Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Druhú svetovú som v poslednom čase videl asi zo všetkých strán a pohľadov. Tento film mi ako jediný dal pohľad grécky, a tak trochu to ani nebol vojnový film, ale skôr námornícko-dobrodružný. Hrdinovia si Nemcov rozobrali na súčiastky v akejkoľvek situácii, aj zúfalo beznádejnej. Aj tých priveľa minút sa nejako dalo zvládnuť, ale nič mimoriadne sa nekonalo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nemam rad filmy, ktere si druhou svetovou valku pletou s dobrodruzstvim a jeste pracuji s fiktivnim nametem. Timto u me film hodne klesl. Nechapu, jak Gregory Peck mohl byt zklaman faktem, ze divaci tento film nebrali jako protivalecny (asi nevidel filmy Ohne na planinach nebo Most, ktere jsou shodne jen o dva roky starsi). Cele mi to prislo moc strojene a nedostat tento snimek Oscara za specialni efekty, nikdy bych si ho nepustil. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Strhující drama z druhé světové války je natočeno v tradičním stylu čtyřicátých let, ale s jasnou vůlí po přesazích a nadhledu. Říci, že dílo nepřekonává dobovou hranici dobrodružného žánru, je neobhajitelné. Přes určitou hrubozrnnost psychologie i hlavních postav filmu a některá zjednodušení je tu zřejmá snaha o neschematický pohled, přesah hollwoodské konvence kultu nyvosti a přímočarné nadbíhavosti zprůměrnělému diváckému vkusu a v neposlední řadě hned celá sada skvělých hereckých výkonů, kterým vévodí Gregory Peck, Anthony Quinn a Irene Papasová, která je skutečnou plnokrevnou Řekyní. Právě snaha o alternativní pohled na jinak černobíle pojednávané děje druhé světové války povyšuje toto drama do vysokého nadprůměru tehdejší filmové produkce. Snad toto konstatování platí i pro soudobého mladého diváka; přál bych si to. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už trochu utahaně působící film, který je ovšem o tolik promakanější než dnešní válečná dramata, že mu musím dát hvězdičku navíc. Stačí se podívat na závěrečnou sekvenci "vybuchne-nevybuchne to?" nebo osud velitele mužstva. Přidejte k tomu trojku Peck-Niven-Quinn a netradiční prostředí řeckého ostrova. A přemíra planého filozofování nebo mírná předvídatelnost? Berte to jako daň z přidané hodnoty. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Príbeh spĺňa všetky kritéria pre dobrý film a napriek tomu, že bol zrealizovaný už pred niekoľko desiatkami rokov, stále dokáže diváka zaujať a aj keď trvá 158 minút, mňa osobne vôbec nenudil. Samozrejme za to môžu hlavne vynikajúci herci a niekoľko vynikajúcich až napínavých scén. Možno je aj trochu škoda, že sa film dočkal vzniku už tak dávno, s použitím modernejších filmových postupov by mohol byť ešte o niečo pôsobivejší. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • Jediný film, ve kterém David Niven kouří. (džanik)
  • Píseň "Yialo Yialo" ("Pobřeží, Pobřeží"), kterou slyšíme zpívat na svatbě, je řecká lidová píseň o lásce a moři. Píseň má různé verze - během zpěvu se, tak jako u mnoha jiných venkovských lidových písní, improvizuje. První verze, kterou slyšíme ve filmu (prosba, aby moře neprobudilo zpěvákovu milou) je standardní. Druhá verze, kterou zpívá herec/zpěvák James Darren (filmový vojín Spyros Pappadimos), je zdánlivou improvizací (prosba k horám, aby se sklonily a on tak mohl spatřit svoji milovanou dívku "Anoulu" a vzdálený domov "Rahoulu"). (džanik)
  • Jedna z lokalit ostrova Rhodos, kde se natáčelo, byla přejmenována na "Zátoku Anthonyho Quinna" (Anthony Quinn Bay), který nedaleko odtud údajně zakoupil nemovitosti. Na Rhodosu se také natáčel válečný film Útěk do Atén (1979). (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama