Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za svého života se stal králem. Po své smrti legendou. V červenci roku 1969 se koncertem v luxusním lasvegaském hotelu International vrátil po mnohaleté odmlce na pódium nekorunovaný král rock’n’rollu Elvis Presley. Odstartoval tak své poslední nekonečné turné po Spojených státech, turné, během něhož vystoupil na jedenácti stech koncertech, turné, které přervala až jeho tragická smrt v roce 1977. Film režiséra Carpentera, jeden z mnoha, které byly o Elvisu Presleym natočeny, si zvolil tento okamžik, tak klíčový pro jeho další život a kariéru, za odrazový můstek k vyprávění o životě muže, který poznamenal dějiny světové pop-music tak jako nikdo jiný. Muže, jehož smrti dodnes někteří lidé odmítají uvěřit a kloní se k nejrůznějším divokým teoriím. Jako je ta, že přišel na Zemi z kosmické lodi a vrátil se na ni poté, co tu naplnil své poslání. Muže, jehož osobitý styl, vycházející z černošské hudby a z country, zásadním způsobem ovlivnil vývoj populární hudby. Muže, jehož sláva nevybledla ani po více než čtvrtstoletí od jeho smrti, na jehož kontě je dodnes více než půldruhé miliardy prodaných nosičů, jehož sídlo v Memphisu je součástí jedné z pěti nejžádanějších turistických cest po USA, jehož napodobitelů, soutěžících na pravidelných setkáních o nejlepší výkon, je jenom v USA na tři a půl tisíce… Ideálního představitele nalezl Carpenter v Kurtu Russellovi, který má nesporně hlavní zásluhu na tom, že film byl v r. 1980 nominován na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na TV Film dobre spracované. Po technickej aj rozprávačskej stránke. Bez Russella by to bolo ale o dosť horšie, ten bol výborny castingový ťah. Neuveriteľná podoba s Elvisom a ešte k tomu aj skvelý herecký výkon, to sa nestáva zas až tak často. Ak máte radi Elvisovu hudbu, bude film pre vás lepšie strávitelný no pomohlo by ho skrátiť o 30 minút. Takto miestami stráca šťavu a ku koncu som sa až moc nudil. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Když probírám staré vinylové desky, která rád poslouchám, patří k nim bezesporu také Elvis. Co píseň, to hudební paráda. Ve stejném duchu filmy o něm rád sleduju. Musím uznat, že Russell má tah na branku. Co se týče zpěvu, bláhově jsem si myslel, že právě zpívá Elvis. Jé, aha, no tak to je překvapení. Vůbec jsem netušil, že jde o předělávku písní jiným interpretem. Koukal jsem jako blázen. Cože? Elvis nebyl přece jenom obyčejný zpěvák, ale opěvovaná rock'n'rollová legenda. Vědom si té skutečnosti, jdu si pustit desku From Elvis In Memphis. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Považujem Elvisa za najvýraznejšieho speváka mojej generácie a môjho najobľúbenejšieho. Problém mám s tým, že ma iba minimálne zaujíma to, čo sa dialo v spevákovom živote. Takže som zvládol niekoľko strihových dokumentov, ale hraný film, v ktorom sa Kurt Russell snaží čo najvernejšie napodobniť jeho správanie a spev je už nad moje sily. Akceptoval som, že v Anglicku Cliff Richard, vo Francúzsku Johnny Hallyday a v Taliansku Bobby Solo naskočili na vlak, ktorý rozbehol Elvis, ale o napodobenie Elvisa v situácii, keď existuje množstvo audiovizuálnych nahrávok nestojím. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Je velice zvláštní, že Elvisovu hudbu zbožnuju, Kurta mám hodně rád a podle mě to zahrál skvostně, ALE příběh Elvise mě zas tak nezaujal. Ta jeho story mi nepřijde zas tak zajímavá, aby otom musel být film. I když mě toto nenadchlo, tak věřím, že to bude lepší, než ten nový film o Elvisovi, který podle traileru vypadá PŘÍŠERNĚ! Takže važme si této verze, která neurazí nenadchne. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po tom začátku jsem se docela bál, aby z toho nakonec vypadla oslava velkoleposti a bezchybnosti Elvise Presleyho a popravdě jsem na to byl i připravený, když ten film vznikl dost rychle po jeho smrti. Sice je pravda, že většinu času to takové je, včetně konce (čemuž se není co divit, znova připomínám, že to vzniklo hned po Presleyho smrti), ale i tak z něj ten film nedělá vyloženého klaďase po celou dobu. Dost mě ale překvapuje to, že se Carpenter tak vrhl do žánru, který nikdy předtím netočil, nicméně i tak si s ním poradil velice dobře. Na televizní film navíc nadprůměrně a dost tomu pomáhá Kurt Russell, který Elvise dokázal zahrát dost solidně i s určitým charismatem. Zase tomu ale podkopává nohy rozvleklost scén a místy ne zrovna funkční snaha o to říct z Elvisova života co nejvíc, ale krapet zkratkovitě. Nicméně na slabé čtyři to za mě stále je a celkově se mi to líbilo. Slabé 4* ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Když Elvis (Kurt Russell) a jeho kapela zkouší v Grand Ole Opry, elektrické kytary nejsou zapojeny do žádného zesilovače. (sator)
  • Ačkoliv měl John Carpenter stovky originálních písní Elvise Presleyho, často i jednu skladbu v několika různých verzích, z nepochopitelných důvodů se rozhodl Elvisovy písně k filmu nechat nově přezpívat neznámému country zpěvákovi Ronnie McDowellovi. Ačkoliv McDowell odvedl skvělou práci, a dokonce i odborníci jeho zpěv od originálu Elvise často nerozeznali, snímek ztratil na umělecké hodnotě. (BrianStorker)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama