Reklama

Reklama

Obsahy(1)

RYCHLE A BEZBOLESTNĚ je prvním celovečerním filmem Fatiha Akina. Film je zasazen do Hamburku-Altony, kde Akin vyrůstal. Je to příběh o přátelství zdánlivě neslučitelné trojice: Turka Gabriela (Mehmet Kurtulus), Srba Bobbyho (Aleksandar Jovanović) a Řeka Costy (Adam Bousdoukos), kteří si mezi sebou slíbili přátelství na život a na smrt. Situace se mění v okamžiku, kdy je Gabriel propuštěn z vězení. Má už dost starého života na hraně zákona. Chce začít od znova. Chce se vrátit do Turecka a žít normálním, poklidným životem. Od začátku je však jasné, že to s přáteli, které má, nebude snadné. Costa se drží nad vodou drobnými krádežemi a Bobby sní o budoucnosti v náručí mafie. Seznámí se s Albáncem Muhamerem (Ralph Herforth), který mu svěří obchod se zbraněmi. To, že u mafie platí jiná pravidla, zjistí Bobby záhy. Přátelství celé trojice je následujícími událostmi podrobeno tvrdé zkoušce.
Už v prvním Akinově celovečerním filmu je snadno rozpoznatelný autorův rukopis. Režisér vypráví jednoduše a přímočaře svůj příběh přátelství, lásky a zrady. Přesto je tento film něčím víc, než jen obyčejnou gangsterkou. Akin se netají sympatiemi s postavami svých filmů. Sleduje je v jejich složitých životních situacích s mimořádnou empatií, nesklouzává k zjednodušování a paušalizaci. Film byl vyznamenán na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu speciální cenou za herecké výkony. Film obdržel také Bavorskou filmovou cenu Panter a Adolf-Grimme-Preis. Fatih Akin ve filmu ztvárnil roli drogového dealera Neja. Jeho pozdější žena zde hraje úřednici cestovní kanceláře. Akinův otec zase vytvořil roli Gabrielova otce. (ČSFD)

(více)

Recenze (18)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bylo to silný, poměřuju to ale všemi ostatními Akinovými filmy a mnohé z nich mi daly víc. Řekl bych, že postupně vycizeloval svůj nezaměnitelný rukopis. Ten byl ale mimořádný vždy, o Kurz und Schmerzlos to platí rozhodně taky. Bylo to čisté jako já v mých pětadvaceti letech. Akin to období uměl zachytit, navíc žil nebo žije v prostředí přistěhovalců, jejichž životy mají v cizím prostředí jistá omezení, z nichž plynou časté komplikace. Režisér asi vykrádá životy svých přátel, dovedu si představit, že se to všem nemusí zrovna líbit, pro mě je to ale atraktivní prostředí a Akinovy filmy prostě miluju. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz o tom, jak daleko, předaleko má tento snímek do mistrovského díla Proti zdi. Náznaky talentu jsou nepřehlédnutelné, stejně tak do oči bije chabý scénář bez špetky kreativity a prvoplánové násilí. Neříkám, že jsem zklamaný, viděl jsem i horší prvotiny, ale u Akina jsem si nastavil laťku tak neskutečně vysoko, že se obávám, že už se mi žádný jeho snímek nebude líbit jako Proti zdi. ()

Reklama

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Tři kámoši jako studie nemožnosti dostat se z vlivu determinujícího okolí. Boby je schopen pro peníze a vzestup všeho, Kosťa sám neví co se sebou a Gabriel osciluje mezi vrozenou agresivitou a záměrem vypadnout pryč. Do toho krásná Gabrielova sestra a její kamarádka coby pokušení i osud. Přesný popis motivů jednotlivých postav + věrohodné dialogy = nekompromisní dechberoucí zážitek . ()

radimartin 

všechny recenze uživatele

Zdařilý debut s velmi humornou první částí a poměrně tvrdou částí druhou. Multikulti pouličních čórkařů nebezpečně zapletených s albánskou mafií. Znamenitá hudba doplňovaná vynikajícími střihy a dynamikou vyprávění. Na první pohled je poznat rukopis debutujícícho režíséra, na straně druhé velmi příjemně překvapuje. Výborná scénka kdy prodavač hašiše hraný samotným Akinem vypráví příhodu se ztaceným autem ("Můj černý ford fiesta se samolepkama koček na dveřích ale nemá automatický řazení.") ()

wata 

všechny recenze uživatele

Ach.. Keď natočím svoj prvý celovečerný film, chcem, aby vyzeral takto :D.. Ten Fatih ma vážne berie.. Es war doch gar nicht kurz und schmerzlos! Bolo to naozaj bolestivé! Príbeh troch priateľov, ktorí vôbec nemajú ľahký osud, pretože sa nachádzajú v akomsi medzipriestore medzi kultúrou svojich rodičov a kultúrou, ktorú by si priali považovať za vlastnú. A aj tu, kdesi na pomedzí, in-between, existuje láska, priateľstvo a existenčné problémy. Špeciálne vysoko hodnotím kameru (scéna, keď sa naši traja priatelia hádajú v úzkej uličke) a hudbu ( http://www.youtube.com/watch?v=FGDUSIv5PYo ). ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama