Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Klasická cesta tam a zase zpátky. Fantasticky obsazené a i po těch strašlivých letech napínavé jako trenýrky, takže těch nekřesťanských 150 minut uteče jako voda. Na druhou stranu trochu strašidelné, když si uvědomíte, že jde o film oslavující teroristický čin, a zvláště moment, v němž postava Gregoryho Pecka dobrácky ale důrazně promlouvá do duše jednomu ze sidekicků, že rozhodnutí nepárat lidi nožem je vážně špatné, mrazí. Jasně, co jiného by měl jeden čekat od britské verze Stolz der Nation? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Preliezť cez kolmú skalnatú stenu bolo v úvode filmu podľa mnohých nemožné, no o pár minút sa zdalo, že to bol najmenší problém zo všetkých. G.Peckovi takéto úlohy sedia a spolu s A. Quinnom tvoria výbornú dvojicu. Čakal som o niečo akčnejší film, ale sklamaný určite nie som, pretože film v mnohých momentoch spadá skôr do kategórie dobrodružný a v tomto funguje veľmi dobre. Škoda trochu prestrelenej stopáže, miestami je to dosť rozťahané a skrátením o 20-30 minút by film na kvalite vôbec nestratil. 80%. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Strhující drama z druhé světové války je natočeno v tradičním stylu čtyřicátých let, ale s jasnou vůlí po přesazích a nadhledu. Říci, že dílo nepřekonává dobovou hranici dobrodružného žánru, je neobhajitelné. Přes určitou hrubozrnnost psychologie i hlavních postav filmu a některá zjednodušení je tu zřejmá snaha o neschematický pohled, přesah hollwoodské konvence kultu nyvosti a přímočarné nadbíhavosti zprůměrnělému diváckému vkusu a v neposlední řadě hned celá sada skvělých hereckých výkonů, kterým vévodí Gregory Peck, Anthony Quinn a Irene Papasová, která je skutečnou plnokrevnou Řekyní. Právě snaha o alternativní pohled na jinak černobíle pojednávané děje druhé světové války povyšuje toto drama do vysokého nadprůměru tehdejší filmové produkce. Snad toto konstatování platí i pro soudobého mladého diváka; přál bych si to. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úspešný a podľa niektorých dokonca kultový film ma nijako nenadchol. Anglosaský pohľad na vojnové udalosti je po všetkých stránkach na míle vzdialený od reality. Horolezecké lopotenie sa na kolmej stene, vyžehlené uniformy, figúrkovití, trápni Nemci a na druhej strane anglosaskí hrdinovia, ktorým páru nieto, scenáristické premety, partizánky a mnoho ďalšieho mi dosť komplikovalo sústredené sledovanie tohto dva a pol hodinového filmu. Našťastie ho uvádzali neskoro večer a tak si organizmus samostatne vyberal mikrospánkovú daň. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Druhú svetovú som v poslednom čase videl asi zo všetkých strán a pohľadov. Tento film mi ako jediný dal pohľad grécky, a tak trochu to ani nebol vojnový film, ale skôr námornícko-dobrodružný. Hrdinovia si Nemcov rozobrali na súčiastky v akejkoľvek situácii, aj zúfalo beznádejnej. Aj tých priveľa minút sa nejako dalo zvládnuť, ale nič mimoriadne sa nekonalo. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • Carl Foreman, producent a scénárista, byl ve 30. letech členem Komunistické strany, jejíž členové houfně podporovali španělské Republikány a v 50. letech se dostal na hollywoodskou „černou listinu“. Odjel poté do Anglie, kde pokračoval ve filmové práci. (džanik)
  • Jediný film, ve kterém David Niven kouří. (džanik)
  • Gregory Peck v pozdějším rozhovoru uvedl, jak ho "dostal" červený nátělník kolegy Anthonyho Quinna, zvláště jeho křiklavost v závěru filmu, kde v pozadí převládaly modrá a šedá barva. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama