Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rane jsou zřetelným doplněním k režisérově předchozímu filmu Hezké vesnice hezky hoří. Oproti němu jsou však obrazem vnitřní destrukce Srbska za Miloševiće. Ve ztrátě morálních hodnot a důvěry v generaci rodičů vyrůstá další generace, aniž by poznala něco jiného než jen válku. Proto je tento film věnován generaci mladých a jejím komentářem vyprávěn. Film je prodchnut sarkastickým humorem i radikálním postojem, který ho odlišuje od určité sebelítosti předchozího filmu. Rane mají nezvyklou soustředěnost velkých filmů, břitce pojmenovávají charakter událostí. Je to film, který se sleduje se zatajeným dechem: neustále spojuje polohu absolutního černého humoru s naplňující se tragédií. Nabízí podobnou groteskní skutečnost jako Underground. Tady ale je grotesknost důsledkem politického kontextu, kde smích je jediným možným pohledem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

anderson 

všechny recenze uživatele

"So ´Švábom´ sme bývali v parádnej štvrti. Na sídlisku, ak viete čo tým myslím. A ak to neviete vyserte si oko. Pokojne aj obe." Drsná nemecká komédia z prostredia vojnou zničenej bývalej Juhoslávie 90-tych rokov, s excelentnými výkonmi hercov a absolútne dokonalým slovenským dabingom televízie MARKÍZA ("Ja som mal vojnu aj sankcie na saláme. Honil som si aj 5-krát denne.") (14.7.2006) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jugoslávská válka je pro mě zaslíbené téma (ne že by to bylo něco hezkého), a proto hledám jakýkoli film s touhle tématikou. Většinou se jedná o velmi dobré snímky, ale Rane mezi ně nepatří. Pro Srby a Chorvaty to asi bude špička, ale my se do jejich kůže moc vžít nedokážeme a tak zbylo pouze odosobněné vyprávění dvou blbečků. 40% ()

Reklama

AdaMM 

všechny recenze uživatele

drsný film o tom, co dělá válka i s lidmi, kteří se jí přímo neúčastní. bělehrad v polovině let devadesátých, gangsteři jako superstar a dva kluci, kteří chtějí být taky takoví... vynikající herecké výkony, gradující příběh a strhující finále. tragické momenty se střídají s velmi černým humorem - zhulená babička, otec, který spáchá sebevraždu na záchodě (geniální Miki Manojlovic). strhující film! ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Kdyby stejný film natočil jakýkoliv zahraniční tým s vlastním pojetím jugoslávské historie a povahy, dopadlo by to buď jako parodie nebo ošklivý stereotyp. Ovšem bravurní režie Dragojeviče a neuvěřitelně civilní hraní všech tří ústředních postav vytváří perfektní kombinaci ostrého a bezvýchodného dramatu rozvrácené země a zároveň udrží humornou rovinu tak, že se vzájemně vůbec nebijí. Není úplně jasné, zda se jedná o kritiku či obhajobu a nebo určitou sebelítost, ale nic to nemění na tom, jak realisticky a zároveň nadsazeně (ha? :-) ) je drsný devadesátkový Bělehrad vylíčen. Underground se může jít zahrabat, to Dragojevič by měl světu představovat Srbsko. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po Pekných dedinách som asi očakával niečo diametrálne odlišnejšie ako to, čo Rany ponúkajú, ale aspoň je dobré, že sa Dragojevič neopakuje. Čo je horšie, to sú postavy- karikatúry, viac menej jednorozmerné figúrky, presne zapadajúce do formálneho stvárnenia celého filmu svojho tvorcu. Nedokážem posúdiť, nakoľko sa tu vycházalo z drsnej skutočnosti, nakoľko chcel byť Dragojevič iba cool a nakoľko chcel osloviť húliace teen publikum, takže nedokážem ani objektívnejšie hodnotiť. Ale Rany majú určite vnútornú silu, dokážu vtiahnuť do svojho ujetého sveta a "niečo" o tom Balkáne aj napriek určitej prvoplánovosti vo svojom jadre prezrádzajú. ()

Zajímavosti (4)

  • V roku 1998 vyhral film cenu Bronzový kôň za najlepší film na Štokholmskom filmovom festivale vo Švédsku a cenu FIPRESCI na filmovom festivale v gréckom meste Thessaloniki. (Marek1991)
  • Natáčanie filmu trvalo 78 dní. (ambron)

Reklama

Reklama