Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hazel Stokesová je mladičká dívka, žijící v lůně své puritánské protestantské rodiny kdesi v kopcích nad Belfastem. Až dosud znala jen tvrdou práci na statku a pobožnosti v místním kostele. Malachy McAliskey je mladý katolík z Belfastu, jemuž se až dosud úspěšně dařilo nenechat se zatáhnout do nikdy nekončícího boje proti Britům. Dva lidé ze dvou různých světů. Teoreticky je dělí pár desítek kilometrů, fakticky nepřekonatelná vzdálenost, nepřekročitelná hranice. A přece se jednoho dne potkali a zamilovali se do sebe. Zdálo by se, že v Severním Irsku nemůže mít jejich vztah žádnou naději. Jenže se píše rok 1994 a země žije nedávno vyhlášeným příměřím. Ti rozumnější na obou znepřátelených stranách se snaží překonat letité sváry - a Hazel a Malachy instinktivně věří, že jejich láska bude silnější, než rodové, náboženské a politické předsudky jejich rodin... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Skvělý příspěvek k severoirskému problému a jeho mírovému řešení. Člověk by nepoznal, odkud tento film pochází. Co na tom, láska dvou jedinců ze znepřátelených komunit, to tady už asi někdy bylo, ale proč si nezopakovat. Katolická rodinka je složená z pěti sympaťáků, nikdo si tu na nic nehraje, mladí žijí na hromádce (hromádkách), nemluví úplně nejslušněji, jednoduše řečeno naprosto zapadnou do srdce průměrného filmového konzumenta. Zato pozor na tu bandu protestantskou! Uzavřená, na první pohled patriarchální, na druhý dokonce matriarchální (!) komunita. Jí se tu potichu. Většina času se tráví tvrdou prací a zbytek na modlitbách. A jediný sympatický člen? Kámen úrazu! Kdybych byl protestant, film by mě řádně namíchnul. Takhle jsem se ale docela dobře škodolibě zasmál! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Harris a Byrne jsou vynikající a Belfast se svými problémy je místo, kde se silné příběhy píšou sami. Povedený film. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

McGuckianová je dobrá režisérka, jenom má tu smůlu, že její film je skrznaskrz irský. NEPŘEKONATELNÝ NACIONALISMUS - to je ono. Uznávám, že to není tak úplně její problém jako osina v pr** kinematografií Evropy komplet. Ale všímá si někdo takovýhle filmů vzniklých na východ od Odry? ()

Reklama

Reklama