Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Recenze (71)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svou chválou bych jen kopíroval některé zdejší komentáře (Pohrobek, Woody, Javert, Saccard), tak jen dodám, že mne příjemně překvapila skutečnost, že ve snímku věnovaném žoldákům na africké půdě se mihlo poměrně dost pozitivních myšlenek a dialog mezi Limbanim a jeho jihoafrickým "soumarem" měl opravdu hlavu a patu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasická akční týmovka a variace na Tucet špinavců. Zbytečně dlouhé, ale plné hereckých legend a slušně drsné akce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trochu Sedm statečných, trochu Expendables a hodně Divokých hus. Skupina žoldáků zanechaná uprostřed nepřátelské africké země mě bavila a bavilo mě hlavně její vedení ve složení Burton-Harris-Moore. Líbil se mi nábor, líbilo se mi plánování a nijak mě neurážela ani samotná akce, ačkoliv nepatří mezi špičku ani co se tehdejší doby týče. Je jasné, že bez zmíněných hvězd by film zapadl do průměru, ale ti tři tu prostě byli a to se počítá. Bavil jsem se víc než dobře. 80% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Domov dôchodcov na vojenskej výprave. :-) Občas je to kvôli tomu celkom vtipné, ale ako nenáročná jednohubka sa to dá. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tahle africká válečná anabáze se spoléhá zejména na charisma ústředního tria, přičemž Richard Burton vypadá, že už má svá nejlepší léta za sebou, Roger Moore využívá svou bondovskou popularitu a omezuje se na suché či duchaplné komentáře a nejživelněji tak působí blonďatý ďábel Richard Harris. Politická nadstavba působí spíše nepatřičně - filosofické úvahy na téma postavení bílých a černých v Africe zdržují jinak solidně natočenou akci. Všichni přítomní herci se už zúčastnili mnohem vytříbenějších válečných misí ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Dosť divný vojnový film, mne to prišla ako variácia na Tucet Špinavcov..ale možno som nepochopil humor a celkovo aj tá akčnosť ma dosť nudila..a to nehovorím ani o prestrelenej stopáži...slabota ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Divokými husami mi Vapet připravil stejně příjemné překvapení jako svého času Youngovým Členem klanu- dramatický příběh, vynikající obsazení hereckých skorodůchodců do rolí drsných žoldáků a zkušená režie zaručují, že při projekci rozhodně nezačne divák poklimbávat. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Přes své stáří a počáteční pomalý rozjezd s plejádou dobrých herců snímek rozhodně stojí za podívání,ale z dnešního pohledu už je to takové neslané,nemastné, bojové scény jsou dost naivní, chybí větší dramatičnost děje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen /Shenandoah, Hellfighters 1968/ natocil vyborny vojnovy film o zvrhnuti diktatora. Prvu asi polhodinu sa vedu rozhovory v kulisach na urovni a tie rozhovory su potrebne na pochopenie deja a filmu. Film stoji a pada najma na Richardovi Burtonovi /Where Eagles Dare, Kleopatra, Dotek meduzy/ a slusne mu sekunduje aj Roger Moore /Spion, ktery me liloval, Vyhlidka na Vrazdu/. Zjavil sa tu aj Stewart Granger /last Hunt 1956, Na Sever Aljasky 1960/ a John Kani /Lovci lvu 1996/. Nechyba dostatok prestreliek, vybuchov a fascinujuce exteriery : 88 % ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Takové Expendables sedmdesátých let, dalo by se říct. Pořádně se to rozjede až v druhé půlce, protože v té první se film dlouho věnuje budování hlavních postav a výcviku padesátičlenného seniorského komanda. Nevím, jak to bylo v době uvedení, ale z dnešního pohledu působí řada scén velice vtipně. Postrádal jsem alespoň trošičku zamotanější děj a především mi vadilo, jak je to pomalé; neuškodilo by, kdyby se to sem tam lehce prostříhalo. Myslím, že by to pak bylo na férové tři a půl hvězdičky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Celá akce je připravená do nejmenších detailů - a tak jen sedíte a čekáte, kdy se někde něco zadrhne ... Zákonitě se MUSÍ něco stát, neboť na hladký průběh a bezproblémové zakončení perfektně zorganizované operace není krvežíznivý divák zvědavý. A tak se podle všech předpokladů děj s cynickým úsměvem lehce přehoupne do druhého poločasu, který se s hlavními hrdiny nikterak nemazlí, neboť život nájemných žoldáků není peříčko - a to ani v tom případě, když zrovna bojují na té správné straně. Dramatický děj, charismatičtí hrdinové a nadčasové dialogy se zasloužili o regulérní 4* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dálší odnož The Dirty dozen, tentokrát na téma vojáci v důchodovém věku. Burton a Harris prokazují, že dokáží uhrát i nejplošší akční charaktery, zatímco Moore jenom statuje s doutníkem a zbraní. Roztomilé přijímání starých kádrů zpět do akce, drsný výcvik (vždyť je to vlastně fajn, když vám zupák prožene pérka), do toho jásavý vojenský motiv. V akci sice většina zahyne, ale co může být vlastně pro starého vojáka větší poctou? Šli tam, aby nezemřeli v nemocniční posteli. Může mi někdo říci, co je vlastně na válce tak "cool"? To mám na konci filmu, když jdou titulky s portréty hrdinů, utřít slzu na líci? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Hviezdne (aj keď obstarožnejšie) obsadenie je magnetom a neostalo len pri ňom, pretože film má na poli vojnovo-dobrodružného žánru všeličo ponúknuť. Trochu pripomína britské vojnové filmy 50. a 60. rokov o nemožných akciách kdesi v nepriateľskom území, väčšinou orientovaných na 2. svetovú vojnu a nacistov. Toto je na rozdiel od nich okrem úplne iného zasadenia aj v odľahčenom spracovaní a s viacerými humornými vsuvkami, ktoré sa nadmieru vydarili. Od začiatku cítiť, že spracovanie nie je "made in Hollywood", ale tak veľmi to až nevadilo. Aj keď bojové scény s totálne naivnými černošskými vojakmi boli na úškrn. Možno moralizujúci politický presah bol zasa mierne cez. Vyše dvojhodinová stopáž ale nevadila, pretože tempo bolo slušné a dej bol takmer vždy dávkovaný či už akciami alebo napätím. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, čiastočne vojnový film, ktorý má určite svoje kvality, a to najmä v hereckom obsadení. No v niektorých momentoch je aj ľahko predvídateľný, niektoré scény sú naivné až úsmevné (a to nielen pre prítomnosť britského humoru). Tie dve hodiny sú znesiteľné, silnejšiu prvú hodinu vystrieda akčnejšia druhá, takže priestor na hluchšie minúty sa ani nenájde. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Možná průkopnické zpracování tématu žoldáckého vojska v zemích třetího světa s povedenými dialogy, opírající se o prostředí postkoloniální Afriky. Spíše než o propracované vojenské akce se tu jedná o drama ústředních postav. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Dědeček Expendables vedle kterého vnoučkové i v současnosti vypadají jako parta desetibojařů v olympijské formě, ovšem byť důchodce nemá svaly, tak má čáry! Jakkoli tedy s ohledem na průměrný počet letokruhů členů komanda vypadá ta taškařice místy jako poznávací safari starobince odněkud ze Sussexu, nelze pominout slušně napsaný scénář se smysluplnými dialogy pronášenými skutečnými herci. Tematicky podobné jako Šónův pistolník, přičemž nesporným pozitivem filmového stáří je fakt, že si tenkrát nikdo nelámal hlavu s všemožnými korektnostmi, kvůlivá čemuž by dnes neprošel nejen Bonďákův vtípek o hemoroidech a postava Wittyho, ale ani černobílý pokec pod baobabem. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dobrodružně-akční-válečný film, tento má navíc v obsazení špičkové herce (Burton, Moore, Harris, Krüger), zrežírován je slušně (dobrý rutinér Andrew V. McLaglen), akční scény jsou natočeny výborně a ve scénáři je velké množství výborných hlášek (a že charaktery postav jsou naprosto ploché a tudíž poněkud nereálné je v tomto žánru a době zcela běžné). ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama