Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

corpsy 

všechny recenze uživatele

V našich končinách, je verzia z roku 1984 až príliš zakorenená a to dáva ostatným verziám tohto známeho príbehu tak trochu handicap. Čo sa však tomuto dielu nedá uprieť, je jeho spektakulárnosť. Každý minutý groš je na plátne vidieť, ultraširokoúhla kamera zaberá lokácie, ktoré snáď ani niesu z tohto sveta a všetko sa blyští v pestrých farbách. Epický, ale nad to všetko zdĺhavý. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Verze z roku 1984 se mi v mládí nelíbila. Verze z roku 1935 mě při počátečním prozkoumávání klasického Hollywoodu nadchla. A verze z roku 1962? Je jiná. O něco černobílejší v otázce dobro vs. zlo, za to o to barevnější ve výpravě, lodních scénách a tropickém ráji. A s lepšími hereckými výkony. Při vší úctě ke Gablovi i Gibsonovi, Brando (pokud chtěl) byl lepší herec. Jeho Christian je zpočátku zbohatlický, snobský frajírek přezíravý vůči okolí a teprve časem se pod vlivem stupňujícího sadismu Bligha a utrpení posádky stává hrdinou, který se mu postaví, i když si zničí život. Howardův Bligh je od začátku do konce psychopat, který je posedlý úkolem dovést rostliny chlebovníku. Posádka pro něj nic neznamená, udržuje strach a sadisticky trestá každý prohřešek drakonickými tresty. Protažení pod kýlem či omezení vody je síla. Ano nemuselo to mít skoro tři hodiny a natahovaný konec se zbytečně tragickým vyústěním mě naštval. Jinak ale parádní verze, které nemám problém dát 5*. PS: Tahiťanky jsou nádherné :) a ve vedlejších rolích mladý Richard Harris a překvapivě i Gordonw "Cowley" Jackson, který vypadá tak nějak stejně. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele

...až do krajnosti vyhrotený psychologický rozbor hlavnej postavy, zabalený v prekrásnom farebnom výpravnom háve.... Svedomie a povinnosť ako dvaja nepriatelia. Kam sa pridať a čo odmietnuť? Vynikajúci príbeh, ktorý v tomto prevedení prekračuje charakter "dobrodružnej podívanej" a črie do psychiky snáď každého muža, skúmajúc povahu dobra a zla, povinnosti, vernosti, disciplíny a zodpovednosti v zrkadle protikladov - zdanlivo "rajského života" na Tahiti a drastických galejí pod vedením bigotného sadistu!!! ...a kam by ste sa pridali vy? ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Koukám na to a maně se mi vybavují, tak jako obvykle, nápodobné, asociativní opusy. Krvavý příliv, Spartakus, Bílá velryba. Vážení má to společné meritum, a sice konflikt mezi jedincem a autoritou, charakterem a vůlí, inteligencí a tupostí, systémem a situační diferenciací, chcete-li dobrem a zlem. Zde startuje konflikt ze stupidního důvodu, krádeže sýra, kterou se námořník snaží setřást ze sebe a svalit na kapitána.Systém reprezentovaný kpt.Blighem se sváří s posádkou a jejím spontánním mluvčím Fletcherem Christianem. Ne, že by tento byl lidumil a altruista, je poživačný požitkář, nicméně je schopen nahlédnout potřeby lidí jemu podřízených a jednat podle toho. Do jeho jednání vstupuje kpt.Bligh jako slon do porcelánu a maří vše, oč se Christian snaží. Konflikt graduje a přesouvá se poznenáhlu ze služební do osobní roviny. Lidsky krásná epizoda na Tahiti ukazuje na čistotu v soužití s přírodou a drsný kontrast s životem v příkazovém systému. Je to o lidské živočišnosti a kráse, která se dře s příkazovou institucí královské lodi.....Koneckonců, co umí udělat ženská se skupinou mužů....Plyne z toho jediný závěr, a sice ženská je rozvracející element na lodi a v mužské společnosti vůbec. Ovšem svině zůstává sviní jednou provždy. A po vyplutí z Tahiti se ďábel zase projeví....Situace po smrti námořníka graduje ke vzpouře, tedy tomu nejhoršímu, co britské královské námořnictvo zná. Nicméně síla atmosféry při konečném dialogu mezi kpt. Blighem a F. Christianem před kapitánovým nasednutím do člunu ukazuje na pomíjivost a současně nepominutelnost síly charakteru a okamžiku. Parádní film. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Mutiny on the Bounty nepatří mezi díla, která jsou mým šálkem čaje, jisté kvality mu upřít nelze. Úchvatné scenérie na Tahiti s opojnými barvami fungují i po tolika letech a chytré dialogy se stále lesknou. Marlon Brando sekáč a Trevor Howard v roli neúprosného a ctižádostivého kapitána rovněž fenomenální. Nicméně v některých aspektech má zub času něco nahlodáno a tříhodinová stopáž je taky trochu moc. Za mě čistý průměr. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Film sa svojím rozpočtom 19 miliónov am. dolárov v dobe natáčania stal najdrahším filmom na svete. (Raccoon.city)
  • Replika lodi Bounty, která byla vyrobena pro tento film, se 29. 10. 2012 potopila poté, co se jí posádka snažila zachránit před bouří Sandy, což některé z nich stálo život. (KREI)
  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)

Reklama

Reklama