Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Přeslavný román Charlese Nordhoffa a Jamese Normana Halla o nejslavnější lodní vzpouře všech dob ve výjimečně povedeném zracování Lewise Milestona. Jedna z verzí, jímž absolutně kraluje rebelantská postava prvního důstojníka Fletchera Christiana - poněvadž byla ztvárněna Marlonem Brandem na vrcholu sil, nešlo vlastně jinak. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 7 nominací: Nejlepší film, Kamera, Výprava, Střih, Speciální efekty, Hudba, Píseň - "Love Song from Mutiny on the Bounty (Follow Me)" ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání s novějším BOUNTY z roku 1984, které z pomyslného "duelu" vychází jako vítěz. Milestonova klasika je sice výpravnější (i když novější verze není v tomto ohledu také žádné "ořezávátko"), ale to je tak všechno. V Donaldsonově verzi jsou postavy mnohem komplexnější a psychologicky uvěřitelnější - Hopkinsův Bligh je sice velmi přísným, ale také spravedlivým kapitánem, jehož k represím dohnaly okolnosti, kdy bylo zřejmé, že morálka posádky a respekt vůči kapitánovi jako nejvyšší autoritě upadá a situace se začíná vymykat z rukou, ovšem díky některým jeho velmi diskutabilním rozhodnutím si za danou situaci mohl zčásti i sám. Zde - ve starší klasice - je Howardův Bligh tak "zlý" a negativistický, až jeho postava upadá do směšné karikatury. Fletcher Mela Gibsona je dílem idealista, ale ještě větším dílem nezodpovědný floutek, který si v mnoha ohledech s pojmem kázeň moc "netyká", zatímco Brandův Fletcher je hotový "Mirek Dušín" v námořnickém. A tak bych mohl pokračovat. Navíc v Donaldsonově verzi některé scény vycházejí mnohem působivěji (dcera opouští svého otce náčelníka, scény bičování atd.) a zejména má mnohem lepší závěr, který se jednak drží mnohem víc historických reálií, ale hlavně ve sporu nové ´místo k životu hledající Fletcher vs. nevděčná rebelující posádka´ dává filmu ještě novou dimenzi. Prostě v životě není nic černobílé, což Donaldsonův film krásně ukazuje, zatímco stará Milestoneova klasika se drží hollywoodské idealizace typické pro tehdejší dobu. Dávat jí vysoká hodnocení jenom proto, že tam hraje jeden z největších hereckých gigantů historie, na to mě prostě neužije :o) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando. Tak by mohl můj komentář začínat i končit a taky se tak stane. Velmi dlouhý velkofilm o jedné vzpouře, která se stala námětem nejednoho podobného filmu, zvládl Lewis Milestone nečekaně dobře a to hlavně díky dokonalému herectví Marlona Branda a kvalitě několika vedlejších postav. Ty by však nemuseli existovat a film by stejně byl minimálně na třech hvězdičkách a já musím znovu říct proč: Marlon Brando. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nesmírně krásná romanticko dobrodružná klasika, místami poutavě dojemná nakonec ale i podle všech předpokladů smutná. Klasika která se prostě nikdy neokouká, a to i přes svou téměř tříhodinovou stopáž, někdy však trochu rozveklou a utahanou. Tenkrát prý neúspěch studia MGM, nicméně dnes má tento film stále co říct. Dokonce ho řadím ještě výš než Bounty z roku 1984 s Melem Gibsonem a Anthonym Hopkinsem, tu první verzi s 35' v hlavní roli s Charlesem Laughtonem a Clarkem Gablem, jsem bohužel neviděl, ale prý se jedná údajně o úplně nejlepší Bounty jaká kdy byla zfilmována. Klasický historicky doložený příběh z roku 1789, zaujme jednak zdařilými hereckými výkony v hlavních i vedlejších rolích, samotným příběhem, bravurní Surteesovou kamerou a zejména působivým zachycením života na lodi a mezi domorodci v krásné přírodě uprostřed tahitských ostrovů. Co se týče samotných hereckých výkonů, tak nekompromisní brutální a tyranský kapitán Bligh (Trevor Howard), byl tak trochu zastíněn vynikajícím podáním uhrančivého rebela Marlona Branda v roli důstojníka Fletchera Christiana, který byl po většinu celého filmu více v popředí, všeho důležitého a podstatného dění a zcela evidentně tak byl první dominující hvězdou snímku. Ještě jsem někde vyčetl že natáčení bylo kolikrát přerušeno pro chybná rozhodnutí producentů a také často pro náladovost hlavního představitele, který si získal pověst herce ohrožujícího hladký chod natáčení. Ale co naplat, byla to hvězda, která si mohla dovolit ze své pozice lecco, a prostě už tenkrát trpěla svými hvězdnými manýry, to je stále stejné a nic se natom nemění. Trochu mi zde ale chyběl, nějaký závěrečný psaný titulek o tom co bylo dál, a co se nakonec stalo s revoltujícími vzbouřenci..Alespoň pro neznalé diváky by to bylo veliké plus. Tuším že verze z 84' ho zde měla.. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nehledě na nechvalně proslulý zákulisí vznikl parádní námořnický dobrodružnák, kde vládne jak důstojnický hejsek Brando (manýry během natáčení se... tak nějak hodí k postavě), tak Howard v roli tvrdýho kapitána. Jejich rostoucí vzájemná nevraživost mě bavila. Stopáž sice celé tři hodiny, ale je tu jak dost dění, tak i příjemná pasáž z ostrovního prostředí. Navíc velmi pěkný čistě vizuálně. Nemám zatím sice srovnání jiných verzí, tady jsem ale nenašel jediný mínus, spokojeně probděl půlku noci. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

určitě to nejlepší zpracování Bounty, viděl jsem i to z 1935 i to z 1984 a přestože můžu i Clarka Gablea i Mela Gibsona, tak na Marlona nemá ani jeden z nich. (tedy alespoň co se týká role Fletchera Christiana) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač skutečný příběh plavby Bounty léta páně 1787 historie psala jinak, nic to neubírá tomuto příběhu na poutavosti a stejně tak i filmu na nesporné kvalitě. Dobrodružství i romantika ve spojení s vynikajícími hereckými výkony (zejména herecký duet Brando - Howard) a perfektní filmařinou daly vzniknout tomuto filmu, kde i při téměř tříhodinové délce nenajdete díky výbornému scénáři hluchých míst. Faktem je, že ani po téměř 45 letech (a štěstí, že doba tenkrát přála tvorbě takovýchto >velkofilmů< ) tenhle film nezestárnul a i díky němu se tenhle příběh stal legendou... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Marlona Branda, mám slabost pro dobrodružné příběhy s čestnými a odbojnými hrdiny, mám slabost pro dojemné konce - a nemůžu jinak než za 5*. Protože "Vzpoura na Bounty" je z toho soudku starých dobrých hollywoodských velkofilmů. Nepopsatelný požitek při sledování... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělý Marlon Brando ve výpravné dobrodružné podívané. Úchvatné scenérie Tahiti a širého oceánu berou dech i po tolika letech. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velkolepá dobrodružná romantika, které vedle hereckých výkonů vévodí také skutečná, od kýlu po stěžeň postavená a plavby schopná replika Bounty, díky níž působí film velmi opravdově. Po hlavní události, kvůli které byl natočen, ztrácí sice ono napětí a na můj v kus se příliš utápí v dobově cudné exotice, ale mezi námořními filmy mu jich moc konkurovat nemůže. ()

sud 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Marlon Brando, tomu se říká excelentní herectví. "Vzpoura na Bounty" zůstane už navždy legendou na poli dobrodružných filmů z širých moří (byť verzí s Hopkinsem a Gibsonem překonanou). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový velkofilm, během něhož jsem ani na minutu neuvažoval o jiném než o nejvyšším hodnocení. Proměna, jakou absolvuje Brandův Fletcher Christian, který se z nafoukaného hejska stane někým úplně jiným, je fascinující, stejně tak i neustále se stupňující napětí a dusno vytvářené a jaksepatří přiživované kapitánem Blightem (úžasný Trevor Howard). Jejich širokoúhlý, drsný, nádherně barevný a skvělou Kaperovou hudbou podpořený konfilkt pluje od začátku do konce přesně podle map a dodržuje kurz, který mám nejraději - je to totiž skvělá, chytrá podívaná s myšlenkou, na kterou by se nemělo zapomínat. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ocenění si zaslouží herec Trevor Howard, který nezpochybnitelně a velmi sugestivně zahrál postavu kapitána Bounty Williama Blighe. Všestranný herec Marlon Brando nevšedního talentu vždy přišel s něčím novým. I do této role dokázal vtělit své charisma. Přesto není bez zajímavosti, že během natáčení u hlavních protagonistů zmiňovaných herců nevládly vůbec žádné vzájemné sympatie, spíše naopak. Vstupme, ale opět do filmové krásy. Styl hollywoodského pojetí je velkolepou podívanou plně okouzlujících obrazů z Polynésie mimořádné přírodní pozoruhodnosti. Dalo by se zde mluvit o mnohém, ale zpět k filmu, který jistě potěší podmanivým dobrodružstvím námořníků, kterým držíte mimoděk palce. Třeba to bylo možná trochu jinak, ale rozhodně tato filmová verze pomalu již padesátiletá stojí určitě za vidění. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Prostřední a dle mého názoru asi nejpovedenější verze slavného příběhu. Určitě potěší méně ploché zpracování charakterů postav než ve verzi z roku 1935. Kapitán Blight je tu drsný a nemaže se s tím, ale není až tak přehnaně démonizován jako ve starší verzi kde místy působil jako karikatura. I přes téměř tříhodinovou délku jsem se nenudil. Jenom ten konec je trochu diskutabilní, protože to jsou jenom dohady a fikce scénáristy. Jinak určitě potěší kvalitní dabing od České televize která to pořád umí dělat na úrovni.85% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to na mě trochu příliš romantické a přespříliš námořní, ale stejně mohu vysoce ohodnotit a vřele doporučit, protože je to poctivě natočený film a Richard Harris je fakt frajer. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi zpracovani legendarni vzpoury britskych namorniku jake kdy bylo natoceno - vyzdvihnul bych zejmena vykon uzasneho Marlona Branda. ()

Reklama

Reklama