Reklama

Reklama

Stopy ve sněhu

  • Česko Cit slečny Smilly pro sníh (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinkou trhilleru je krásná, inteligentní, ale citově odměřená mladá vědkyně Smilla. Pátrání po záhadných příčinách smrti malého chlapce ji zavede až na drsné zasněžené pláně Grónska. Postupně zjišťuje, že za vším stojí jakási společnost, která chlapce už roky pozorovala a pro níž pracoval i jeho otec. S pomocí svého přítele se Smilla dostane až nebezpečně blízko k přísně střeženému tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladá Smilla, původem z Grónska, se vrací jednoho dne domů, a před domem najde ležet mrtvého chlapce. Tím je její kamarád, také z Grónska. Ačkoli úřady potvrzují, že si chlapec hrál na střeše a spadl, Smilla je přesvědčena o tom, že chlapec byl zavražděn, a dává se do pátrání. Se svým přítelem odhalují obrovské spiknutí, kolem jednoho spadlého meteoritu ... No nevím, jako hodinový díl seriálu Akt X, někdy večer v televizi by to bylo dobré, jako celevočerák ovšem nikoli. Celé je to dost roztahané, role přítele (Gabriel Byrne) je zde jen do počtu (a možná pro jeho jméno na obalu), ale jinak zbytečná. Navíc jsem musel film zkousnou s českým dabingem, protože Intersonic zapomněl k dvd přibalit české titulky (ač na obalu tvrdí něco jiného). Jak už říkali jiní, epizoda z Akt X, bez Duchovnyho a Scullyové, která se ihned po zkouknutí vypaří z hlavy... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Smilla drsná grónčanka. Ak tu niečo fakt sadlo, tak to bol casting. Hlavne teda Byrne, Wilkinson a Ormondová (ja osobne som si ako Smillu predstavoval Irene Jacob, ale Ormondka s jej črtami na eskymáčku sedí asi viacej). Niektoré konkrétne scény sa tiež podarilo spracovať verne predlohe (výstižne, nie otrocky ako väčšina filmu), hlavne asi úvod, návštevu u Vanessy Redgrave, kojenie, vysporiadanie sa s otcovou zlatokopkou, záverečné plávajúce ľady (do toho Grónska to sedí, aj keď trochu zmena oproti predlohe). Ale ako celok je to ukrutne šedivá (nie chladná, skôr nezaujímavá) detektívka, na ktorej je krásne vidieť, že medzi tým niečo napísať a to isté sfilmovať, je obrovský rozdiel. Pretože Hoegova sila nespočíva v dialógoch a dokonca ani v príbehu, spočíva vo výnimočných, neobvyklých opisovacích schopnostiach a pocitovosti. "Roztvorila som mu dierku na žaludi, vložila do nej klitoris a pretiahla som ho..." ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra a vidina netradičního závěru. To jsem očekával a to jsem dostal. Už z počátku bylo jasné, že meteor, který spadl na Grónskou pláň bude mít nějaký význam, ale více jak hodinu a půl dlouhé čekání na ten význam jsem popravdě nečekal. Naštěstí zde byla krutě upřímná a citlivá Julia Ormond, která jako hlavní postava táhne snímek velmi příjemně vpřed. Vedle ní je Gabriel Byrne jen další drobnost, která potěší. Překvapilo mě i vcelku netradiční prostředí,. když se film odehrává v převážně zamrzlých nebo zasněžených místech, které s jemnou hudební složkou a Julii Ormond dotváří skvělý celek. Docela mě teď zajímá kniha... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Smilla, to je oč tu běží! Høegovou předlohou nepolíben nedokázal jsem docenit zjevně dobře maskovanou krásu okolitého příběhu. Skrývá-li se vůbec alespoň tam. Mám však blahé tušení, že středobodem knihy je rovněž Smilla. Nádherná, složitá, chladná, citlivá, tvrdá, zranitelná i něžná. Smekám před Julii Ormond, protože to samosebou jen hrála, ale já ji miloval. Oči, výraz, všechno, tomu se prostě chce věřit. Mám rád filmy, které mi něčím zalezou pod kůži, a to i když ne vše považuji za naprosto dokonalé. Nezbývá než si silnou čtyřkou povzdechnout, že Smilla sérií se nestala, ale chápu, ony spíš táhnou staré vraždy, co něco napsaly. ()

yehudit 

všechny recenze uživatele

V hodnocení jsem samozřejmě ovlivněna předchozím přečtením úžasné knihy, u které jsem navíc víc než pestrý děj ocenila vytříbený literární styl a vnitřní úvahy a vtipný sarkasmus hlavní hrdinky. Filmové ztvárnění Smilly mě zklamalo z několika důvodů - typově rozhodně Julia Ormond ani náhodou není poloviční Sámka, natož elegantní dámička, kterou je v knize. A dále - dle předlohy rozhodně není hysterka, ba naopak až chladně a racionálně uvažující i v nejsilnějších momentech. Celkově jsem měla z filmu pocit, jakoby někam hnal a nenechal diváka nic v klidu vychutnat, s nikým se pořádně poznat. Každopádně množství událostí z knihy je velmi náročné nacpat do celovečerního filmu. Bylo by zajímavé, kdyby se někdo rozhodl podle předlohy natočit minisérii a s příběhem si pořádně vyhrát. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Cit slečny Smilly pro sníh" od Petra Hoega. (mauinka)

Reklama

Reklama