladaji. __________ Zajimave komentare: messiah , sportovec ! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Homo ergaster, Homo heidelbergensis..a ich osudy...to robí celkom slušný bordel v tradičnej predstave lineárneho vývoja Homo habilis, erectus, sapiens... a záver seriálu pôsobí ako skvelý prológ k HUMAN JOURNEY... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděn jeden díl ve škole při hodině Přírodopisu. Zajímavě podané, kvalitní tak, jak BBC dokumenty kvalitní jsou, výborná animace a příběhy ze života předků. Putování s dinosaury a pravěkými zvířaty to sice nemá, ale to podání se nedá neocenit. Musím se tedy přiznat, že jsem to tentokrát čekal horší, al opět jsem se dozvěděl. 80% za ten jeden díl... ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Zhruba to samé jako Putování s dinosaury. Ve své době nadprůměr, dnes snad až horší průměr... Nemůžu si pomoct, ale neandrtálci mě nepřesvědčili o tom, že takto opravdu vypadali... A efekt se slonem padajícím ze skály mě už jen rozesmál... ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a zábavný dokument o prapočátcích civilizace...ne, vlastně lidského druhu. Putování s dinosaury se to ale nevyrovná! ()

Reklama

Reklama