Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film mám nezabudnuteľný zážitok. Môj starší brat ma na tento film vzal do kina Úsvit - bolo to panoramatické kino. To čo som videl na to sa nedá zabudnúť. Tá búrka vo filme , tie vysoké vlny ten zvuk vetra , mne to pripadalo , že som sám na tej lodi. Bol to veľký zážitok!!! 80%. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Má matka vždycky obdivně vzdychala, když viděla Marlona ve věku jeho největší krásy. A Bounty je klasika, která má všechny nej. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Verze z roku 1984 se mi v mládí nelíbila. Verze z roku 1935 mě při počátečním prozkoumávání klasického Hollywoodu nadchla. A verze z roku 1962? Je jiná. O něco černobílejší v otázce dobro vs. zlo, za to o to barevnější ve výpravě, lodních scénách a tropickém ráji. A s lepšími hereckými výkony. Při vší úctě ke Gablovi i Gibsonovi, Brando (pokud chtěl) byl lepší herec. Jeho Christian je zpočátku zbohatlický, snobský frajírek přezíravý vůči okolí a teprve časem se pod vlivem stupňujícího sadismu Bligha a utrpení posádky stává hrdinou, který se mu postaví, i když si zničí život. Howardův Bligh je od začátku do konce psychopat, který je posedlý úkolem dovést rostliny chlebovníku. Posádka pro něj nic neznamená, udržuje strach a sadisticky trestá každý prohřešek drakonickými tresty. Protažení pod kýlem či omezení vody je síla. Ano nemuselo to mít skoro tři hodiny a natahovaný konec se zbytečně tragickým vyústěním mě naštval. Jinak ale parádní verze, které nemám problém dát 5*. PS: Tahiťanky jsou nádherné :) a ve vedlejších rolích mladý Richard Harris a překvapivě i Gordonw "Cowley" Jackson, který vypadá tak nějak stejně. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Příliš nemusím tyhle "historicko-pirátské" filmy. Dělá to na mě dojem umělého ráje na zemi. Nicméně musím uznat, že Vzpoura na Bounty se povedla. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Nádherný mimořádný dobrodružný monument kinematografie. Poctivost a přesná režie, skvělý scénář, výborné herecké výkony. Právě tato verze příběhu z Tahiti u mě zastínila i tu vynikající z roku 1984 s kratším názvem Bounty. 95 % ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pěkný výpravný film, místy možná zbytečně natažený. Zajímalo by mě, jak události probíhaly ve skutečnosti. Kapitán je zde vylíčený jako ctižádostivý a krutý člověk, který si o vzpouru posádky vysloveně koledoval. Nejvíc se mi líbily scény na Tahiti. Tamější ženy jsou půvabného vzhledu a milé a přítulné povahy, což platí dodnes. Na omak prý hřejou jako kamna. Aspoň mi to říkal jeden kamarád, co Tahiti onehdy navštívil. Turistům tam hned po příjezdu zavěsí na krk květinový věnec. Vůbec se nedivím, že vzbouřenci naložili zásoby a domorodé ženy a vydali se hledat ostrovní útočiště, kde by mohli zůstat natrvalo. Zdá se, že pokud jde o kvalitu života, bylo tehdejší Tahiti lepším místem než tehdejší Anglie. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Můj otec tenhle příběh zbožňoval, byla to i jeho jediná kniha, kterou přečetl a která ho fakt bavila(přečetl toho daleko víc, ale tohle už je teď asi jediné co ho zajímá) a kterou je schopný přečíst do dne.Jakmile došlo v televizi k tomu, že to zrovna vysílali, tak si to nenechal ujít no a jednou jsme zrovna byli sami doma a rozhodli jsme se, že se na to mrknem a tak jsem začal stahovat a o večer bylo postaráno a já jsem si ten film dost užíval a moc se mi to líbilo.Na svoji dobu docela i dost pěkně natočené a fakt skvělé.Asi nejlepší dobrodružný snímek minulého století(samozřejmě až po Indianě Jonesovi).89% ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Filmová delikatesa. Chcel som vidieť Branda na vrchole filmovej kariery. Nebol ozdobou tohoto filmu, film ako taký je ozdobou. Všetci herci sú skvelí, výprava fantastická, spracovanie bezchybné, scenár bez hluchého miesta. Že vraj dlhý film. Skončil, ani som sa nenazdal. Podľa môjho názoru ešte aspoň 30 min. Neodpustím si jeden príbeh. Za Ježišom prišiel veľmi bohatý muž a opýtal sa, ako sa dostane do božieho kráľovstva." Vzdaj sa všetkého bohatstva a pomáhaj chudobným " znela odpoveď. Boháč sklonil hlavu a odišiel. Nedokázal žiť bez svojho majetku. Dôstojník Fletcher Christian hlavu nesklonil. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Film s C.Gablem z r.1935 jsem neviděl a u snímku z r.1984 jsem si mohl ukroutit hlavu,protože jsem nechápal, proč byl znovu natáčen,když tento film s M.Brandem a T.Howardem je dokonalý. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

V mnohém připomíná vzpouru na lodi Caine,ovšem postrádá její napětí a emoce. Zkrátit to tak na polovinu, mohlo to být mnohem zajímavější. Brando mi připadal, že byl chvílemi duchem někde jinde. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ve své době nejdražší film, první v historii za který dostal herec víc než milion dolarů a navíc podle světoznámého románu, jenže na mne to působí hrozně obstarožně, nehledě na to, že za mne je verze z osmdesátých let Bounty (1984) s Gibsonem nepřekonatelná. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando je těžký frajer. Tříhodinová epická, dobrodružná a výpravná story, která disponuje neskutečně vymakanou gradací děje. Starý dobrý Hollywood se vším, co k němu patří. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu byl Marlon Brando hodně dobrý i celkově byl film na úrovni. Je vidět, že to točili ještě ti , co to uměli. ()

chemicquei 

všechny recenze uživatele

Zdálo se mi, že to, co bylo dobrý, bylo na krátký stopáži a tak divně useknutý, aby mohly bejt zas ty nudný kecy, který kolikrát byly opravdu k ničemu, vzhledem k ději. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Nelidskost je ten nejhorší služebník." Ďábelský kapitán, který se vyžívá v týrání své posádky. Pomalu doutnající atmosféra na lodi Bounty, která vyvře až ve vzpouru. Úchvatně zachycené Tahiti bez počítačových efektů. Parádní herecké obsazení.  Po více jak 60.ti letech si stále drží tento film úžasně dobrodružného ducha. 8/10 ()

Reklama

Reklama