Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sci-fi. John Carpenter na začátku své kariéry natočil tento snímek za jisté směšnou částku a podle toho to také vypadá. Film vypráví o hvězdné lodi Dark star, která se svou několika člennou posádkou létá vesmírem několik let a ničí planety neodpovídající požadavkům. Kapitán je zmrazen kvůli dřívější nehodě a lze ho probudit párkrát jen při důležitých rozhodnutích (100% myšlenka položivota z několika děl P.K. Dicka). Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá a její "vyšší mysl"(každá bomba má vlastní umělou inteligenci) se odmítne odpoutat od lodi. Chvílemi bizarní svět uzavřený do jedné hvězdné lodě, kde jsou všichni kosmonauti něčím zvláštní až šílení. Chvílemi je film nudný a pomalu se vleče a postrádá hloubku. Rozhodně stojí za podívání a možná vás zaujme. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, prvni Carpenterovo celovecerni film, to musi bejt clovek trochu schovivavej, ale tohle je fakt sila. Neni tady vicemene pribeh, particka zarostlejch kosmonautu lita vesmirem a hleda planety k zniceni a pri tom se bud hadaj nebo nudi. Divak se bohuzel nudi vetsinu casu s nima. Jediny spestreni je tak akorat chytani uteklyho mimozemstana, kteryho predstavuje nafouklej mic. Vtipy by se dali spocitat na prstech jedny ruky, jedna parodie Hvezdnejch valek, ukecavani bomby, zaver a jeste mozna neco. Herci navic do jednoho naprosto sileny a vzhledove jak opice a triky, ze clovek nevi, jestli se smat nebo brecet. Aspon, ze tahle desna volovina ma jen 80 minut, vic bych asi neprezil. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Gymball s nožičkama hrající zlomyslného mimozemšťana. Existenciální rozhovor s bombou. Surfováním po Mléčné dráze. Tento film určitě má co nabídnout. Výchozí nápad o tom, že cesty do vesmíru jednou, tak jako všechno, zevšední, je zajímavý. Problém je, že koukat na letargické a nudící se astronauty-vagabundy, plující vesmírem už 20 let, je občas.. zkrátka.. tak trochu nudné. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Haló, bombo? Zábavná sci-fi komedie, kterou si John Carpenter natočil pro radost s partou svých kamarádů (jedním z nich je budoucí scénárista kultovního VETŘELCE či TOTAL RECALL - Dan O'Bannon) a odstartoval tak svou hvězdnou režisérskou kariéru. Za nuzný rozpočet hodně muziky, ovšem jen pro toho, kdo je na film ideálně naladěn a nečeká nějaký ultimátní horor s vesmírnou příšerou přítomnou na palubě Temné hvězdy. Největším plusem snímku je jeho ideální stopáž a též až bizarní dialogy poněkud netypické posádky (nejvíc pobaví již výše zmíněný O'Bannon, který působí opravdu sympaticky). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Carpenterova prvotina. Že Carpi zvládá kromě hororu i sci-fi, dokázal již několikrát, ale že zvládá i místy zajímavý humor (když palubní počítač přemlouvá bombu, aby se vrátila zpět do lodi; první vteřiny setkání s mimozemšťanem; deník jednoho ze členů posádky; bomba, která si uvědomí že je bůh a pronese "Budiž světlo"), to by mě ani ve snu nenapadlo. Tahle sci-fi komedie o čtyřech echt hipících, kteří coby kosmonauti plují vesmírem a odpalují nestabilní planety je trochu nesourodá, již zmiňované humorné scény jsou prokládány nehumornými, až nudnými. Film má hodně pomalé tempo a evidentně byl hodně levný. Ale na druhou stranu jsem se několikrát zasmál a pobavil. Dark Star vám prostě musí sednout, musíte se trefit do šťastné chvilky, kdy na to koukat, pak budete i spokojeni. Já se asi trefil, i když poprvé jsem u toho usnul, dokoukával jsem to až druhý den. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Všechny dialogy herce, který hrál Talbyho, předaboval nakonec John Carpenter. (HellFire)
  • Po stěnách ložnice jsou vylepeny plakáty z Playboye. (HellFire)
  • Myšlenka komunikace v hluboce zmraženém stavu je převzata z krátkých povídek Philipa K. Dicka, jako „What the Dead Men Say“ a „Ubik“. (HellFire)

Reklama

Reklama