Reklama

Reklama

Ten sportovní život

  • Velká Británie This Sporting Life (více)
Trailer

Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov". Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie kvôli športovým výkonom toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote nenachádza naplnenie. Má síce pomer so svojou domácou, vdovou Hammondovou, tá však napriek milostnej afére odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich tragickému rozchodu a Frankovi zostáva v živote jediná istota - svet ragby, v ktorom je rešpektovaný len natoľko, ako jeho posledný gól. Na MFF Cannes získal Richard Harris za stvárnenie rozporuplnej postavy Franka cenu za najlepší mužský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ten športový život v minulosti bol o inom, ako dnes. Len tak si po tridsiatke uvedomíte, že ste dobrý v rugby, začnete sa ponúkať a ono to vyjde. Po večeroch môžete slopať koľko chcete a do koľkej chcete. Rugby je ale pre poriadnych chlapov a nie pre metrosexuálov ako futbal, takže prečo nie. Frank je ten typ, pri ktorom si hneď poviete, že budú problémy aj keď nechce. Povaha, ktorá je predurčená byť nešťastná. Harris tu tak hrá človeka, akého (by) v Amerike stvárňovali Brando a Newman. Samotný jeho výzor je kombináciou Brandovho a Burtonovho drsného ksichtu. Jeho podanie Franka je na Oscara a ďalších pár cien, nielen v snobskom Cannes. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Výborný film hnutí free-cinema. S příběhem hlavního hrdiny se seznamujeme díky výstižným flashbackům, a tak nás nenudí žádné zdlouhavé vyprávění. Ve filmu nenajdeme žádná vakua nebo zbytečná slova. Je to přehlídka vynikajícího herectví Richarda Harrise v různých fázích hrdinova života, radostných i úplně bídných. Jednou za čas se vracím ke knize i této adaptaci a stále zajímavější se pro mě stává také hlavní ženská postava - Mrs. Hammond. To, jak chce, ale brání se, to, jak je cynická, ale zoufalá. Úplně jí rozumím a Rachel Roberts je skvělá herečka. Na konci film rychle graduje a dospívá k úžasně silnému závěru. Pro mě jeden z nejlepších snímků vůbec, který je bohužel jen zřídka k vidění. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všeobecné nadšení pro tenhle film mne nějak nezasáhlo. Já jsem viděl jednoho protivného chlapa plochécho jak citově tak zejména rozumově, jednu zapšklou vdovu a kolem nich bandu nepříjemných lidí. Po celou dlouhoou dobu nebylo komu přát něco hezkého, byl jsem odsouzený sledovat, jak to scénárista s režisérem konečně nějak dopletou přes všechny zbytečně protahované scény a předimenzované afekty do konce. Šel bych v hodncoení ještě níž, ale herci byli dobří. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poznám Storeyho knižnú predlohu a film som videl, keď prišiel do našich kín. Po štyridsiatich rokoch mi naň ostali iba veľmi neurčité spomienky a zvedavosť bola namieste. Stvárnenie príbehu vrátane hereckých výkonov bolo vynikajúce. Frank Machin nedokázal pochopiť, že priebojnosť, hrubosť a agresivita, ktoré mu umožnili vzostup v rugbyovom mužstve mu vytvárajú neprekonateľné prekážky v nadväzovaní, udržiavaní a rozvíjaní vzťahov, osobitne s jeho domácou, ktorú sa pokúša svojím hrubým, majetníckym spôsobom získať. Potiaľ všetko dobré. U Richarda Harrisa mi trochu prekážal make-up a prejav napodobujúci Marlona Branda. To však nebolo nič oproti príšernému pôvodnému dabingu, ktorý bol zlý ešte aj technicky. ()

Tomco

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že po štvordňovej chate plnej alkoholu a krátkeho spánku som to "neustál" a v druhej polovici zaspal. Škoda, že STV nepúšťa takéto klenoty aspoň o hodinu skôr. Richard Harris bol výborný a zatienil aj prekvapujúco nasadený (nevydarený) dabing, na ktorý som nie pri filmovom klube na dvojke zvyknutý. Tentoraz teda bez hodnotenia. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ponurý výrazně psychologický film, jehož stopáž a způsob narace hrozí, že se divák začne nudit. Atmosférou nepochybně patří k filmům Saturday Night and Sunday Morning, Taste of Honey a Loneliness of the Long Distance Runner, s nimiž i sdílí své paradigmatické místo v britské kinematografii. Ze všech čtyř mě tenhle od Lindsay Andersona bavil nejmíň, a to navzdory skvělému herectví Richarda Harrise (děti ho budou znát jako Albuse Brumbála - Dumbledore z prvních dvou dílů HP) , kterému zdatně sekunduje Rachel Roberts (zahrála si také v Saturday Night and Sunday Morning). Jak už to u mě bývá, oskarové nebo skorooskarové snímky nemusí nutně znamenat vítězství. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

OBNOVENÁ SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 30.6.2008 - Obvyklé "kydy" tunajších vyznavačov kultu pôvodného znenia možno STV v budúcnosti vyslyší, ale pri obnovenej premiére v kinoklube chvalabohu vytiahli a do novej kópie osadili pôvodný slovenský dabing, pravdepodobne z druhej polovice 60-tych rokov. V hlavných úlohách s hlasmi IVANA RAJNIAKA a VIERY STRNISKOVEJ. Nádherný a pre mňa neopakovateľný zážitok. (22.1.2010) ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Self-made man co se vlastní silou (nemetaforicky) vysvobodil ze zajetí důlních věží a továrních komínů, před řadovým dělnickým domkem parkuje svůj Jaguar Mk IX a život by mohl konečně znamenat pohodlí, zábavu a svobodu. V 60. letech, době posledního hurá britské dělnické třídy, vzniká film o horníkovi, který měl onen život těsně před sebou, mohl se stát potvrzením principu volnotržní meritokracie, ale poslední krůček neudělal. Nejen, že z ragbyového hřiště bylo stále vidět ony tovární komíny (metafora - hlavní hrdina se nedokázal začlenit do pozlátkového, pro rázného chlápka neupřímného, světa vyšších vrstev), ale hlavně: začlenění se do světa, ve kterém jste rešpektovaný len natoľko, ako vaš posledný gól, jak je výše trefně napsáno, nabízí jediné - povrchní/ účelovou/ zištnou/ atd. náklonnost od někoho, o koho nestojíte, zatímco hlavní postava stála v životě jen o osobu, která nakonec nestála o něho. Melodramatické tragické vyvrcholení nejen hlavního hrdiny, ale celé staré dobré english working class - chtěla v životě nejen pohodlí, ale i opravdovost (zde: vdova Margaret Hammondová), kterou nezískala. Proti tomu reálné dějiny: nezískala Margaret H., zato o necelou generaci později získala Margaret T. A Thatcherová za to dala nejen dělnické třídě nový update onoho falešného meritokratického snu, ale zato ztížila či snad zničila možnost získání vdovy Hammondové. /// P.S. Určitě se na film podívejte v originále, jen tak si vychutnáte skvělý yorkshirský dialekt, kde se mimo jiné čtou slova jako sunshine či mum s [ʊ] místo s [ə]! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Oči ako odraz duše, osudovosť ciest života, keď si dvaja idú oproti a napriek tomu sú si viac a viac vzdialení. Zmiatol ma názov, dlho som odolával, pritom ide o absolútny herecký koncert. A nie v slova význame, ako sa rado a často používa, nijak pejoratívne ani "akademicky". Štyri a pol a potrebujem to vidieť znova. P.S.Dabing nebol vobec tak otrasný, ako píše istý pán mxo, podľa mňa bol výnimočne dobrý a nijak neškodiaci. P.P.S. Nikdy som si nemyslel, že Marlon Brando má alter ego. Richard Harris ním ale je. A to je myslené ako najväčší kompliment. Áno, oči ako odraz duše. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film vypráví o horníkovi Frankovi Machinovi, který má ctižádost stát se profesionálním hráčem rugby. Ocenění : Oscar ´64 - nominace: hlavní herec ( R. Harris ), hlavní herečka ( R. Roberts ). .....BAFTA - britská herečka ( R. Roberts ). .....MFF Cannes - herec ( R. Harris ) Scénář : David Storey podle vlastního románu. Kamera : Denys N. Coop. Hudba : Roberto Gerhard ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nudna planoba, ani artove to nebolo. Ide tam len o to, ze chlapovi ide ragby, inac je to hrubiansky grazel a este sa riesi cely film, ze so zenskou nenachadza naplnenie vztahu. Hruza, toto mozu nadhodnotit fakt len vystudoivane filmove teoretiky - elitari. Pre mna ako laika - nedouka je tento film len sivy sedivy nevyrazny priemer 45 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - nominace (2) - Nejlepší herečka (drama) - Rachel Roberts, Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Richard Harris v jednej zo svojich životných rôl, ktorý už vo svojich 33 rokoch ukazuje nesmierne kvality. Arogantný, samoľúby a prehnane sebavedomý mladík snažiaci sa ísť v ústrety životu a naplneniu svojich životných požiadaviek. A to čo najrýchlejšie. Očakávane nastupuje pád na hubu, viacmenej aj divákom želaný. Harris je fantastický, keď je na obraze, priam ho pohlcuje. Ešte k športu: síce je prezentovaný ako ragby, ale nejde o ragby, ale o šport zvaný rugby league, veľmi podobný ragby, ale s mierne odlišnými pravidlami, bodovaním a rôznymi národnými i medzinárodnými štruktúrami (vlastné organizácie, vlastné majstrovstvá sveta). Klub a hrači v zápasoch vo filme pochádzajú z reálneho života - z klubu Wakefield Trinity, jedného z najznámejších klubov britskej súťaže Super League. Športové scény pôsobia fakt dobre, vtedy častokrát hrávané v blate. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Pár "rozhněvaných" filmů jsem už zkusil a líbily se mi. Člověk si v těch psychologických příbězích a realistických postavách mohl najít něco blízkého. Tady je to všechno ale tak vzdálené a nepochopitelné / neuchopitelné, až je to ubíjející. A to i "díky" délce filmu, zbytečným i zbytečně natahovaným scénám, nevěrohodnému patosu. Jedním slovem je to NUDA (a ani flashbacky to nevytrhnou). Raději zkuste tyhle filmy: klasiku V sobotu večer, v neděli ráno, trochu odlehčenější Takové milování, anebo zábavný a přitom hluboký kousek Billy lhář, napínavou Osamělost přespolního běžce anebo krimithriller Třicet jedna ve stínu. Pak jsou tu ještě filmy, co jsem nezkoušel, ale aby to bylo kompletní, tak tedy zbytek "kitchen sink realism": Ohlédni se v hněvu, Místo nahoře, Kapka medu, Pokoj ve tvaru L, Hněvivé ticho. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

No tak aj rugby je šport, trochu nebezpečnejší ako box, hlavne keď sa ešte hral absolútne bez chráničov. Zuby sú preč ako nič a polovica filmu sa odohrá v narkóze a ďalšia časť v bolestiach. Pritom sa náš hrdina športovec snaží viacmenej neúspešne baliť svoju peknú mladú domácu, ale nefunguje to ako pri rugby. Ona má svoje traumy a on zase svoje dilemy so športovým životom. Na to všetko je nasadený podivný starodávny slovenský dabing a mal som z toho dosť nepríjemný zážitok. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem protrpěl další free-cinema film. Tady jsem si chvíli říkal, že by to mohlo být i na 3*. Je tu ono ragby a pár slušných scének, hlavní hrdina není loser a chce to někam dotáhnout. Ale zase se to rozplizne do něčeho u čeho se modlíte, ať už to skončí. Hrdina se stává hrubiánem, hlupákem, ženská která je s ním ho ve skutečnosti nenávidí, jeho manažer jím začne opovrhovat. Deprese, ponurost, zmar vrcholí SPOILER tím že Margaret umře KONEC SPOILERu. Tyhle filmy jsou příšerně negativní a navíc tak příšerně nudné, až začínám litovat, že kromě klasického Hollywoodu jsem si přibral i sledování britských filmů. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ragby je mi na hony vzdálený a jeho pravidla jsem nikdy nepochopil, je pro mě příliš hrubý a tvrdý. Proto jsem uvažoval i o tom, že dám o hvězdičku míň, ale on má tenhle film mnohem širší dosah. Mladý muž, který se prosazuje jako výborný hráč týmu City, je svojí filozofií velmi blízký nejkladnějším hrdinům dnešní doby - jistě by mu fandila podstatná část dnešní mladší generace vychovaná k boji za svou "kariéru" všemi možnými způsoby. Pro mne to je odporný antihrdina, který bezohledně kráčí za svým cílem, stává se "úspěšným", ale zároveň jej opouštějí jakékoliv city. Sláva mu stoupla do hlavy natolik, že jeho sobectví a egoismus, přezírání ostatních ve svém okolí, pocit, že si může dovolit všechno, nedovolí ani zpozorovat, že jím začíná jeho okolí opovrhovat. Má však za to, že toto okolí je plné chudáků, neschopných se - na rozdíl od něho - o sebe řádně postarat, a proto jimi on sám opovrhuje mnohem hlouběji. Nakonec zničí život i ženě, která mu mohla být oporou a která se jej marně pokouší dovést k zmoudření... Velký film s velkými hereckými výkony. ()

louisa 

všechny recenze uživatele

Takyto srmiesny film som uz davno nevidela:-))) Slovensky dabing zo sestdesiatych rokov v spojeni s patetickym hranim spolahlivo pretvoril dramu na komediu:-)))) Urcite si to pozrite!:-) ()

Reklama

Reklama