Reklama

Reklama

MH370: Ztracené letadlo

(seriál)
  • Velká Británie MH370: The Plane That Disappeared
Trailer
Velká Británie, 2023, 4 h 30 min (Minutáž: 90 min)

Kamera:

Owen Strock

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Dokumentární seriál o jedné z největších novodobých záhad – letu MH370. (Netflix)

Recenze (50)

mm13 

všechny recenze uživatele

Ten psychopat dookola obviňujúci Rusov a tá psychopatka, ktorá nás akože napínala až do finále, v ktorom "odhalila", že za tým boli Američania, tak hlavne tí dvaja prečo dostali toľko priestoru? Na nervy, chudáci pozostalí, toto vidieť ako jeden z nich, tak Netflix žalujem! Prd som sa dozvedel (a aj keď je jasné, že niekto od začiatku vie a je pravdepodobné, že spomínané veľmoci v tom možno aj budú mať svoje večne špinavé paprče... podané je to tu ale vulgárne a senzácie chtivo, až je to odpudzujúce). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dokument, který dopřává zbytečný prostor lidem, kteří si ho nezaslouží, protože jde o zjevné attention whores a pochybné manipulátory. Je hezké, že po vytvoření dvou zcela absurdních hypotéz postavených na čistých smyšlenkách a technických nepřenostech nechá zaznít i hlasy skeptiků, ale je to trochu zvrácená logika - nechat manipulátory fabulovat a pak pár racionálních hlasů říct, že jejich konstrukce popírají fakta a nemá cenu se jimi ani zabývat. Popravdě se nedozvíme nic víc než z hodiny mnohem skromnějších a lépe strukturovaných Vyšetřování leteckých neštěstí. Naprosto chybí hlasy nezúčastněných vyšetřovatelů, nahrazují je webové nadšenci a experti, kteří to dělali čistě jako volnočasovou aktivitu. Jen se tak opakují známá odhalení doplněná o sérii otravných honů na divoké kachny a cibulkovských nařčení kdo je čí agent. Plus nějaké to emoční porníčko ztýraných rodin, které v zoufalé touze po odpovědích občas sednou na lep lidem, co umí zneužít neštěstí druhých... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné ako všetko dokáže americká vláda ututlať a zamiesť pod koberec. Rovnako ako udalosť 9/11 ktorá má dnes 22.výročie a dodnes niektorí veria, že najväčšie mrakodrapy v New Yorku zhodili kozomrdi ktorí vedia pilotovať Boeing. V tomto dokumente sa dozviete zaujímavé náhody ako let MH370 prelietaval ponad more, kde práve prebiehalo cvičenie NATO ako aj o 6 mesiacov neskôr zostrelený let MH17 ukrajinskými fašistami ktorí majú dodnes podporu NATO. Je desivé že sa niečo také môže stať komukoľvek z nás a naša smrť nebude nikdy oficiálne vysvetlená ale život iných - mocných pôjde ďalej. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Zbytočne veľký priestor dostali konšpirátori. Niektorí to možno nemyslia zle, ale pozostalým, ktorí sa od žiaľu tiež stratili v nereálnych scenároch, to iba dáva falošnú nádej.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument plný konšpirácii, ktorý musíte dvakrát preprať, aby ste získali niečo užitočného. Najväčšia záhada letectva všetkých čias, človek sa pýta, čo sa v skutočnosti stalo, no po troch hodinách zistí, že odpovede ani návrhy neprišli žiadne. Minimálne dve hodiny bol dokument len stratou času, dávajúc priestor debilom, ktorí hovoria o zostrelení lietadla jednou či druhou mocnosťou, alebo rovno, že to mimozemšťania možno uniesli. Máme mobilné telefóny, radary, satelity, myslíme si o sebe, akí sme vyspelí, no jediné, čo takmer po dekáde od pádu lietadla vieme, je len to, že spadlo a my nevieme prečo. Nevieme ani kde leží. Tak trávime čas tvorbou dokumentov so senzácie chtivými ľuďmi, aby si tí mohli ukradnúť svoj priestor kdesi na sociálnej sieti a tvárili sa ako influenceri. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně ucelené shrnutí toho, co je k případu ztraceného MH370 dosud známo. Ale jelikož jde stále o neobjasněný případ, dostávájí logicky více prostoru skupiny odborníku, samozvaných odborníků, renomovaných žurnalistů či nájemných pisálků, kteří zde prezentují své teorie. I z pohledu laika mají však všechny tři hlavní prezentované teorie poměrně dost logických nebo technických děr a je vlastně dost možné, že případ ztraceného MH370 nakonec zůstane bez jasných odpovědí a neprůstřelných důkazů. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Když v březnu 2014 zmizel malajsijský Boeing 777 neznámo kam, vůbec jsem se o celou věc nezajímal. Našel jsem si k ní cestu až po mnoha letech díky videím na YouTube. A jak zde správně zaznělo, ona videa mají vyšší informační hodnotu než tenhle dokument Netflixu. Je fajn, že na úplném konci zaznějí i skeptické hlasy, ale množství konspiračních fabulací v téhle třídílné sérii překračuje zdravou míru. Není se čemu divit, nedostatek dostupných informací je pro tyhle teorie živnou půdou, ale nabízí se otázka, jak by se jiní lidé zachovali na místě malajsijských úřadů. Ačkoliv jsou mé znalosti letecké dopravy chabé, Occamova břitva mě nutí přiklonit se k „nudnému“ řešení záhady, jako by mohla být závada na systémech a následné bezradné manévry pilotů. Překvapuje mě, že nebylo vysvětleno, proč cestujícím mohly zdánlivě vyzvánět telefony, ani pilotův průlet kolem domovského Penangu. Místo toho sledujeme zjevení na vodní hladině Jihočínského moře, která údajně připomínají trup letadla, nebo fantasmagorické teorie o zapojení Ruska, přičemž jediným pojítkem je sestřelený let MH17. Ano, je to náhoda, že jedna společnost přijde během několika měsíců o dvě velká letadla, ale z hlediska pravděpodobnosti by naopak bylo podezřelé, kdyby se náhody občas neděly. Věřím, že skuteční odborníci by dokázali tyhle teorie roznést na kopytech, kdyby dostali více prostoru. (1 407.) ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Niečo ako dokument, ktorý začína skonštatovaním, že ide o jednu z najvačších záhad a niektorá z deravých teórií má určite pravdu a po skoro troch rozvlečených hodinách kadejakých konšpirácií viete rovnaký prd ako na začiatku, lebo to skončí úplne rovnakým neurčitým a neuzavretým čakaním na odpoveď. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Uh, ještě že to nepřekročilo ty tři díly, protože už mě pomalu začínal svědět mozek. Tenhle případ jsem nikdy nesledoval, a tento dokument jen potvrdil, že opravdu nebylo proč jej sledovat. Nějakým ťamanům (bez urážky) se kdesi v Pacifiku, anebo možná více jakoby vlevo dole až v Indickém oceánu ztratí letadlo, to je mi záhada. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Je dost zvláštní vydávat konspirační teorie formou seriózně se tvářícího dokumentu. Ale počkat, je to vlastně originální série od Netflixu.. :-) Některé věci jsou i docela zajímavé, např. rozhovory s vyšetřovateli, lidmi z aerolinek, záznamy tiskových konferencí - funguje to jako dobrá sumarizace dostupných informací pro někoho, kdo o tom věděl něco jen matně a z doslechu. Jenže na druhou stranu - nejvíce času si tam pro sebe "krade" konspirační teoretik, který se označuje za "investigativního novináře". Ten má asi nasledované všechny díly v sérii "Mayday", která přináší už mnoho let velmi zdařilé (jen trochu zbytečně natahované) rekonstrukce leteckých katastrof a z nich si vytvořil své vlastní smyšlené teorie, o které se zcela "seriózně" opírá. Jisté je, že nevíme nic. Rozlehlost a hloubka oceánu je nepředstavitelná a odpovědi se možná dozvíme, až jednou bude nalezen vrak letadla, třeba zcela náhodou za 100 let. Do té doby bude všechno okolo jen mlácení prázdné slámy. Vyslovený příměr jednoho z vyšetřovatelů to vyjadřuje zcela výstižně: "Nehledáme jehlu v kupce sena. Snažíme se teprve najít aspoň tu kupku sena"... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jelikož se okolo mě již delší dobu objevovalo téma tohoto letadla - rozhodla jsem se, že se tedy na daný dokument podívám. Nicméně - vlastně mi to nic nedalo a dávám tomu jako maximum 3*. Po určité době mě to přestalo bavit a vlastně tomu celému incidentu nerozumím. Jakože autentické záběry z dané situace - ok, to jo - to je síla,nicméně poté různé teorie a jako vrchol týpek, který kam přijel, tak nacházel plastové části daného letadla? Vrchol blbosti - toho tam podle mě nasadili. Co mě ale mrzí, že jsme neviděli a to mě zajímá doteď - proč nezvedla ta holka telefon od svého táty, který byl v daném letu - a on jí údajně volal a ona to nezvedla. Protože by mě fakt zajímalo, co by se ozvalo na druhé straně. Protože pokud by spadl do vody, tak by jí asi těžko volal, že? ;) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vlastně není dokument, ale přeled všemožných konspiračních teorií. Děkuji nechci. Toto je typicky brakové-netflixovské. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, jak kdybych čtyři hodiny projížděl Twitter. Tolik konspiračních nesmyslů lidí, kteří o letadlech vědí maximálně to, že při vzletu občas zalehnou uši a že alkohol není dobrým kamarádem. Jestli se něco stane a nevíte kdo to udělal, obviňte Rusko, Ameriku či Čínu. Ještě lépe, kydejte hnůj na opravdové odborníky, kteří s politikou nemají nic společného. Záhadu zmizení letu MH370 sleduji od prvního dne. Zúčastnil jsem se i hledání trosek na foto mapových podkladech, a pár fleků jsem i nahlásil. K tomuto tématu mám jednoduše vztah. Netflix dokument nahrává spíše konspiracím. Připodobnil bych to oficiální zprávě o 11. září, kdy americká vláda tlačila na její dokončení. Místy podivné a nepřesné či chybějící informace naznačují něco konspiračního, přitom je to jen o vyšetřovatelích a jejich schopnostech a možnostech. V tomto ohledu vnímám prvotní vyšetřování zmizení letu podobně. V novodobé historii se nestalo, aby zmizel obrovský Boeing s tolika lidmi na palubě, a nebylo jej možné najít… vůbec nemít nějakou stopu. Ostatně, problémem je i samotná skutečnost, že let Air France 447, který byl ukončen pádem do Atlantiku, byl vyřešen do dvou let (kdy se našla i druhá černá skříňka). Jednoduše proto, že byl známa letová trasa. To u MH370 neznáme, nevíme, kde se dalších několik hodin letadlo nacházelo. Dno oceánu na potenciálních místech dopadu je extrémně členité a hluboké více jak 4 kilometry. V této hloubce se také nachází Titanic, který byl nalezen po více jak 70 letech, a to jsme znali přibližnou polohu, kterou vysílali radisté před potopením lodi. Co se týče vlády, ta jednala pod tlakem a některé informace jednoduše chybí nebo se jim zdála nerelevantní pro uvedení ve zprávě. Také aerolinie, které na tom nebyly ekonomicky dobře, nespěchaly na ukončení pátrání, neboť chtěly oddálit vyplácení odškodného. V případě, že by se potvrdila teorie o sebevražedném kapitánovi, letecké společnosti by to jenom přitížilo. To nahrává hlupákům, kteří vymýšlejí nesmysly namísto toho, aby se zamysleli nad prostým faktem, že je to první případ takového zmizení. Neexistuje žádná předchozí zkušenost, jak postupovat. Autoři dokumentu zmíní, že lidé se mohli dovolat svým příbuzným ještě několik hodin po zmizení letu… ale už neuvádí informaci z vyjádření operátorů, že se lze dovolat na číslo ještě několik hodin po zmizení z jejich sítě. Jedná se, nebo se jednalo o běžnou vlastnost, kdy systém operátora na oko “prozváněl” číslo, se kterým se nedalo spojit, říká se tomu fantómové vyzvánění. Dokument dává prostor fantaskním teoriím, které neoznačí za neoficiální. Chybí zde i vyjádření odborníků, proč takové teorie jsou v základu nesmyslné. Čekal jsem, že se budou věnovat systémům, jak matematicky počítali možnou dráhu letu, či zmíní, že využili i podmořských mikrofonů. Je jasné, že je velikou záhadou, proč se systémy vyply v jedem okamžik, ale letadlo letělo ještě několik hodin. O to více je podivuhodné, že jeden ze sledovacích systémů se později znova “vzpamatoval”. Asi nejreálnější teorií je teorie dekomprese a výpadku systémů. Ráno osudového dne odletu technici nahlásili osm závad, z nichž jedna bylo systém přetlakování. Systém nouzového kyslíku byl opraven krátce před odletem. Je možné, že se pilot do posledních sil snažil najít letiště, kde mohl nouzově přistát, ale už se mu to nepodařilo. Z historie známe případy, kdy se poškodil panel avioniky vlivem tepla z požáru, čímž nebylo možné provádět komunikaci. I ta sebevražedná teorie není k zahození. Je ale otázkou, zdali si bulvár nepřikrášlil informace o sexuchtivém pilotovi, na jehož koníček mu přišla žena; je-li to vůbec vhodný motiv. I kdyby to bylo skutečností, chybějící dopis na rozloučenou snižuje teorii šanci. Někteří odborníci ale uvedli, že možná chtěl zemřít v poklidu a daleko od možnosti najití, což let na autopilotovi nad oceánem, a následné snížení tlaku a kyslíku podporuje. Po čase letu usnul a letadlo nechal spadnout. Na druhou stranu, neexistoval jediný náznak, že by někdy něco takového chtěl spáchat. V roce 2015 mladý pilot Andreas Lubitz navštívil přehršel psychiatrů, kterým svůj záměr naznačoval. Nikdo to však neřešil a leteckou společnost neupozornil o jeho špatném psychickém stavu. Jednoho dne se zamkl v kabině a letadlo nasměroval proti Alpám. Je to zcela odlišné jednání. Ale je to krajní teorie, kterou ještě uznávám. Jeden z pilotů blízkého letadla zase uvedl, že slyšel neidentifikovatelné volání z jiného letadla, ale hlas člověka byl velmi slabý a nesrozumitelný – což by zase odpovídalo teorii o dekompresi a následné hypoxii. Věřím, že další vlnu sraček vyvolá nález černých skříněk, kde bude audio posledních hodin nejspíše tiché, neboť se ta nejzajímavější část rozhovorů přepsala. Jestli se nemýlím, tak přepis probíhá po dvou hodinách nahrávání. Data o letu budou zajímavá, ale zase to bude podporovat jen spekulace. Dokument je zbytečně natahován. Kdyby řešili opravdovou vědu, díky které se snaží vypočítat umístění letadla, tak bych ty tři díly snesl mnohem lépe. Takto je to jen plýtvání divákovým časem, který sleduje, jak se amatérští pátrači/pisálci hádají, kdo je spojen s Rusy. Richard Godfrey provedl úžasnou práci, na základě jeho výpočtů, která studuje slabá přerušení rádiových vln, plánuje Ocean infinity znova hledat vrak letadla. Jeff Wise je jen kokot, který potřeboval téma, které ho dostane do podvědomí lidí... no jo, lepší být za kokota než být respektovaným malým reportérem. () (méně) (více)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Na tom dokumentu se podílel i Dylan Avery, ne ? Je to všechno moc pěkná pohádka, ale nemůžu říct, že by mě to nějak nebavilo. Chvílema jsem se dosyta zasmál, někdy kroutil nevěřícně hlavou, bohužel jen málokdy se opravdu zamyslel. Je to pouhopouhý konspirační dokument, který se snaží dát až moc najevo, že to co se oficiálně tvrdí, není v žádném případě pravda. Bohužel je to podpořeno dvěma novináři, kteří zde dostávají nejvíce prostoru. Oba nám v průběhu představí své teorie, co se asi tak mohlo stát. Jedna z nich je vážně moc pěknej akční snímek v čele s ruským Jackem Ryanem. Skoro nikdo z nich nedokáže pracovat s daty a fakty. Za vše můžou Amíci, Rusové, Čína, Malajsie, vlastně úplně všichni. Tady chybělo vážně už jen UFO. Fascinuje mě, že tvůrci tady ani jednou nezmínili datový okruh ACARS, který vysvětluje, jak se letadlo s největší pravděpodobností pohybovalo, a který byl při tomto pátrání naprosto klíčový. Konspirační teoretici a lidi co nenávidí USA budou mít však žně, o tom není pochyb. Zmizení MH370 je samozřejmě záhadou. Prohledat 120 000 km čtverečních mnohdy rozbouřeného oceánu asi nebude prdel. Já věřím tomu, že letadlo je opravdu někde na dně těchto vod, ve velké hloubce, kde to sonary ještě neprozkoumaly. Fantasmagorní teorie provází samozřejmě každou záhadu, bez toho by to nebylo ono. Pokud bych si měl vybrat jednu záhadu v oblasti letectví, o které bych vážně rád znal pravdu, tak mezi zmizením Amelie Earthart, US bombardéry v roce 1945 a MH370, si vyberu právě tuto. ()

Reklama

Reklama