Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů odehrávajících se na černém kontinentě a dost možná i jeden z nejlepších vůbec. Příběh není dvakrát originální, ale o to víc si tvůrci pohráli s napětím, které by se místy dalo krájet. Trio hlavních hrdinů je skvěle zahráno. Mým osobním favoritem byl Richard Harris.:-) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Navzdory zkušenosti, že akční filmy stárnou dvakrát rychleji než ty ostatní, bylo snadné naladit se na vlnu pozdních sedmdesátých let a výsledek potěšil navzdory poněkud nelogické zápletce. Dialogy nebyly hloupé, veteráni své role zvládli na jedničku a to nejen hlavní trojka Burton, Harris a Moore, ale i ti další, ať už Hardy Krüger nebo Kenneth Griffith. Úvodní hodinka jednání, plánování, sestavování týmu a výcviku byla skvělá, osvobozovací akce na důchodce blesková a „nekorektní“ (klaďasové bez mrknutí oka zplynují cimru plnou spících a vystřílejí jídelnu plnou neozbrojených mužů, místo aby je lidumilně zamkli do komory), zpáteční cesta zrazené jednotky nekompromisní (zabíjení vlastních zraněných mužů, kteří nemohou pokračovat v cestě) a umírání bez hloupého patosu. Co víc si přát od více než třicet let starého filmu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Mám kontrakt na vysvobození prezidenta Limbaniho z rukou generála Endovy“… Je to starej film. Všichni (včetně mě), kteří nemají rádi staré filmy, se musí vyrovnat s děsivou hudbou a efekty. Jejich milovníci naopak ocení herecká esa v akci a snad mohou nazvat tento film ,,klasikou“. Pravda, skládání komanda je neobvyklé – jde spíš o armádu složenou ze 40ti letých dědků J, kterým jde spíš o infarkt, než o válku J. Morálka mezi žoldáky mne nebere, i když film má nosnou myšlenku. Ale je to zbytečně dlouhé! A už jsem vám to říkal? Nemám rád starý filmy! PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

U nás se vracejí dobří holubi, v Británii zase divoké husy. Ač to není dle Forsythových Žoldáků, tak je to jejich takřka ideální adaptace. Dokud se to drží na půdě Londýna (tedy v oblecích a interiérech), sestavuje se tým a plánuje akce, tak nemám žádných výhrad. Jakmile na sebe ovšem staříci nasoukají uniformy, tak se to rázem stává tuctovým válečným filmem jakých jsou desítky. Tady se naštěstí aspoň dost dlouho vyhýbají patetickým scénám. Občasné slabší momenty spolehlivě drží nad vodou charisma ústředního tria a ne úplně hloupé dialogy (v rámci podžánru "padesátka proti několika stům"). Především ten o morálce žoldáků byl docela trefný. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svou chválou bych jen kopíroval některé zdejší komentáře (Pohrobek, Woody, Javert, Saccard), tak jen dodám, že mne příjemně překvapila skutečnost, že ve snímku věnovaném žoldákům na africké půdě se mihlo poměrně dost pozitivních myšlenek a dialog mezi Limbanim a jeho jihoafrickým "soumarem" měl opravdu hlavu a patu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • V původním scénáři měl mít při výcviku ve Svazijsku Shawn Finn (Roger Moore) románek s místní ženou. To bylo však produkcí zamítnuto s odůvodněním, že by toto odbočení od hlavní dějové linie příliš zpomalilo tempo filmu. (Caaslav)
  • Ve scéně ze začátku filmu, kdy zastřelí Shawn Fynn (Roger Moore) bodyguarda mafiánského synka, kterého poté donutí je sníst, je vidět v zrcadle dýchající mrtvola bodyguarda. (Rollo_Tomasi)
  • Navzdory zákonům Apartheidu žil celý štáb, čítající černochy i bělochy, dohromady v letovisku minerálních lázni Tshipise bez jakéhokoliv zásahu Jihoafrické vlády. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama