Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Nick Parker je za války ve Vietnamu zraněn, výbuch mu ošklivě poškodí oči. Polomrtvý se plazí pryč z bojiště, pak se ale chytí do pytlácké pasti. Když se probere, zjistí, že se nachází ve vesnici a že místní obyvatelé mu již ošetřili jeho zranění. Oči mu však vyléčit nedokázali, takže je Nick slepý. Ve vesnici se ho ujme muž, který ho učí, jak žít bez zraku, a naučí ho i bojovat s mečem. Nick nevidí, ale slyší veškerý pohyb kolem sebe. Po dvaceti letech strávených u domorodých obyvatel se Nick vrací domů do USA... Jako první se vypraví navštívit svého přítele z války, Franka Devereauxe. Když dorazí na jeho starou adresu, najde tam pouze Frankova syna Billyho a Frankovu bývalou manželku Lynn. Ta Nickovi řekne, že ji Frank opustil a žije teď v Renu, kde se živí jako chemik. Během rozhovoru přijdou do domu dva policisté a shánějí se po Billym, který je zrovna někde venku. Do domu také vpadne muž, který očividně jako policista nevypadá a dokonce se začne chovat násilně. Jedná se o zabijáka, Slega z Rena, kterého jeho šéf poslal, aby přivedl Billyho. Potřebují totiž jeho otce Franka donutit, aby pro ně vyráběl drogy. V domě se náhle objevuje Billy. Sleg ho ihned chytne a hodí ho zem, Billy je pádem omráčen. Pak Sleg nelítostně střelí Lynn. Nick už toho má dost. Z kusu klacku, který používá jako slepeckou hůl, vytáhne meč, nejprve zabije oba policisty, pak zraní i Slega. Tomu se však skokem z okna podaří utéci. Když mu záhy Lynn umírá v náručí, donutí Nicka, aby jí slíbil, že se postará o Billyho Nick a Billy vyrážejí za Frankem do Rena a cestou se skamarádí. Když pak dorazí do Frankova domu, čeká je nemilé překvapení. Dva mafiáni už tam na ně čekají, zajmou je i s Frankovou přítelkyní Annie, která se k tomu připletla a odvážejí je ke svému šéfovi, Mac Creadymu, majiteli kasina. Při cestě se všem třem podaří uprchnout. Schovají se u Annieiny přítelkyně. Nick se pak vypraví osvobodit Franka... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když si budete bát bandy gaunerů, že Vás seřežou či jinak ohrozí. Ještě tu jsou slepci jako tvrdí ochránci práv.Zajímavý náměť vskutku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,692,037Tržby Celosvetovo $3,300,000║ zlaté 80.roky, akčné vydarené béčko zo všetkým čo k tomu patrí, má to svojho pravého hrdinu, akciu, zábavnosť /70%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hauer je super, ale tomuhle filmu dodávají šťávu hlavně komický záporáci. Nejvíc jsem se gebil dvou buranskejm bratrům kovbojům. A ta upocená gorila s brokovkou byla fakt hrozivá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nič nevidím.“ – „Vitaj v mojom svete.“ Čakal som niečo iné. Úplne iné. Mal som v mysli čosi o drsnej a "dospeláckej" nostalgickej polo-klasike, ale to, čo som videl, ma priviedlo do rozpakov. Slepý blonďavý Holanďan Rutger Hauer (BLADE RUNNER, JASTRABIA ŽENA, STOPÁR) sa srandovne potkýna, oblieva psychopatov horúcim čajom, divne sa usmieva (až mi z toho zliezla koža z ruky) a stvára také akčné super veci, aké by nezvládol ani vidiaci Van Damme. Austrálsky režisér Noyce (ÚPLNE BEZVETRIE) nemá šancu zachrániť otrasný scenár, ktorý je v lepšom prípade nudný, v horšom natrieskaný nelogickými sprostosťami a matnou akciou (až na záverečný „súboj titanov“, ten ma bavil), nezmyselne zbavenej krvi. SLEPÁ ZÚRIVOSŤ je skôr rodinná záležitosť. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Amíci na konci 90. let vykradli geniální historicko-akční japonskou ságu o slepém šermíří ZATOICHIM. Zatoichi filmy vznikaly od 60. do 70. let a poslední vznikl v roce 1989. Hlavní roli v úchvatných 26. filmech ztvárnil legendární herec Shintaro Katsu. Do filmu slepá zuřivost přenesli zejména styl boje s mečem ukrytým v holi, vtípky a absurdity, které hlavní hrdina předvádí a samotnou myšlenku "Vůbec nic nevidím - Vítej v mém světě. = Darkness is my ally, if You want, come and see me ...". Slepá zuřivost byl takový můj "restík" z dětství. Nikdy jsem ho v té záplavě VHS-akčňáků neviděl, tak jsem to dohnal až dnes. Je to někde mezi 2 až 3, ale přimhouřil jsem oko za výborného Rutgera, který film opravdu táhne naprosto nenuceným přístupem (stejně jako to dělal mistr Katsu ...), za závěrečnou řežbu+hudbu u ní a finální duel Rutger vs mistr Kosugi, kde si to Kosugi vyloženě užívá a předvádí svoje mistrovství šermu ... kamera jde zejména na něj a jeho rychlost a dravost je prostě super ... Celkově jde ale o 80.kovou naivní krávovinu s totálně debilním dějem a hlavně neskutečně trapnými záporáky, ze kterých nejde vůbec respekt či strach ... Ale v rámci 80.kových béček je to jedno z těch povedenějších ... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další nostalgicky vzpomínané, nicméně průměrné béčko a la OBOJEK, které Hauer pozvedává svou účastí na koukatelnější úroveň. Když nic jiného, ten film vytěží ze svého za vlasy přitaženého námětu maximum (dočkáme se i automobilové honičky, při níž slepý Hauer řídí auto), pobaví a příjemně uteče. A i když je to po akční stránce jen velmi rutinní, tvůrci se akční scény aspoň pokusili ozvláštnit buď slepotou hlavního hrdiny (zmíněná honička) nebo třeba volbou prostředí (akce v kukuřičném poli) a závěrečný souboj na katany mezi Hauerem a Kosugim měl docela grády. Dobré obsazení, samý známý xicht. Phillip Noyce natočil ve stejném roce i ÚPLNÉ BEZVĚTŘÍ. Řečeno s jedním ze záporáků: "NA SLEPÝHO TO NENÍ ŠPATNÝ." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasická béčkovina, zaujímavý námet, ak niečo podobné chcete vidieť v serióznejšom a hlbšom, kvalitnejšom prevedení určite si radšej pozrite Kitanov 'Zatoichi'. Ak vám momentálne postačuje zábavka ako mne, tak toto bude správnejšia voľba. Samozrejme aj Hauer bol ideálnou voľbou, určite si v tejto charizmatickej roli neviem predstaviť typických valcovačov ako napr. Seagala alebo Van Dammea. Navyše zaujme aj malý Brandon Call ako J.T. zo seriálu 'Step by Step'. 60%. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Slepec s dokonale vyvynutými smysly a ultrarychlou katanou společně s maníkem v dlouhém kabátě plném molotovových koktejlů vyráží na finální zůčtování s hlavním záporákem. Dokážete si předsavit víc cool finále pro akční film? Jenomže to by chlápek s molotovama nesměl být připosraný plešatící tatík a slepec s katanou disponovat dobráckým úsměvem holandského albína Rutgera Hauera. Ten tady sice ješte není obtěžkán stopadesáti kily přebytečných tukových buněk jako v o dva roky mladším "Obojku", ale jakýkoliv potenciál na trochu drsnější image naprosto zabije už v úvodu, kdy se po obrazovce promenáduje oblečený jako japonský turista a v podstatě po celý zbytek filmu je asi stejně cool, jako na tom příšerném plakátě vlevo nahoře. To, že není "cool", je vlastně asi největším problémem nejenom Hauera, ale celého filmu. Scénář totiž není tak úplně mimo a ukrývá v sobě slušný potenciál v podobě lahůdkových scén, jakou je stylová vyvražďovačka v kukuřičném poli nebo Katana vs. tucet nasraných pistolníků v místnosti bez světla, jenomže sterilní Noyceova režie a přiteplená mentorská stylizace naprosto neutralizují jakýkoliv pokus o cokoliv lepšího než naprosto průměrné béčko. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Akční béčkový průměr s poměrně přesvědčivým R. Hauerem v hlavní roli a pitomoučkou zápletkou (ach, ti slepci za volantem). Celkem vzato: nijak nenadchne, ale příznivce akce zabaví. 49% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Rutger Hauer (Nick Parker) v roli slepého veterána z Vietnamu, který se snaží dosta syna (Brandon Call jako Billy Devereaux) k otci, ale záhy zjištuje, že jeho dávný přítel Frank Devereaux (Terrance O'Quinn) je nezvěstný. Tvůrci se při tvorbě filmu inspirovali japonským snímkem Zatoichi Challenged (1967). ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

solídne akčné béčko s trošku nevyužitým komediálno-hláškovým potenciálom a nedostatkom krvi na to, akú krásnu katanu si Rutger z Vietnamu doniesol; Rutger hraje slepca celkom uveriteľne, výhodou je tiež, že to je dostatočne krátke na to, aby to nezačalo nudiť, takže sa človek na tento film nemá prečo hnevať - aj keď na druhej strane pri hlbšom uvažovaní nad ním neskôr zistí, že ho ani nemá prečo pozerať; ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

To je to pravý 80s akční ořechovy. Hauer je sympaťák, hláškuje..zaporaci na úrovni a to samé akce. Slepá autohonička neměla chybu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jestli to mysleli jako parodii, tak ok, ale ti záporáci jsou všichni vylíčeni jako kreténi, až to nepůsobí roztomile, ale spíš trapně. Hauer může máchat mečem jak chce, bez zraku by neměl nárok ani na desetinu toho co předvádí, a to nemluvím o rozetínání jablka, ale o pohybu v cizím prostředí. Zaznamenali jste maličkého J. T. - Brandona Calla? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvělá americká variace na Zatoichiho, která se naštěstí nebere vážně, Rutger Hauer si svou roli očividně užívá a navíc jsou tu skutečně vtipné hlášky jako "Zavolejte Bruce Leeho. - Ale ten už nežije. - Tak jeho bráchu." nebo "To bych si mohl znovu požádat o řidičák." A skutečně mě překvapil závěrečný dvou souboj, zvláště pro mne naprosto nečekaně podaný pád padoucha ze skály. Skvělý černý humor. A i to otravné dítě tady naštěstí působí vcelku uvěřitelné a v pohodě. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

I přes občasnou krev na Hauerově kataně mě překvapilo rodinné ladění filmu, které zvláště podporovala linka s malým Billym (alias Brandon Call alias "džejtý " z Krok za Krokem). Ale i když jsem tedy čekal brutálnější akční hody, film mi nakonec dokonale sedl a splnil na výbornou to, proč byl natočen - pobavil, rychle utekl a zároveň se vyvaroval mnoha tupostí. Rutger výbornej... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Charizma Rutgera Hauera už utiahla ďaleko väčšie nezmysly. Dal by som pokojne aj 3*, lenže vzhľadom na japonský predobraz tomu tvorcovia skutočne nedali viac, než to najnutnejšie minimum, aby to ešte šlo nazvať filmom. Chcelo sa s tým poriadne pohrať (zvlášť keď mám v hlavnej úlohe Hauera, ktorému jeho slepca divák bezvýhradne verí aj napriek početným podrazom v scenári). ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Další z klasik mých dětských let. Viděno ve dvanácti letech na VHS se simultánním překladem rodinného přítele Svala. Jeho mužný bas byl ještě hlubší toho Moravcova, a i když na půl plynu, s přehledem přehlušil všechny herce ve filmu od Cassavetese po Hauera včetně. Jinak dějově originál každým coulem, kdo by nechtěl vidět nevidomého Roye Bettyho, kterak se hbitě ohání mečem a kosí vůkol všechny padouchy ať už s kulatýma nebo šikmýma očima? Skvělá akční komedie, kterou rozhodně stojí za to vidět, byť jako kuriozitu osmdesátkové žánrové tvorby. Tak, a jestli to teď někdy znova uvidím a zjistím, že je to kokotina, budu mít z ostudy kabát. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Choreografii bojových scén dělal Sho Kosugi, který si také v závěru střihnul menší roličku japonského zabijáka. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi z filmov, ktory som v mladosti zral, ale dnes ma uz nebavia. Pritom obsadenie je skvele. Hauer sa snazi, Brandon Call patril k mojim oblubenym detskym hviezdam a stale je sympaťák a Shô Kosugi v zaverecnom duely s Hauerom predvedie asi najlepsi vykon vo svojej kariere. Lenze vsetko ostatne za vela nestoji. Asi najviac mi vadil prizemny a dost trapny humor, ktoremu su podriadene skoro vsetky postavy vidlackych zaporakov. Zapletka pocas ktorej sa má postupne Hauer skamaratit s Brandonom Callom prilis nefunguje (takze dojatie na konci filmu sa u mna nedostavilo) a akcne sceny su, s výnimkou spominaneho skveleho duelu, podpriemerne. Pokial vas zaujal pribeh o neznicitelnom slepom samurajovi, tak si radsej pustite jedno z mnoha povodnych japonskych spracovani. 4/10. ()

Reklama

Reklama