Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dětství poslouchá mladý kníže (K. Dobrý) a jeho sestra Běla (A. Šmídová) vyprávění chůvy o Jabloňové panně. Starou baladu o tom, že hluboký les skrývá rozvaliny tvrze, kde kdysi přebýval šlechtic se synem a dcerou. Žili tam šťastně až do chvíle, než si otec přivedl novou ženu, čarodějnici (V. Cibulková), která vše zničila a děti zaklela do podoby jablíček na usychající jabloni. Jen čistá láska – a jen o Svátku všech svatých – může nešťastné sourozence vysvobodit a vrátit jim lidskou podobu. A kníže už jako dospělý muž při nekonečných toulkách lesem hledá svůj sen – Jabloňovou pannu (E. Geislerová)… (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by dokázala okouzlit snad jen velmi malé a naivní dítě, kterým už pár let nejsem. Určitě tu byla šance vytvořit něco zajímavého, ale scénáristé si tuto šanci nechali ujít a zopakovali hromadu klišé. Podle podobných snímků se zdá, že Česko postrádá nadějné mladé herce a herečky. Snad to tak nebude... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou cpou tvůrci do televizních pohádek spoustu počítačových triků, ale aby napsali pořádný scenář a obsadili herce, kteří umějí hrát, je ani nenapadne. A když to ještě podtrhnou nudnou režíí, tak máme na světě kýbl drahého hnoje. Kde jsou časy zrcadelnic a Mirečků :-( ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Co se to s tebou stalo, kníže? - Zblbnul jsem z Cibulkový. - Dobře, to je polehčující okolnost, mně by z ní taky hráblo." Dobrý námět, ale zpracování tak otřesné, že se na to dá jen velmi těžko dívat. Neživotné prostředí, špatně dirigovaný kompars, za uši tahající dialogy. Tragický je i výběr herců - Kája Dobrý už v jednatřiceti působil na svou roli přestárle, Ester hraje tragicky dokonce i romantickou rozervanost v pouhých dvou scénách a sestra Běla celou dobu jen hladí ptáka. Nakonec snad právě jen ta Cibulková dává svou ultrazlou čarodějnici tak jak odpovídá roli (či jejímu naturelu), na konci silně připomíná Medúzu. Leč budu si muset předlohu připomenout. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka z doby, kdy se ČT osmělovala točit i tenhle svůj základní žánr v reálech. V tomto případě Cieslar vykouzlil skvělou atmosféru na hradě Rábí u Horažďovic. Téma vzaté z Erbena zklamat nemohlo a obsazení Dobrého, Kolářové a E. Geislerové s Cibulkovou vyšlo taky skvěle. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mladý kníže, od dětství podrobený vymývání mozku si následky nese až do dospělosti. Čistá mysl, půl zdraví. Princezna Běla si zdravý rozum uchová, což je zřejmé už z toho, že si povídá s holubem, taky mluví do stěny, kde vidí přízraky. Když na hradě začne hořet voda, nikoho to nepřekvapí, všichni se sbalí a jdou pryč, co taky jiného. A z jabloňového kvítku se vyloupne dívčina. Jo, milé děti, to jsou kouzla. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

A tehdy to začíná, špatná česká pohádka.. termínu ŠČP se opravdu raději vyhýbejte, je-li Vám "filmové zdraví" svaté. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jak to říci slušně? Vilma Cibulková byla dobře namaskovaná za škaredou čarodějnici, to je jediné plus této pohádky. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Úvodních pět minut tajemna a závěrečná písnička oslavující vítězství dobra nad zlem nevyváží 40 minut temnoty a hrůzy. Nepohádkové zpracování. Proměna Cibulkové dokonalá, ale herci působí v kulisách sevřeně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na Cieslara překvapivě dobře natočené, ale myslím, že za to spíše mohou scenáristka, která dala příběhu hlavu a patu, a kameraman, který vykouzlil z lokací, co se dalo. Ester Geislerová se zde naštěstí moc neobjeví, její antiherectví zde tedy nemá šanci se projevit. A v podstatě poprvé jsem viděl Karla Dobrého v podstatě v kladné roli. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pořádně se napij, krasavice !!" Absolutně nedůsledné, a tak i zoufalé, Konášová zřejmě na drogách, jakkoli v detailech nesmírně inspirativní.. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Další z řady nesympatických, odlidštěných pohádek, kterým velmi ubližuje i nevhodné syrové prostředí, v němž byly natáčeny. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nechápu tolik nenávistných a místy zcestných komentářů. Občas mám pocit, že uživatelé píší, jen co se jim hodí. Jabloňová panna není sice žádný skvost české kinematografie, ale podivovat se nad tím, že se v pohádce z kvítku vyloupne dívčina a hoří voda...tak si pusťte National geographic, když potřebujete všechno logicky vysvětlit. Původní pohádku od Erbena znám a měla jsem ji ráda. A to, jak si ji interpretuje čtenář je jeho věc. Argument, že režisér si to natočil jinak, než si představoval divák, a proto je to špatně, je úplně mimo. Dalo se to udělat lépe, ale pohádka se mi líbila i tak. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Naprosto to není tak špatné, jak by to podle hodnocení vypadalo. Pohádka Jabloňová panna od Erbena není nic rozjásaného, je to pohádka temná a smutná, něco jako Zlatý kolovrat. Šlo by to zpracovat lépe, ale není to ani úplně odfláknuté. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Dialogy místy tahají za uši, ale svět potřebuje víc nepitvořivých pohádek co se natáčí vprostřed sychravého podzimu na zřícenině, takže všechno odpouštím. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Původní Erbenova pohádka sama o sobě je dost atmosférická záležitost, alespoň v mých představách tomu tak vždy bylo. Tato lehce předlohou šmrncnutá verze je patrně výsledkem pokusu o vyždímání námětu, až z něj poteče syrovátka (to je ale zase jiná pohádka). ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsná pohádka se spoustou triků, výbuchů, ohňů a různých ošklivostí, kterých se děti tak akorát leknou. Je to pohádka pro dospělé, ty ale slušně zabaví. A Vilma Cibulkové je nesnesitelně úžasně škaredá. Naštěstí je to poměrně krátká pohádka, takže nestačí nudit. Přesto tento styl pohádek mi vůbec nesedí. Hudba (scénická): Jan Černý ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Levně působící pohádka na víkendové odpoledne. Postavené na Vilmě Cibulkové jako čarodějnici a naivním princi Karlu Drobném, zbytek je spíše takový dějový kompars. Drobný je charismatický herec, ale jeho postava byla úplně připitomělá. ()

JohnSmith odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto příšerná pohádka, herci trapčí od začátku do konce. Jestli se tohle někomu líbí, tak neviděl nikdy nic pořádnýho. ()

Reklama

Reklama