Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Recenze (180)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sci-fi. John Carpenter na začátku své kariéry natočil tento snímek za jisté směšnou částku a podle toho to také vypadá. Film vypráví o hvězdné lodi Dark star, která se svou několika člennou posádkou létá vesmírem několik let a ničí planety neodpovídající požadavkům. Kapitán je zmrazen kvůli dřívější nehodě a lze ho probudit párkrát jen při důležitých rozhodnutích (100% myšlenka položivota z několika děl P.K. Dicka). Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá a její "vyšší mysl"(každá bomba má vlastní umělou inteligenci) se odmítne odpoutat od lodi. Chvílemi bizarní svět uzavřený do jedné hvězdné lodě, kde jsou všichni kosmonauti něčím zvláštní až šílení. Chvílemi je film nudný a pomalu se vleče a postrádá hloubku. Rozhodně stojí za podívání a možná vás zaujme. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Za to zneškodňování bomby pomocí fenomenologického rozhovoru jsem měl chuť přihodit i třetí hvězdu, ale ne. Je to hrozné bejkovina, Carpenter Necarpenter. Šíleně suchej humor na mě z větší části nefungoval. A ten vetřelec s kachníma nohama ... jaj. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Carpenterovy začátky byly jsou zábavná věc. Čtveřice kosmonautů, co všichni vypadaj jak hippies, cestuje vesmírem a vybouchává planety. Vše se zvrtne v okamžiku, kdy se osvobodí lodní maskot ufoun (míč s kachníma nohama) a začne volně pobíhat po lodi. Některý hlášky jsou dobrý, jiný méně, ale rozhodně jsem se bavil. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V mračnech vesmírného prachu a mlhovinách, parseky daleko, tam poletuje loď Dark Star. Temný úkol v temném vesmíru plní potemnělé duše astronautů - ničit planety a nesledovat zmar svého života. Vraždit čas. Obejmout stereotyp. Vždyť stereotyp sice smrdí, ba páchne nudou, ale jeho náruč je hřejivá náruč jistoty. Proč hledat vzrušení, proč hledat inteligentní život, když jsem na nezničitelné reznoucí koleji cesty od zničené planety ke zničené planetě? Vzrušení patří do snů, možná na Zem. Sem patří škodolibý smích, zmar, špína a prázdnota, kterou je třeba učinit ještě prázdnější. Během dvaceti let mise, se jim zdařilo vyprázdnit vesmír od 19 planet a 4 osobností. A vlastně ještě jedné osoby. Rozklad vesmíru a rozklad sebe sama. Jen bomby jsou svěží a odhodlané - jen ony opravdu žijí... ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Carpenter mal nízke rozpočty aj v dobách, kedy tvoril najväčšie fláky (Halloween, Vec, Útek z New Yorku), preto som od jeho meganízkorozpočtového debutu nečakal Hviezdne vojny. Dark Star stálo 60 tisíc, čo bolo málo i na 70. roky (dvojnásobne pri sci-fi). No a podľa toho to vyzerá. Čakal som to hrozné, ale až takú diletantskú vizuálnu srajdu nie. Vesmírna loď bola nakreslená/vystrihnutá zo škatule od topánok? Aby ste si vizuál Dark Staru vedeli predstaviť (skutočnému zážitku sa ale nič nevyrovná, maximálne tak filmy Eda Wooda Jr.) vedzte, že astronauti na palubu vezmú mimozemšťana, ktorý vyzerá ako nafukovacia lopta s nožičkami, do ktorej štáb umiestnil chlapíka, aby ňou hýbal. Proste zverstvo. Scenár je o ničom (chvíľu pojednáva o vystresovaných astronautoch, nasleduje montypythonský rozhovor s bombou). Jediné, čo môžem nevydarenej snímke uznať je to, že ide o predchodcu legendárneho Votrelca (scenár písal a jednu z hlavných rolí si zahral Dan O´Bannon, neskorší scenárista Votrelca): skutočne to vyzerá ako (asi o 97,78% horší) predchodca Scottovho kultového masakru (geniálny ženský palubný počítač, atmosféra ponuro tichej obrovskej vesmírnej lode, otrávení kozmonauti, mimozemský agresor vo ventilácii). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Většina sci-fi filmů zasazených do vesmíru se pokouší diváky ohromit opulentními výjevy kosmických dálav, mimozemských světů či gigantických vesmírných plavidel. Právě velikost, či přímo nezměrnost vesmírných objektů má pomoci navodit úžas z perspektivy, která byla doposud dopřána pouze hrstce astronautů a jež tak drasticky má měnit náš egocentrický pohled pozemských krys. Ale není právě ona přízemní zaslepenost a titěrná každodennost onou pravou výsadou lidí? Dokáže jí vůbec něco otřást, obzvláště když se z neobvyklosti stane zase jen rutina? Právě tato úvaha je jedním z výchozích bodů fenomenální sci-fi satiry Temná Hvězda, kterou její tvůrci popisují jako Dr. Divnolásku hippie generace. Film pojednává o každodenních lapáliích posádky titulní vesmírné lodi, která již dvacet let brázdí vesmír s úkolem odstraňovat nestabilní planety. Taková doba se na pěti mužích, kterým společnost dělá jen poťouchlý mimozemský mazlíček, přechytračený palubní počítač a inteligentní termonukleární bomby, náležitě podepsala. Ústředním hybným prvkem vyprávění tak zůstává otázka, jestli vůbec něco dokáže hrdiny vytrhnout z letargie. Po šedesátých letech ve znamení nadšeného i vystrašeného snění o tom, jaké to bude, až se lidstvo vydá do kosmu, přišel film, který ukazoval, že i mimo naší hvězdnou soustavu na člověka čeká leda rutina, otrava a vyhoření. Ačkoli obvykle bývá Temná Hvězda vyzdvihována především jako režijní debut Johna Carpentera, nejen v rámci sci-fi kinematografie má zásadnější váhu fakt, že se jedná o scenáristickou prvotinu Dana O'Bannona. O pět let nato se jeho jméno objevilo v titulcích milníku sci-fi Vetřelce, se kterým starší snímek vykazuje mnohé paralely. Jen zatímco v pozdějším hitu slouží každodenní životy skupiny vesmírných dělníků jako výchozí kulisa pro znepokojivý horor, tentokrát jsou rozvedeny do poťouchlé vesmírné variace huličských komedií. [psáno pro LFŠ 2017] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, prvni Carpenterovo celovecerni film, to musi bejt clovek trochu schovivavej, ale tohle je fakt sila. Neni tady vicemene pribeh, particka zarostlejch kosmonautu lita vesmirem a hleda planety k zniceni a pri tom se bud hadaj nebo nudi. Divak se bohuzel nudi vetsinu casu s nima. Jediny spestreni je tak akorat chytani uteklyho mimozemstana, kteryho predstavuje nafouklej mic. Vtipy by se dali spocitat na prstech jedny ruky, jedna parodie Hvezdnejch valek, ukecavani bomby, zaver a jeste mozna neco. Herci navic do jednoho naprosto sileny a vzhledove jak opice a triky, ze clovek nevi, jestli se smat nebo brecet. Aspon, ze tahle desna volovina ma jen 80 minut, vic bych asi neprezil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

S některými bombami prostě není rozumná řeč. Až na trapnou odbočku s nafukovacím ufonem (nepochopil jsem - šlo o humor?) vynikající, zábavné a chytré sci-fi, kterému škodí jen, že nevzniklo s modernějšími prostředky, protože obrazová primitivnost tomu nesvědčí. Nejde ani o samotné triky, jako spíš nemožnost s obrazem si víc vyhrát, protože některé naznačené nápady jsou zajímavé. Je trochu škoda, že po nástupu Star Wars tohle pojetí sci-fi hodně ustoupilo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch filmů, kterej nabral procenta hlavně za jméno režiséra. Kdyby to natočila nějaká neznámá nula, tak se vsadim, že tahle blbost bude někde mezi nejhoršíma. Čtveřice kosmonautů-santusáků tak různě posedává mezi papundeklovejma dekoracema a melou nějaký kraviny. Pak se tam taky objeví nafukovací míč s nohama, kterej se pokusí jednoho z nich zabít. Do toho občas něco mele centrální počítač, později taky začne do toho kecat neposlušná atomová bomba č. 20. A nějaký speciální efekty jsou tak na úrovni Plan 9 from outer space. Prostě úplná magořina. Kdybych to měl nějak popsat, tak mi to připadalo, jako kdyby se banda nějakejch huličů pokusila natočit Vetřelce a rekvizity si nakoupili v hračkářství. Jediný, co snese nějaký přísnější měřítko, je Carpenterova typická temná synťáková hudba. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Na začátku asi budete valit oči a než chytnete rytmus, mohli byste se i pár minut nudit... postupem času budete valit oči ještě víc -- myslejí to vážně, nebo ne? To má být jako humor nebo to nechápu? Jenže pak se pochyby rozplynou, chytí a nepustí a už to sviští.... :-) Kdyby byl takhle natočený Stopařův průvodce po galaxii.... byl by úplně dokonalý. Ostatně vzhledem k časovým souvislostem cítím jako dost pravděpodobné, že se Douglas Adams při psaní inspiroval právě potměšilým tónem tohoto příběhu. A závěr.... je pro mě tak klasický, jako třeba úvod 2001: A Space Odyssey ;-) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Od prvních záběrů neuvěřitelně laciné béčko. Ty triky si snad dělal Carpenter doma v kůlně... nemůžu uvěřit, že tenhle film vznikl až po Vesmírné Odysee. Je pravda, že Dark Star měl asi 200x menší rozpočet, ale stejně je ta úroveň zvláštních efektů naprosto strašná. Na druhou stranu je pravda, že Star Wars nebo Vetřelec teprve měli vzniknout... Není to úplně špatné, například scéna s výtahem je přes amatérské provedení poměrně působivá, navíc je docela zajímavá i díky tomu, že během ní zazní jedna skladba od Rossiniho. Že by inspirace Odyseou? ___ Zamrzí, že zápletka filmu se rozjede až po hodině a odehrává se jen v posledních 20 minutách, veškerý děj předtím je jen úvod. Promlouvání s mrtvým velitelem lodi (úplně stejně, jako to Philip K. Dick popsal v Ubikovi) je také brilantní scéna. Celý konec je prostě dost povedený, ale jako celek je film jen průměr. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Haló, bombo? Zábavná sci-fi komedie, kterou si John Carpenter natočil pro radost s partou svých kamarádů (jedním z nich je budoucí scénárista kultovního VETŘELCE či TOTAL RECALL - Dan O'Bannon) a odstartoval tak svou hvězdnou režisérskou kariéru. Za nuzný rozpočet hodně muziky, ovšem jen pro toho, kdo je na film ideálně naladěn a nečeká nějaký ultimátní horor s vesmírnou příšerou přítomnou na palubě Temné hvězdy. Největším plusem snímku je jeho ideální stopáž a též až bizarní dialogy poněkud netypické posádky (nejvíc pobaví již výše zmíněný O'Bannon, který působí opravdu sympaticky). ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dosť často nuda, vyvažovaná perličkami hodnými chvály. Scény ako "pred štyrmi rokmi", hibernovaný kapitán, inteligentná bomba, zákerný Lopťák či vesmírne surfovanie, to sú momenty, ktoré stoja za všetky drobné. Parodickú stránku filmu by si človek asi najviac užil, keby pozeral Dark Star hneď po Vesmírnej odysei :-) Napriek pomalému tempu a relatívnej prázdnote filmu to aj tak za pozretie stálo. Koniec-koncov to je paródia na Vesmírnu odyseu a tá je tiež dosť prázdna a extrémne pomalá, ibaže tej sa to veľkomyselne odpúšťa ;-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

John Carpenter má môj rešpekt, sympatie a uznanie. Je stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov a taktiež i skladateľov filmovej hudby. Mám rád jeho snímky, mnohé z nich považujem za kultové dielá ("Vec", "Halloween", "Hmla", "Šialenstvo"). Avšak sci-fi komédia "Temná hviezda" (Dark Star), ktorú natočil v roku 1974 ma nikdy nedokázala zaujať alebo aspoň pobaviť. Pozrel som si tento film viacero krát, ale akosi mu neviem prísť na chuť. ** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Během sledování mě teda nenapadlo, že se snímek nebere vážně, snad až na konci, který je mimochodem opravdu povedený. A to, že se nebere vážně, mě nenapadlo ne proto, že by byl tak vážný, ale proto, protože je tak vážně natočený a s vážným tématem a přitom s tak nevážnými situacemi, které jsou natočeny ale dosti vážně v rámci celkově vážného celku s poměrně vážnými logickými a znalostními nedostatky. Ale zase na druhou stranu, kdo by bral vážně mimozemšťana, co vypadá jak beruška křížená s nafukovacím balónem? A kdo by bral nevážně geniální sebeuvědomovací proces bomby? Takže je to dost zvláštní film, u kterého přesně nechápu, co jím chtěl autor říct...asi všechno najednou...a zabalil to do vizuálního hávu, za který by se možná vážně styděl i o osm let starší televizní Star Trek... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Carpenterova absurdní vize budoucnosti. Posádka složená z totálních hipíků. Vizuál a triky jak z filmů Eda Wooda. Chytrá bomba co se rozhodla, že prostě exploduje a už se nebude dohadovat s palubním počítačem. Tohle prostě nejde nemilovat. Mnohými uživateli jak už je zjevný v komentářích nepochopený debut pro scénáristu a režiséra kteří to o nějakých pár let později dotáhli sakra daleko. Lahůdka brakové tvorby.85% ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit, proč je tahle Carpentrova sci-fi skoro úplně neznámá. Čirou náhodou jsem ji zahlédla v televizi v odpoledním (!) programu a je to perla. Dark Star je antitezí Star Treku. Není to zrovna pozitivní film - popravdě je dost depresivní. Rozhodně je však legrační - svým tichým způsobem. Otrávení astronauti putují kosmem a rozptylují své nudné dny vyhazováním planet do povětři. Vesmír je pustý a bezútěšný. A dříve než vše krásně špatně skončí - uvidíte myšlenkovou rozcvičku počítače uvnitř atomové hlavice. Počítač začne napřed Deckartem ("Myslím, tedy jsem"), pokračuje v duchu Berkeleyho (popře existenci vnějšího světa) a skončí u Bible ("Budiž světlo"). Pak již jen výbuch a tichá cesta nekonečným vesmírem ke smrti. Nechtěl snad Carpenter natočit Dr. Divnolásku jako sci-fi? Podívejte se prosím příště na tenhle opomíjený film. ()

Reklama

Reklama