Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou seriálu je Benton Fraser, příslušník Královské kanadské jízdní policie, kterého vyšetřování vraždy jeho otce zavede do Chicaga, kde se odehrává většina děje jako seriálu. Fraser je dokonalý, at už jako člověk, tak jako policista. Vlastně je dokonalý až natolik, že se právě následkem této dokonalosti dostává do situací, které by jej jinak nepotkaly. Ty mu pomáhá řešit Ray Vecchio, protřelý, přesto v jádru naivní chicagský policista.  V pilotním dílu seriálu se Fraser nechá ze svého působiště daleko za polárním kruhem převelet do služby na konzulárním oddělení v Chicagu, aby se mohl zúčastnit pátrání po vrahovi svého otce. Náhodně se seznámí s Rayem a spolu pak zjistí, že Fraserův otec se před smrtí stal nepohodlným svědkem vzniku ekologické katastrofy, ke které došlo při výstavbě hydroelektrárny a která způsobila zaplavení obrovského území a ohrozila tak život místní fauny. Na vraždě se podílí i otcův přítel a dlouholetý spolupracovník Gerrard. Pátrání zdárně končí a Fraserovi se nejenom podaří postavit vrahy svého otce před soud, ale i zabránit další ekologické pohromě, která y vznikla výstavbou dalšího stupně elektrárny. Tím se ovšem stane nepohodlným i sám Fraser, kterému nezbývá, než aby se usadil v Chicagu natrvalo a v dalších dvaadvaceti dílech seriálu spolu s Rayem úspěšně vyřešil širokou škálu případů, od korupce na vysokých místech až po pomoc sirotkům v tísni. To všechno se jim podaří bez použití násilí - Fraser sám nemá v USA licenci na používání služební zbraně, takže se zásadně pohybuje neozbrojený, s notnou dávkou humoru bez používání vulgarismů. Tím je seriál „Směr jih" netypický a bylo by jej možné zařadit mezi tzv. rodinné seriály typu akčních filmů studia Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

monolog 

všechny recenze uživatele

Přestože se pilot jako mnohdy nevyhnul několika drobnostem typu přílišný náhled do soukromí postav a dlouhá počáteční vzájemná nedůvěra Raye vůči Fraserovi kvůli větší zábavnosti, je to jeden z nejlepších pilotů, jaký jsem zatím viděl. Mimochodem je na Youtube rozdělenej do deseti částí a v originále. Neobvyklý seriál, kde je zábava mnohem důležitější a spíš prvotním důvodem vzniku. V pilotu se navíc jedná o úplnou novinku, o střet dvou zcela odlišných kultur, té naší a kultury Bentona Frasera (protože nikdo jiný takový asi nebude). No a přijít do baru plnýho zločinců a bouchačů a říct, aby veškeré nelegálně držené zbraně položili na stůl a když se mu v odpověď zavrtá kudla vedle ucha, tak řekne, že i ten nůž bude muset zkonfiskovat, kde jinde se vám to podaří? Dát dohromady tak rozdílné týpky jako Bentona a Raye je navíc opravdu dobrej nápad, protože se skvěle doplňují i neustále handrkují. ()

anderson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PILOTNÝ FILM K JEDNÉMU KULTU: Na začiatok trochu klišé: tiež dávam absolutórium len epizódam s MARCIANom. --- V roku 1996 nás na Slovensku začal svojou najsledovanejšou stanicou (raz ju dokonca ktorýsi pomätený prieskum vyhodnotil ako najsledovanejšiu na svete) oblažovať mediálny magnát RUSKO. I sledoval som teda ako zákon káže :-) a nestačil som otvárať oči. Oproti (vtedy už 2- ročnej) NOVE to bol fakt "posun". Lenže potom prišiel DUE SOUTH s dokonalým českým dabingom dua SVOBODA - KVASNIČKA a "bylo vymalováno". Na Slovensku sme gentlemana "konstábla" FRASERA poznali dlho pred jeho českou - nováckou - premiérou. Potom prišli "chudá léta" keď JOJ-ka tento kult - poviem narovinu - skurvila odporným slovenským dabingom a už som nedúfal, že niekedy uvidím DIEFENBAKERA v takej podobe ako som si ho pamätal. Od júla 2006 sa ale chicagská dvojka vrátila na NOVU. Ďakujem. Apropo PAUL HAGGIS. Práve vtedy som si jeho meno všimol (on totiž DUE SOUTH vymyslel), a hoci CRASH ma nijak extra nenadchol, myslím, že tento chlapík má scenáristický talent. Technická poznámka: Jediné čo musím NOVE vytknúť je príšerne zašumený český dabing (vysielajú to v duále), ktorý by sa patrilo digitálne remastrovať. Žeby nám neprial ani zub času ? (9.8.2006) ()

d-corso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající pilot k výbornému seriálu. Ústřední dvojici-nervního chicagského poldu Raye Veccia a Bentona Frasera, kanadského jízdního policistu, který je jakousi kombinací Mirka Dušína, Spidermana a agenta Coopera, jsem si zamiloval na první pohled. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších pilotných filmov vôbec. Nielen že ide o celkom príjemne ladenú buddy kriminálku, ale príbeh je ucelený. Nemusíte pozerať každú jednu časť aby ste vedeli ako to vlastne celé dopadne. Film skončí presne ako má, aj akčné vyvrcholenie bude a hláškujúci Marciano nemá chybu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi (když byly v televizi opravdu jen úplné sračky - teď tam jsou taky, ale ne tolik) bylo tohle jediné, na co se dalo v TV koukat - bylo to vtipné a zábavné. Musel jsem se k tomu vrátit, abych si zavzpomínal. Teď sice vidím ty mínusy, ale stejně je to pořád vtipné a docela i zábavné. Sympaťák Paul Gross je do role jak ušitej. Samozřejmě nejvíc bavil ten kontrast - kanadská galantnost + slušnost z divočiny versus americké velkoměsto se svými kriminálními živly a policejním sborem. Zpracování na tu dobu standardně televizní, takže výbuchy, přestřelky, akce, to působí fakt jak z nějaké epizody chabého seriálu - ale jak říkám, tenkrát to tak prostě bylo všude (jinak úplně nejhorší byl ten dabl při řízení saní, kterej byl úplně strašně moc poznatelnej, že to není Fraser). Jinak ta zápletka je na tom úplně stejně - žádné velké zvraty, jen prostě dostižení vinných a to je celé. Ale ta cesta příslušníka Kanadské jízdní policie s nadprůměrnými pozorovatelskými a jinými schopnostmi a s velkým hluchým vlkem místo psa, i po letech mě to prostě bavilo. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný úvodní díl k seriálu se značně rozkolísanou kvalitou jednotlivých dílů. Poprvé se tu objevují humorné prvky, které jsou v následujících dílech vytříbeny, nebo zkomoleny, a vyzdvihují tuto sérii vysoko nad šeď průměru. Na první pohled upoutají Fraserovy nezdolné mravní zásady a zálesácké zkušenosti a jeho přátelství s hluchým vlkem, svoje místo si však najdou i Fraserovo obdivovatelky házející zamilované pohledy, moudré rady od otce, rozdíly mezi Američany a Kanaďany či detektiv Vecchio se svou Rivierou a italskými příbuznými. ()

Smajlík93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně natočen úvodní film k stejnojmennému seriálu Směr jich (Due South). Děj je zaměřen na to, jak se konstábl Benton Fraser Královské kanadské jízdní policie dostal do Chicaga … ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chceš zabít jízdního poldu? Za to tě budou pronásledovat až na konec světa! Tak začal pilot, 100 minutový snímek. A když skončil, každý věděl, že následující dny bude v kýženou dobu sedět u televize a čekat na vláčnou strunnou hudbu a červený kostým jednoho jízdního poldy, lišácký úsměv jednoho italského detektiva, hluchého vlka se schopností odezírat ze rtů a spoustu absurdních situací, komických zápletek a praktických vyšetřovacích metod zálesáka. Prostě pilot k Směru Jih... ()

rainbof 

všechny recenze uživatele

nechal jsem si par let na hodnoceni. Videl jsem ten serial kdyz frcel :) ma skvelej soundtrack (rtide forever). Pilotni dil je uvodem do serialu ktery je pokracovanim mnohem starsiho serialu (cernobileho) o kanadskem jizdnim poldovi Bentonu Fraserovi. Posledni dve serie pod taktovkou paula grosse sponzorovala kanadska vlada jako kulturni export a povedlo se. Mezi vsema jake a tulstoch a prestarlyma reprizama to byl svezi vanek. Jeste ten serial sjedu. ()

Reklama

Reklama