Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jednoho z výcvikových kempů speciálních jednotek v banánové republice generála Vereiry je povolán mimořádný soud „v kompletním balení“ aby soudil pokus o vraždu zásobovacího důstojníka (Josef Somr). Rozehraje se slovní přestřelka mezi soudcem (Václav Voska), prokurátorem (Josef Langmiler) a obhájcem (Josef Vinklář). Do situace zasáhne pan nikdo (Jiří Adamíra), který je odpovědný za výcvik toho souzeného a mnoha dalších zabijáků. V tropickém horku a bezútěšném prostředí výcvikového tábora, odkud se celou dobu ozývá střelba a všechny sžírá strach z muže v pralese, nakonec dojde k nečekanému vyústění situace. (CS Film)

(více)

Recenze (8)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace, která si vystačí s jedním studiem. Vše je postaveno na skvěle zahraných dialozích a monolozích. Už to herecké obsazení napovídalo, že po této stránce nebude co vytknout. Černobílé provedení se k dokreslení atmosféry tropické oblasti dobře hodí. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Lež je lepší než pravda, umírá kvůli ní daleko méně lidí..." Nechci spojlerovat, ale musím říct, že mě to vyústění této televizní inscenace, které vcelku trefně koresponduje i s uvedeným citátem francouzského státníka Josepha Fouchého, docela dostalo. Film, v jehož úvodu se seznamujeme s členy polního soudu (s muži co jsou možná "spíše právníky než důstojníky generála Vereiry"), se sice rozjíždí jen pozvolna, ovšem v okamžiku, kdy se iniciativy chopí šéf výcviku speciálních jednotek, jakýsi "pan Smith" (Jiří Adamíra v té nejlepší formě), se pomyslné filmové kolo začne roztáčet opravdu na plné obrátky. Sice furt vlastně sledujeme další typickou Daňkovu konverzačku, ale těch myšlenek co tu zazní, je najednou tolik, že se z nich člověku skoro začne točit hlava. Mnohdy si přitom i protiřečí ("Oholili jsme jim hlavy...Udělali z nich cvičené zvíře…Čím poníženější, tím víc drží pospolu a tím líp se rvou" X "Voják neznamená být dobře vycvičený zabíječ"), což o to více člověka nutí o nich přemýšlet. Nejsilnější je asi poměrně filosofická disputace nad pojmem "pravda", kdy mě napadá, zda to vyjádření soudce (Václav Voska) o tom, že "lidský život je tou nejvyšší hodnotou a soud má hledat pravdu" u tehdejších komunistických cenzorů vlastně prošlo jen proto, že ho přeci prezentovali příslušníci zlého/imperialistického režimu. Vůbec to celkové dobové vyznění je asi to jediné, co mi brání dát této inscenaci plný počet hvězdiček. Nebyl jsem u toho, když to Daněk psal, tak nevím, zda opravdu chtěl, aby se diváci mohli identifikovat s "mužem v pralese" ("anarchistou a komunistou") nebo to bylo jen zbožné přání zmiňovaných cenzorů, přesto to vyznění asi možné je. Naštěstí se na to dá koukat i jinak a užívat si hlavně skvělých hereckých výkonů všech hlavních protagonistů (vedle již uvedených ještě  Josef Langmiler a Josef Vinklář). Každopádně velké poděkování CS filmu, že tento film vlastně znovuobjevili. Určitě to stálo za to. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Výborný film, dialogy prosté a lidské a pak i trochu pravdivé a lživé. Výborný Václav Voska i jeho "konzerva" spravedlnosti s Josefem Langmilerem a Josefem Vinklářem. Vedro zrovna cítíte. Kolem se v táboře střílí a někde nedaleko je "muž v pralese", který je vlastně viník všeho, včetně pravdy. Nejvíc se mi líbil souboj Adamíry s Vinklářem a jejich jiné pozice pravdy. Celé tomu vévodil Somr a ten jeho ublížený provianťácký výraz důstojník s velkým břichem. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodným paradoxem ohledně normalizační kinematografie je, že občas jsou nesmyslně z politických důvodů (zde možná kvůli údajné inspiraci biografií Che Guevary) skrývány kvalitní tituly, zatímco se vesele reprízují mnohem spornější idylická díla. Mistr politických a historických dramat Oldřich Daněk přitom až na občasnou neohrabanost dialogů a příliš chudou výpravu dokázal vytvořit solidní a těžce dešifrovatelný thriller z jihoamerické vojenské diktatury, který se docela vyzněním blíží dobové italské či francouzské produkci. Herecké výkony jsou všechny vynikající, jakkoliv odvážné se může zdát třeba obsazení Josefa Beka do tvrdé role majora či Jany Hlaváčové coby záhadné femme fatale. Zejména Voskův vojenský soudce a Adamírův záhadný cizí velitel speciální protipartyzánské jednotky navíc svým evidentním doublethinkem vcelku důvěrně evokují dobovou situaci v Československu. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Za mě vcelku podařené komorní drama, tuctový námět o “vyšším principu soudním” v rukách vojenského polního soudu kde končí právo a začíná vyšší zájem?  Kde končí právnická hra a začíná vražda ? Celou hru hlavně povyšují herecké výkony: Adamíra, Voska, Vinklář to je jak jízda Mercedesů, BMW a Rols Royce. Na co autor hry Oldřich Daněk narážel v tehdejší ČSSR je mi záhadou, na angažování tajných služeb USA ve latinské Americe , potažmo ve světě? a jejich pokrytectví ? No to objevil “Ameriku” co se týče mocností v celé historii lidstva od SPQR až po Ruskou Federaci nebo USA… ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Vojáci zde mají maskovací uniformy ČSLA vz.60 „mlok“. (Winster)

Reklama

Reklama