Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama Havaj vychází z románového bestselleru Jamese A. Michenera a časové rozmezí bylo z původních několika staletí zúženo na roky 1820–1841; Michenerova základní myšlenka, že původní panenská čistota Havajských ostrovů byla navždy zničena vpádem bělochů, však zůstává neporušena. V roli panovačného Abnera Hala, který se na Havaji usadí se svou ženou Jerushou (Julie Andrews), se objevuje Max Von Sydow. Zatímco Abner očekává, že se domorodci podřídí jemu, a ne naopak, Jerusha se snaží novým sousedům porozumět a respektovat je. Nakonec nachází útěchu v náručí svého bývalého milence Rafera Hoxwortha (Richard Harris). Kromě nádherných exteriérů a nezapomenutelných momentů jako pohanské slavnosti či prudký tajfun patří k vrcholům filmu také scéna velice naturalistického porodu v podání Julie Andrews. Ještě před začátkem natáčení tohoto snímku nahradil původního režiséra Freda Zennemana režisér George Roy Hill. Stejně tak se role určené původně pro Charltona Hestona ujal Richard Harris (i když Heston nakonec účinkoval v pokračování filmu z roku 1970 s názvem Havajané). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 7 nominací: Herečka VR - Jocelyne LaGarde, Kamera, Kostýmy, Speciální vizuální efekty, Hudba, Píseň - "My Wishing Doll", Zvuk ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film je o nějakym náboženskym fanatikovi a jeho soužití s domorodym obyvatelstvem na Havaji. Pro mě je takový téma naprosto nezajímavý a tim pádem mě film prostě nebavil. Asi tak první hodinu jsem to sledoval, druhou hodinu jsem na to občas mrknul jednim okem, jestli se tam náhodou neodehrává něco zajímavýho a poslední hodinu jsem vzdal a vypnul jsem to. Možná měl film nějakou geniální pointu, takže mu třeba svym hodnocenim křivdim, ale za to, co jsem viděl, si to zaslouží maximálně tu 1 hvězdičku. A tu dávám jenom za prostředí, kde se natáčelo, protože to bylo fakt pěkný. A potom ještě některý ty havajanky stály celkem za vidění. Teda až na tu jejich vrchní bábu, která vypadala jak hroch. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bez servítků natočené drama o kolonizaci země i duší domorodého obyvatelstva na Havaji je natočeno se značnou dávkou poetiky, která zdůrazňuje rozpor mezi slovy a činy téměř u všech misionářů. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavo natočený proces obrátenia domorodých obyvateľov Havaja na "tú správnu" vieru. Za obdiv stojí nielen krásna panenská príroda, ale aj herecký výkon von Sydowa, ktorý zahral fanatického kňaza tak dokonale, až mi občas behal mráz po chrbte. Niekedy sa rozum zastaví, aké nezmysly vypustí tento "pravý kresťan" z úst, zvlášť jeho prosenie Boha, aby tvrdo potrestal Havajčanov za ich hriech a ako sa potom raduje, že sa ich novej kráľovnej narodilo postihnuté dieťa, ktoré berie ako trest boží... Niet sa mu ale čo diviť, veď kresťanstvo bolo založené práve na pocite strachu - či už z Boha alebo z pekla, božia láska bola vedľajšia. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých príbehov o tom, ako uvedomelý kresťania spravili z Boha nemilujúceho a arogantného teroristu, diktátora a vraha. Ničiť všetko to dobré, je u nich na dennom poriadku. Samozrejme sa tu zamotala aj nejaká tá romantika a dobrodružstvo ( to ale len na naozaj malej ploche a to je na takmer trojhodinovú dĺžku - videl som verziu dlhú 168 min - naozaj nekresťanské ). A čo sa týka tých oscarových nominácií, kamera a hudba áno, to ostatné je tuctovka. Málo spektakulárne ( aj napriek rozpočtu ) a málo strhujúce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

První hodina, kde se divák seznamuje s prostředím a poznává zajímavé postavy přímo na ostrovech, je to ještě docela dobré, ale jakmile už se z toho snaží film vytřískat lidské drama, už to to k nefunguje, a to i přes zajímavé herce, kteří se zde objevují. Tohle mělo větší potenciál, i když pravda, z havajských filmů je tenhle ten lepší. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jocelyn Lagarde, *Nejlepší hudba - Elmer Bernstein + nominace (1) - Nejlepší herec (drama) - Max von Sydow ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Z filmu cítiť, že jeho námet vychádza z knihy a do filmového spracovania, napriek jeho enormnej stopáži, sa nepodarilo ani zďaleka všetko vtesnať. Viaceré dejové skoky nerobia filmovému príbehu dobre. Inak ide o zaujímavý stret ešte nepoškvrnenej havajskej kultúry a belošského náboženského fanatizmu. Ak to takto medzi misionármi niekde naozaj chodilo, môžme sa za belošskú kultúru jedine hanbiť. Max von Sydow je herecká extratrieda a tu to iba potvrdil. Išlo pritom iba o jeho tretiu rolu v hollywoodskej kinematografii. Takto démonského som ho na filmovom plátne ešte nemal možnosť zažiť. Richard Harris a Gene Hackman tak ostali iba v jeho tieni. Pekné exotické scenérie a vzhľadom na rok a zameranie filmu aj celkom odvážna nahota domorodkýň. ()

Reklama

Reklama