Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o letkyni, jejíž poslední dobrodružství se stalo největší záhadou v historii letectví. Amelia si vybudovala svou reputaci jako "Královna nebe", když v roce 1928 přeletěla Atlantik. Její manžel George P. Putnam se snaží získat sponzory pro její odvážný plán oblet světa kolem rovníku.

Ve dvojici s navigátorem i s jejich v té době nejmodernějším letadlem Lockhead Electra zmizela Amelia beze stopy v Pacifiku v létě 1937. Válečné námořnictvo USA spustilo nejrozsáhlejší pátrací a záchrannou operaci v dějinách, ale dodnes se nepodařilo uspokojivě vyřešit znepokojující otázku: co se stalo s Amelií Earhartovou? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

tahit 

všechny recenze uživatele

Každý takovýhle zajímavý lidský osud je zcela jistě neopakovatelný a určitě i vhodný ke zfilmování. Krásná aviatička Amélie Earhartová byla neskutečně odvážný dobrodruh v sukni. A co dodat k samotnému příběhu, který je dramaticky konstruován. Nicméně bylo by nošením dříví do lesa pořád opakovat, že některé životopisné filmy bývají dost povrchní, ač navenek sděluje příběh její osud, o jejích činech a úspěšných letech z filmu se dozví tak jen něco málo. Možná, že jsem čekal větší drama, ale pravda je taková, že vše směřuje právě k tomuto okamžiku, k poslednímu letu, který je vlastně v názvu filmu podle skutečné události. Co dodat, do hlavní role byla obsazená skvěle Diane Keaton, která hraje naprosto přirozeně. Co bych filmu vytkl? Určitě slabší děj a hlavně celkovou absenci jejího jinak bohatého života. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud měla emancipka ve 30. letech bohatého, vlivného, tolerantního manžela, mohla se naplno realizovat a být vzorem pro ušlápnuté puťky celého světa, Ameriky zvláště. Je poněkud smutné, když jejím nejslavnějším kouskem zůstalo neobjasněné zmizení v roce 1937. I tohle tajemství v prosinci 2010 dostalo vážné trhliny - ostatky letkyně prý našli na atolu v souostroví Kiribati, čeká se jen na analýzu DNA... Film se nesnaží postavu Amelie Earhart glorifikovat, líčí ji jako obyčejnou, svéhlavou ženu se spoustou pochybností. Popisuje její vzestup, kolísání - nedůvěru médií i veřejnosti - a snaží se poněkud pateticky zprostředkovat i pád (osobně vidím situaci posledních minut v kokpitu spíše takhle: "Ty megalomanská blbá čůzo! Kvůli tobě umřeme!" "Je to tvoje vina, Noonane, jsi navigátor na hovno!"). Stará lesba Diane Keaton se pro roli hodila, dokonce i vzhledem pilotku celkem připomíná, a Rutger Hauer jí velmi sympaticky sekundoval coby uštěpačný navigátor Fred Noonan (podoba veškerá žádná). Na 70% to u mě lehce nadprůměrný snímek vytáhl krásnou hudbou, roztahaný příběh je na 3*. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Vynikající Keatonová, překvapivě dobrý Rutger Hauer a průměrně vystavěný scénář spolu s nevyváženým režijním vedením nám zprostředkovávají pohled na několik posledních týdnů života Amelie Earhartové - slavné americké aviatičky, jež se ztratila kdesi v hlubinách Pacifického oceánu. A já teď po shlédnutí konečně vím, co Joni Mitchell dovedlo k napsání jedné ze svých nejlepších písní. "A ghost of aviation, She was swallowed by the sky, Or by the sea, like me she had a dream to fly, Like icarus ascending, On beautiful foolish arms... AMELIA, it was just a false alarm..." ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Těžko srovnávat s mladším snímkem Miry Nair s Hilary Swank v hlavní roli, každopádně oba mají něco do sebe a i Diane Keaton byla jako Amelia velmi dobrá. Jenom tomu k dokonalosti zase něco chybělo, ale chtít po filmech dokonalost by zase nebylo úplně fér, takže poctivé 3 hvězdy. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Amelia Earhartová - první žena, která přeletěla Atlantický oceán nebo šestnáctá držitelka pilotní licence z řad žen. Televizní snímek vypráví o jejím neslavném pokusu o obletění světa od samotného nápadu přes přípravy až po tragickou událost dne 2.7.1937, kdy při hledání Howlandova ostrova společně se svým navigátorem Fredem Noonanem zmizela z přístrojů a dodnes není stoprocentně objasněn jejich další osud. V titulní roli feministické aviatičky exuluje na Zlatý glóbus nominovaná Diane Keaton, jejího druha ztvárnil Bruce Dern a v roli alkoholického navigátora uvidíme Rutgera Hauera. ()

CorvusBlek 

všechny recenze uživatele

Klasické zpracování neohrožené Amelie Erhart ničím nepřekvapí, ale ani neurazí.Přesvědčivý výkon Diane Keaton velmi potěšil. ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Z životopisných filmů je jen pomálu, který se mi doopravdy líbí. Tenhle film je spíš průměr, hlavně to chce mít náladu to sledovat jinak pozornost neudrží. Kladem filmu je hlavní představitelka Diane Keaton. ()

Hakuna Matata 

všechny recenze uživatele

Diane Keaton je skvělá herečka a udělala ten film skvělým, to je možná jeho největší slabina. Celý film stojí na ni, ona tam celá září a ostatní herci koukají a dělají ji kulisu. Amelie Earthová má úžasný příběh, ale dal by se natočil lépe: 65%. Nic víc, nic míň... ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Keatonova earhart je centrom tejto skvelo natočenej, ale priemerne zahranej biografie, epiziodické obnovenie dlhoročnej fascinácie Amelie letectvom. Bruce Dern má peknú rolu ako vydavateľ G.P. Putnam, jej impresário, manžel, manažér a tlačový agent v jedenj osobe. ()

Kourbezohne 

všechny recenze uživatele

Film na základě skutečné události a to záhadného zmizení Amelie Earhartové v r.1937 během jejího prvního (a též i posledního a nedokončeného) letu kolem světa. D. Keaton to celkem dobře zahrála a má skvělý český dabing, i ten její navigátor se povedl, jak začal znovu pít a posílat ty lístečky v letadle po provázku dopředu A.Earhartové. Sice se nedozvíme co se událo, ale z filmu je to tak nějak jasné (potopení do vody). Nemám námitek a tak 5 hvězd je zasloužených. Podobný film : Amelia (H.Swank)- též 5 hvězd, i když z jiných důvodů, viz. můj komentář u něj. ()

Reklama

Reklama