Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Recenze (71)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Roger Moore se svým plukovníkem a partou veteránů - žoldáků řeší zapeklitý úkol v Africe. Kdyby ho tam poslali jako Bonda samotného, jistě by to vyřešil. Takhle je jich 50 a mají problémy. Pěkné idealistické poselství je kombinováno s drsným koncem některých kladných postav, temnou pomstou a průměrným, někdy až mizerným, zpracováním válečných scén. 55%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Slušně drsný snímek z doby, kdy se nám tu o žoldácích v Africe ani nesnilo. Ač je film starý 30 let, je v dnešní době svým námětem velice aktuální. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Takový rambovský válečný film, při kterém zařve asi několik desítek (stovek) lidí. V zásadě je ta řežba v druhé půlce parádní, čistka základny a zběsilý zoufalý útěk před hordami stupňovaný až k závěrečnému letadlu má grády. Jen už jsem z podobných stříleček tak trochu vyrostl. A ten zbytek je průměrný. Herci (Burton, Moore, Harris) slušní, ale příběh ohraný až běda - skupina žoldáků vysvobozuje lidového vůdce v africké zemi, který má pomalu svatozář před zlým generálem (jak ty africké revoluce vypadají v reálu všichni víme). A zlotřilý bankéř, který si je najme se mezitím domluví s generálem a zradí je. Ještě předtím přijde seznamování, chlapácký výcvik, nic co bych stokrát neviděl. SPOILERY! A nejvíce mě nasralo, že nechali umřít ty jedinou postavu, která umřít neměla (exžoldák se synkem) ale navíc ještě i osvobozeného vůdce. Tak k čemu to všechno bylo? Lepší 3* s tím že před pár lety by to bylo asi víc. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

To byla ale blbost, naprosto tupý děj, hrozné bojové scény, trapný humor, všichni herci jsou přestárlí a jenom tam zmateně pobíhají a navíc ta neskutečná průhlednost. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Poriadne chlapský film o skupine žoldnierov-dôchodcov na čele s hviezdnym triom Burton-Harris-Moore, ktorá sa podujme na nebezpečnú akciu - zachrániť stredoafrického opozičného lídra (teda lepšie povedané, prezidenta v exile). Mierne plochý príbeh s naivnými bojovými scénami vyvažuje šarm, vtip a elegancia, ktorou si diváka podmania vyššie uvedení Páni Herci (najmä Roger Moore „hláškuje“ ostošesť) a aj vďaka tomu je tento trip do nehostinnej savany patrične osviežujúci. No, aby dostali DIVÉ HUSY lepšie hodnotenie, k tomu im zúfalo chýba dramatickejšia akcia, ktorej absencia je veľmi citeľná. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení, které se ale dalo čekat po zhlédnutí upoutávek s plejádou vynikajících herců. Překvapila mě mimojiné i účast představitele Old Surehanda Stewarta Grangera. Zajímavý, napínavý a vtipný film ! ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

No nejsem fanynkou válečných filmů. Znamená to, že jsem jich příliš neviděla. Možná i proto se mi tento líbil. Taky proto, že se odehrával v Africe, že byl rasově nekorektní a že mám ráda promyšlené scénáře. Zabíjení a hektolitry krve mají své opodstatnění a přece postrádají smysl, to Divoké husy říkají. Vítězí lidskost a zdravý rozum, a tak to má být. A klobouk dolů, že byl film natočen v letech sedmdesátých. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná. První polovnina je sice bez akce, ale stačí na vykreslení charakterů a druhá polovina je prostě pořádná řežba. Komando padesátníků si nebere servítky a zabíjí nepřátele po tuctech, přičemž je pořád na co koukat. Nejvíc mě potěšilo zabíjení spících vojáků kyanidem. Občas nějáká moralistická nebo chlapácká hláška, ale ve filmu podobného ražení by mi to i chybělo. ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Wild Geese působí jako jakýsi předěl mezi druho/válečnými filmy ze šedesátých let a osmdesátkovou vlnou. Těch styčných bodů reprezentující obě éry by se našlo hned víc, já vypíchnu především naprosto nehodící se "starodávnou" hudbu a naproti tomu "novodobou" drsňáckou fazónu plnou stříkající krve a fuckování. Jak už někteří komentující zmínili, první - "londýnská" - část příběhu působí o něco dospělejším dojmem a Moorova heroinová scéna se fakt povedla. Následuje takřka komediální výcvik (znovu: ta hudba, šmarjá!) a předlouhatánský akční závěr (s celkem slušnými, ale jednoduchými a hlavně okatě naroubovanými "filosofickými" vsuvkami), kde se naplno projeví nijak zvlášť zdařilý scénář a kde iniciativu převezme kupa over-the-top momentů, které už nejsou ani k smíchu. Úplný konec se naopak zase celkem vydařil. Jediné, co si konstantně drží vysokou kvalitu po celou dobu filmu je sympatická herecká skvadra, které samozřejmě vévodí první čtyři jména uvedená nahoře v "Hrají:". Nicméně ani zbytek komanda, resp. jeho neanonymní část, nezůstává nějak zvlášť pozadu. Zejména hláškující Jack Watson v roli seržanta Sandyho Younga se vyvedl ("Kapitáne Jandersi, pane. Jestli nevstanete, osobně vás pověsím za koule do průvanu."). ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Film mě nenudil i přes svou stopáž. Vzhledem k délce filmu je rozjezd filmu roztahanější a delší, ale nakonec je to dobrý akční film. Jen mi vadily prvoplánované scény typu, že zrovna na mostě se porouchá naklaďák a zrovna v tu chvíli přilétá nepřátelský letoun. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Předchůdce Expendables.Zajímavé je,že uznávaní herci Burton(53),Harris(48) a Moore(51),hrají žoldáky v podstatě stejně,jako"neuznávaní"Stallone(64),Lundgren(54) a třeba Li(47),tolik jim bylo při natáčení Expendables.S tím rozdílem,že parta padesáti chlapů z Divokých hus strávila dohromady v posilovně asi tolik co Silvester za týden. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Při dnešním pohledu hodně zajímavý snímek, neboť je svou koncepcí vpodstatě předchůdcem snímku ´Expendables: Postradatelní´ (2010). Richard Burton, Roger Moore, Richard Harris, Stewart Granger, a další herečtí představitelé své doby v jednom filmu o žoldácích zachraňující nějakého sesazeného krále kdesi v Africe. Snímek z konce sedmdesátých let už sice má své mouchy, ale právě coby sedmdesátková žoldácká etuda stále nevyznívá nejhůř. Pokud si však nebudeme všímat námětového neduhu. Začátek a konec silně připomene snímek ´Sedm statečných´ (1960) či ´Tucet špinavců´ (1968) a to náborem hlavních členů do žoldácké skupiny z řad vysloužilých vojáků a závěrečnou emocionální věcí toho, kdo přežije a kdo ne. Zbytek už mnohé akční fanoušky připomene hlavně snímek ´Rambo II´ (1985). Žeby se snad Sylvester Stallone právě tímto žoldáckým snímkem inspiroval? Válečný dobrodružný film je filmem pro správné chlapy. Děj se odehrává v klasickém módu, je jednoduchý a plně bez romantické linky. Cesta tam je jednoduchá, zato cesta zpět dá všem pořádně zabrat. A o to tady v rámci akční válečné zábavy jde především. Humoru moc není, i když v určitých chvílích náznaky jsou, ale zato hlášek si lze užít do sytosti. Politické cítění je průměrné a naprosto ukázkově je použit rasista a gay. Divákům se vehementně nevnucují, jak se děje dnes, ale naopak jsou zcela přirozeně součástí všeho dění a navíc si ze sebe kromě lehčí vážnosti dokáží dělat legraci. Pro gaye to platí dvojnásob. Jako celek je celý koncept v jistém smyslu jakoby nemotorný, ale jelikož se tu na vážnost nehraje, je snímek ve svém žánru právě v rámci obyčejné filmové zábavy plně přijatelný. Na svou dobu vzniku je po technické stránce, co se týče výpravy, kulis a pyrotechnických částí je zcela uspokojivý. Takovýto příběh o mužích středního věku, jakožto poněkud znuděných, řekněme, válečných důchodců, nelze brát jinak, než jako čirou filmovou zábavu bez bázně a hany. Stejně jako o mnoho let později výše zmíněný ´Expendables: Postradatelní´. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela nuda a celkově pomalý rozjezd. Potom, co se však skupinka žoldáků dá po úvodu dohromady a dostane se do Afriky, začíná solidní akční jízda. Od této chvíle děj pěkně svižně ubíhá a nakonec ani člověku nepřijde, že uběhlo přes dvě hodiny, než přijde konec filmu. Trochu mě překvapilo, že mezi žoldáky bylo tolik starých "mazáků", u kterých mi při náboru, vzhledem k jejich zevzření, neseděl jimi uváděný věk, ale to je jen detail. Co mě trochu zklamalo, byla hudba. Ta byla sice vojensky laděná, ale svojí povahou se ke scénám nehodila (velmi často měla veselý motiv ve vážnější scéně). Za slušnou akci a Rogera Moora v jedné z hlavních rolí dávám nakonec čtyři trochu slabší hvězdy. ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Nepochopena stopaz a divne, niekedy az smiesne akcne bojove sceny (umierajuci vojaci s velmi zvlastnymi grimasami a hlaskami su fakt "vydareni"). Podobne je na tom aj celkovy scenar, ci kvalitny ale pre tento druh filmu predsa zostarnuty herecky mansaft. Popravde povedane, mal som velky problem to dopozerat. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Za mě spokojenost. Původně jsem se bál, že to bude nevydařená akční trapárna, kde se půlka stopáže stráví filozofováním o právech černochů vs. "úděl bíleho muže" a že se tam herečtí bardi ztvárněním starých houserů budou akorát zesměšňovat. No naštěstí se nestalo, nebo toho bylo výrazně málo. Film dává znát, že tvůrci pracovali s profíky na dané téma (Mike Hoare, Ian Yule "and many others") a dokonce potlačili své umělecké úchylky, takže z toho vypadl čistokrevný a příjemně spádový akčnák, se řádně cynickými a žádnými čistě kladnými hrdiny - to mám rád. Je vidět že i dědkové si "hrábli" v akčních scénách, zvlášť vidět v detailu Burtona mlátit sebou o zem při výcviku je docela síla. Scénář je na svou dobu neotřele vulgární a bezohledný jak se film o žoldácích patří. Jediné co filmu dost škodí, je hudba, která jako by k němu prostě nepatřila a mnoha scénách působí dojmem, že si někdo ve střižně spletl film, ke kterému jí má napasovat. ()

hidden666 

všechny recenze uživatele

Na velmi solidním zpracování příběhu se podepsalo angažování legendárního žoldnéře Mad Mika Hoareho jako technického poradce. Není bez zajímavosti, že jeden z herců tohoto snímku - Tullio Moneta se jako žoldák spolu s Mad Mike Hoarem zúčastnil pokusu o převrat na Seychelách v roce 1981. Souhlasím s tvrzením, že ve své době to byl trhák. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Na sedmdesátá létminulého století velice moderní "akční" podívaná. Scénář známého amerického dramatika R. Rose ( mj. Dvanáct rozhněvaných mužů) se rozvíjí napůl mezi romány Fredericka Forsytha a Tuctem špinavců. Snad pouze závěr filmu se poněkud v zajetí zaběhaných klišé žánru. Ale jinak hvězdně obsazená parta žoldáků a výborný film. ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama