Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

svetylko 

všechny recenze uživatele

Julia Ormond v roli neobvyklé, poskytující prostor pro tvář komickou, vážnou, vášnivou i romantickou. A čistá mužská duše, které vtiskl tvář pro mě neznámý Oleg Menšikov - tolik ryzosti v postavě, které můžu věřit každou emoci. A přitom - kdoví, jak to dělá - je u toho ještě roztomilý a odhodlaný tak, jako později jeho syn: "Mozart je velký skladatel" a nikdo ho nedonutí tvrdit opak, to spíše jeho "pronásledovatel" kapituluje. Bohužel všechno v životě nekončí jako pohádka, ale tento film - i přes dvacet minut, o které mohl být ve svůj prospěch kratší - mě neuvěřitelně bavil střídáním nálad a omotal si mě svými komickými i dojemnými momenty (např. leštění parketové podlahy nebo loučení na nádraží). ()

longercz 

všechny recenze uživatele

Film je hrozně dlouhý, to se nedá říct nijak jinak. Chvílemi asi prostě trošku zanudí, ale celý ho lemují úžasné scény (Generálův flám, šermířský souboj, vyznání lásky při recitování vyznání lásky někoho jiného a hlavně Tolstoyův odjezd do vězení za doprovodu zpívajících přátel a salutujícího nadřízeného; ta byla pro mě doslova nezapomenutelná), které z něho dělají víc než jenom romanci mezi dvěma lidmi. Je to pohled na Matičku Rusi, její lid, staré zvyky, absolutně nezápadní mentalitu a v neposlední řadě obrovské přátelství. ()

Reklama

martinkaziki 

všechny recenze uživatele

Každý máme nějakou svojí srdcovku a tohle je ta má. Tenhle film má velkou ruskou duši. Nádherná výprava, krásná hudba a dechberoucí příběh o nenaplněné lásce Američanky Jane a ruského kadeta Andreje (Julia Ormond a Oleg Menšikov byli naprosto skvělí). Líbí se mi tahle doba carského Ruska, kdy čest byla jen jedna, kdy muži respektovali i nepsaná pravidla a zákony, byli kavalíři a důstojnost pro ně byla vším. Scéna z vlakového nádraží, kdy se s Andrejem přijdou rozloučit jeho kamarádi patří mezi mé nejsilnější filmové zážitky vůbec. No a tečka nakonec – též miluji Mozarta. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Áno,Mozart je veľký skladateľ,a Nikita Michalkov veľký režisér,ktorý v tomto filme geniálne zobrazil ruskú náturu.Tvrdohlavosť,hrdosť,ale i obrovskú oddanosť.Mrzí ma,že mnohí nechápu,že existujú ľudia/a nie len Rusi/,ktorí berú vážne svoj vzťah k druhému človeku,ale i k svojej krajine, a napriek tomu hovoria i inými jazykmi,milujú "cudziu"kultúru,históriu...Nádherná hudba a hlavne úžasný Oleg Menšikov v tragickom príbehu/hoci nie bez skvelých humorných scén/,ktorému verím.Tak ako verím v lásku a priateľstvo. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá výprava typická pro ruské snímky a přepálená stopáž vzbuzují obavy, zda se to dá zvládnout naráz. Naštěstí vše zachraňuje humorná stránka filmu (vtípky s Mozartem, Alexandrem apod.) a velice silný příběh, který se naplno rozvine ve druhé polovině. Ruská romantika jak se sluší a patří, i s klasickým tragickým vyústěním. Nemůžu však souhlasit s většinovými pozitivními ohlasy na herecké výkony. Obsazení Julie Ormond mi přišlo nevhodné, místy přehrávala a v závěru nestíhala. Oleg Menšikov je bezpochyby výborný herec, ale v době natáčení mu bylo 38 a do role kadeta už byl prostě příliš starý. Snazší je maskovat někoho na pár záběrů do starší postavy než hrát ve středních letech více jak dvě hodiny mladíka. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Oficiální slogan filmu zní "On je Rus. To vysvětluje mnohé". (Aelita)
  • Všechno sklo (nádobí) ve filmu bylo vyrobeno na zakázku českými skláři. (džanik)
  • První vojenské využití bojového plynu mělo na svědomí Německo v roce 1915. První plynové masky začaly vznikat až jako reakce na tuto novou zbraň. Proto neměla a ani mít nemohla americká armáda v roce 1905 plynovou masku a už vůbec ne celoobličejovou. (m.xFuck)

Reklama

Reklama