Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dne 14. října 1943 se uskutečnilo největší a nejúspěšnější povstání vězňů z koncentračních táborů hitlerovského Německa . Vyhlazovací tábor Sobibor, ležící dnes na polském území v bezprostřední blízkosti s Ukrajinou a nedalekým Běloruskem, byl vybudován v březnu 1942 v panenské a velmi řídce osídlené krajině jako jeden ze tří ( dále Belžec a Treblinka) v rámci konečného řešení židovské otázky při operaci „Reinhard“ (operace byla dodatečně pojmenována na památku zesnulého Reinharda Heydricha po atentátu z 27. května 1942 v Praze).

Podkladem pro natočení filmu se stala kniha Richarda Raschkeho, přímého aktéra hrdinného odboje proti nacistické zvůli. Pod vedením Alexandra „Saši“ Pečerského (hraje R. Hauer) ruského židovského zajatce, při plánované ozbrojené vzpouře bylo zabito kolem 12 příslušníků SS (prameny se liší v počtech) a dále několik ukrajinských dozorců. Při plánovaném útěku došlo ke komplikacím, a proto pod tíhou situace se kolem 600 vězňů vrhla přes ostnaté dráty pod palbou kulometných věží přes minová pole do Chelmských lesů. Nafilmovaný samotný útěk vězněných pro záchranu života je expresivním zážitkem podbarveným vážnou hudbou.

Asi 300 vězňům se podařilo utéci, ovšem kolem 200 jich bylo pochytáno a zabito v průběhu několika dnů po útěku. Válku přežilo kolem 70 aktérů povstání, v červenci 2007 žil přímý účastník odboje v české republice na Vysočině. Po útěku vězňů byl tábor srovnán se zemí, dnes stojí na jeho místě památník, muzeum a mohyla lidského popela.

Celkem v táboře smrti (během poměrně jeho krátké existence) zahynulo v plynových komorách kolem 250.000 lidí , převážně židů z Polska, Holandska, Československa, Ruska a dalších zemí. Čest jejich památce. (Ygnor)

(více)

Recenze (73)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmu o organizovaném útěku z vyhlazovacího tábora Sobibor co jsem zatím viděl. Navíc natočený podle skutečné události, což dělá snímek ještě více autentickým...Strhující a velmi dusná, místy nedejchatelná atmosféra, skvělé herecké výkony ve všech rolích, despotické německé svině a jejich nekale a nechvalně známé metody, v jinak opravdu neskutečně vzorném, pečlivém a důsledném systému, i když nakonec netušili vůbec nic..Jak já jsem některým těm ksichtům přál samotnou smrt, to se nedá ani popsat, naopak na druhé straně barikády zabitím jakéhokoliv němce jsem měl takový zvláštní pocit takového malého vítězství, asi jako samotní aktéři..Pro dobrý pocit, přeci nešlo už víc ztratit. Trochu opomíjený ale jinak výborný film..Více zde: http://reinhard.mysteria.cz/uteksobi.html. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film, který je závažností svého tématu předurčen k úspěchu. Na jeho vzniku se podíleli bývalí sobiborští vězni, kterým se podařilo utéct. Vadily mi jen dvě věci. 1) Některé herecké výkony 2) Jak se všichni ti Poláci, Rusové, Němci i Holanďané bez problému domluvili ... anglicky. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

"Jaké je tvé křestní jméno?" "Já nemám žádné křestní jméno." Nejlepší film z koncentračního tábora, jaký jsem kdy viděl. Protože jsem o Sobiboru před uvedením tohoto snímku v televizi (někdy na počátku 90. let) nikdy neslyšel, nevěděl jsem jak to celé dopadne, a byl jsem napnut až do konce. Skvělé herecké výkony všech (v menší roli se objeví i Rutger Hauer, tehdy na vrcholu kariéry). Bohužel je Útěk ze Sobiboru stále málo známý snímek, který si rozhodně zaslouží větší propagaci. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Drsný a nekompromisní obraz židovského vyhlazovacího tábora, který bohatě rekonstruuje esesáckou surovost v té nejsyrovější podobě. Lze tedy říci jen velmi obecně, že tento film v zobrazení historické události a tragických momentů má svou realitu. V tomto směru jde o dobré dílo televizní práce. Co napsat na závěr? Není zde zcela jasné, jak je možné, že se židé různých národností, včetně ruských židovských vojáků, opravdu tak rychle a dobře dorozumívali? Že by si nepomáhali znakovou řečí rukama a nohama? Určitě by to dodávalo filmu větší věrohodnost či autentičnost. Pak se nabízí jediné možné vysvětlení, že všichni mluvili židovským jazykem? Že existoval tábor Sobibor s hromadným útěkem mnoha zubožených vězňů bylo pro mě překvapením. Nejspíš se shodneme, že rozhodnutí prchnout z koncetráku je hodné obdivu. Zpátky k filmu, který je svým obsahem hodně smutný, nicméně se jedná o neobvyklé a strhující drama, ale v žádném případě to není film, který bych musel vidět ještě znova. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

To podstatné o tejto udalosti som sa dozvedel z českého dokumentu Zapomenuté trasporty, ale film je film. Oceňujem hlavne sústredenie sa na každý detail v príbehu a presvedčivé herecké výkony, bez ktorých takéto príbehy nejde vierohodne podať. Scéna kde si musí 13 odsúdených vybrať z davu partnerov na smrť je silná. V duchu som nadával prečo si poniektorí vybrali tak mladých ľudí...S príchodom ruských zajatcov s pomedzi ktorých trčí jedine výborný Saša, ktorého skvele zahral R. Hauer, začína film naberať na obrátkach. Je zvláštne, že okrem Sašu vlastne žiadneho ruského zajatca nepoznáme , ale to je iba detail. Najnapínavejším na filme je práve plánovanie akcie, v ktorom sa treba neustále prispôsobovať zmenám. Po skúsenosti s popravami a vyberaním partnerov na smrť si sú vedomí, že zo Sobiboru musia ujsť všetci. Tunel ani iné varianty neprichádzajú do úvahy. Prejsť tunelom trvá priemerne 1 minútu, krát 600 utečencov to je 10 hodín...Postupné zabíjanie SS-ákov je najlepšia cesta a pre diváka najnapínavejšia. Vytkol by som iba nevhodnú hudbu pri úteku, naopak pochválil záver v lese, kde sa o každej postave z filmu dozvieme ako a kde prežil. Tv film?? Pchh...Bomba! 90%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá věc. O skupině lidí, malé skupině, která se v těch nejhorších dobách dokázala vzepřít nazi útlaku a prostřílet si cestu z děsivého tábora smrti..!!! Velké hrdinství, naděje, láska i utrpení posílily jejich rozhodnost a chtíč dostat se za každou cenu pryč z hrůzy jich obklopující.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skoro nemám slov. Na TV film fantasticky zpracované až na tu ingliš.... I když také mám pár výhrad. Na většině herců bylo vidět, že jsou dobře živeni což se o živořícím židovském osazenstvu (z pracovních komand) vyhlazovacích táborů říci nedalo. Nejen tam, kde se vězni dočasně nechali pracovat ale i dokonce u družstev, která třídila zavazadla po transportech u vlaků a poté v barácích ve speciálních třídírnách. Tam si každý mohl potajmu něco ukrást a dostat se k takovému družstvu výrazným způsobem zvyšovalo šance na přežití. Samozřejmě do doby než se dozorci stávající čety nerozhodli zplynovat a vytvořit z nových transportů nová družstva. Další věc co se mi nezdála bylo, že vězni určení na práci neprošli dezinfekcí (skutečnou samozřejmě) a ostříháním. Pochybuji, že by tam dívky a ženy pobíhaly v účesech v jakých přišly. Už jen kvůli vším a štěnicím by si vlasy sami ostříhaly....No a ty jejich společné večery s muži... Pokud vím, ženy od mužů byly v táborech vždy pečlivě odděleny, ve všech bez vyjímek. Stejně tak by Saša těžko coby ruský válečný zajatec před německým dozorcem vzpupně vylil polévku... Za prvé by to z hladu nikdy neudělal a za druhé by si ho germán pěkně podal. Rusové na tom byli leckde na stejné úrovni jako Židé.. Němci je neuznávali jako válečné zajatce, brali je jako podlidi... --- Ale nebudu to shazovat. Mělo to sílu a bylo tam skoro vše. Tábor byl velmi reálně ztvárněn a z těch neustále dýmajících komínů, v noci rudě ozařujících oblohu běhal mráz po zádech...Příjezdy transportů, naivita transportovaných, jejich vystupování přesně podle toho z jakých částí Evropy byli deportováni, dublované exekuce za útěky atd... A připočteme-li skutečnost, že se toto internovaným podařilo, musím dát skoro plný počet šesticípých hvězd. Snímků pojednávajících o koncentračních táborech a holokaustu je dnes již (bohudíky) dlouhá řada, ale podobný je jen jeden a to Grey Zone (2001), kde také došlo ke vzpouře vězňů. Ti ale místo útěku zničili kremační pece. Což Němcům v Osvětimi značně zkomplikovalo a zpomalilo vyhlazovací proces, čímž byli tisíce lidí zachráněny.... * * * * * ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Brutální zrůdnost holocaustu v dalším brutálně zrůdném zpracování - ale bez ohledu na to kolikrát tohle téma ve filmu vidím, vždy mě dokáže krutě zasáhnout. Nevyčerpatelná studnice zla, smutku a znechucení. Útěk ze Sobiboru není vyjímkou, nejméně první třetina je stejně drtivá jako Schindlerův seznam a další podobné filmy. Ale tak jako si na všudypřítomný pach utrpení museli zvyknout postavy nedobrovolně dobrovolných dělníků v táboře na smrt, tak si na něj musí zvyknout i divák, a soustředí se víc na samotné charaktery... a na jejich ultimativní snahu z toho všeho zmizet, jakýmkoli způsobem a za jakoukoli cenu. Z pod kůži se zařezávajícího dokladu o zvěrstvech nacismu se tak film postupně proměňuje na v podstatě čistokrevně žánrový heist film, jen tady se snaží naplánovat ne vloupání se do trezoru, ale jak se z něj dostat. Tato proměna rozhodně pomáhá "zábavnosti" filmu, ty dvě a půl hodiny utečou jako nic, ale jsem pak trochu v rozpacích z toho jak se proměnily emoce které film vzbuzuje - síla jakou má film na začátku už se později nevrátí. Mimochodem je zajímavé že Rutger Hauer (kterého mám tuze rád) je často uváděný jako hlavní hrdina filmu - tím ale vůbec není, objeví se v jen vedlejší úloze až v jeho druhé polovině. 8/10 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Chvílemi výborná, nicméně celkově nepříliš povedená záležitost. Vzpoura v táboře Sobibor byla rozhodně ojedinělá záležitost, v komplexu vyhlazovacích táborů. Jestli jsou veškerá historická fakta přesná není až tak podstatné, více mi překážela celková (ne)autentičnost snímku. Toto téma prostě osobně vyžaduji v co nejreálnější podobě. Určitě si to zaslouží. Film je jednojazyčný. Esesáci, židovští vězni i ruští soldáti s americkým přízvukem atmosféru hodně narušují. Herecké výkony jsou vskutku mizerné a i po celou dobu stejně dobrá vizáž vězňů neodpovídá prostředí. Jsou tu ovšem scény, které pro mě ty tři hvězdičky pevně drží. Tento snímek mi potvrdil, že nejrealističtější obraz těchto let, nám naskýtá československá válečná kinematografie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vyhlazovací tábor Sobibor za 2. světové války měl všechny hrůzné aspekty: popravy, tělesné tresty, plynové komory i nepříjemné dozorce. Ovšem filmaři zřejmě dostali výjimku a rozhodli se prezentovat vězně ve více než dobré kondici, ženy mají zřejmě někde utajený zkrášlovací salon, neboť jim byly ponechány dlouhé vlasy a relativně působily sexy. A žádné mundůry se nekonaly, vězni se mohli pohybovat v civilním šatstvu. I tak se nejedná v žádném případě o rajskou dovolenou. Kdyby rekreanti byli spokojeni, neměli by v rámci vytouženého úprku potřebu překonat dvojí plot z ostnatého drátu a následně absolvovat procházku minovým polem. Film je to z přísně televizní produkce, tudíž se příliš nedalo počítat s oslnivou technickou stránkou. Obrazová stránka je opravdu žalostná. Všichni se těšili na to, jak si plavovlasý Holanďan Rutger Hauer poradí ve službách ruské armády, který je do tábora coby zajatec deportován také. Stane se to zhruba za půlkou filmu. A ve své úloze obstál. Joanna Pacula vnesla do filmu něco málo erotického šarmu. Alan Arkin v titulní roli je herec, který nezkazí filmu renomé. I když film obsahuje nějaké ty nevěrohodné sekvence, koneckonců, který historický film z války je prost faktických chyb, má také nemalé procento nepříjemně mrazivých scén. V tomto ohledu filmu kraluje sekvence, ve které pochytaní vzbouřenci po neúspěšném útěku z tábora jsou odsouzeni k trestu smrti zastřelením, a musí si vybrat k sobě jedince, co s nimi budou popraveni. A další mrazivé scény už vypisovat nebudu. Jack Gold svoje přes dvě hodiny dlouhé drama režijně koncipoval zdatně, má to svá slabší i silná místa a čekal jsem, že se budu ve větším procentu nudit. A nestalo se tak. 7/10 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film, který vzpouru a útěk z vyhlazovacího tábora Sobibor podává velmi přesně na základě vzpomínek přímých účastníků popisovaných událostí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý válečný snímek z prostředí zajateckého tábora. Až na pár poutavých scén, nepříliš zajímavé a zbytečně dlouhé. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fakt, že jde o televizní film, tomu trochu ubírá. Což je škoda, protože co do historické věrnosti si tvůrci dali záležet. Třeba scény s příjezdem transportů za zvuku veselé hudby a s ujišťováním Němců o sprchách a práci na východě jsou reálné. Stejně jako to, že holandským židům dávali i lístky k zavazadlům, “aby se neztratily”. Taky třeba, že si zjistili, že v Sobiboru byla většina strážných ukrajinští dobrovolníci a ne SS-mani. I krutosti některých dozorců, samotný scénář útěku nebo technologie vraždění lidí. Jak jsem psal, být tu o kousek lepší herci a víc peněz na výpravu, s pěti hvězdičkami bych neváhal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prostředí koncentračního tábora nebylo takové, na jaké je divák v posledních letech zvyklý. Nezavadíte tu o vyzáblé vězně padající vysílením, ve vzduchu není cítit všudypřítomná smrt a ani esesmani nejsou tak brutální, jak bývá obvyklé. Nicméně o to větší mají vyhrocené sekvence dopad. Poprava, krátké intermezzo s nástupem do plynových komor či scéna s kojencem, to jsou věci, které se mi zaryjí hluboko do paměti. Samotné plánování útěku je podané jak detailně, tak dostatečně zábavně a plus mínus se drží faktů. Úprk z tábora už byl natočený v mezích možností tehdejší televizní produkce a má své mouchy, ale není v něm nic, co by pokazilo celkový dojem. Obstáli i herci, ačkoliv Hauer by se svou vizáží pasoval spíš na druhou stranu barikády, ale to vem čert. Je mi záhadou, že se tématu nechopila v pozdějších letech žádná větší západní produkce, což platí dvojnásob o ještě úspěšnějším útěku z Treblinky. Tak třeba se ještě někdy dočkáme. 90% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

14. října 1943 vznikla největší a nejúspěšnější vzpoura vězňů za druhé světové války. Toto je příběh o ní. CITÁT - Dnes máme odvahu, Bůh ví, co se stane zítra. Uděláme to, nikdo nás už nezastaví........ Miluju filmy o tom jací jsou Němci zvířata a hlavně ty kecy o rozpadu jejich říše. Opak je však pravdou. Německo na válce vydělalo jako nikdo jinej A i dnes je silné, vzpurné a vládne Evropě. A teď se zeptám - komu tyhle filmy pomůžou ? CITÁT - Yom Kippur....... Každý ze Sobiboru musí mít šanci na svobodu.......... Nebude lehké naplánovat útěk tolika vězňů, ale už to začalo. Abych napsal pravdu, to nebyl útěk to byl prostý chaos a zemřelo při něm zbytečně moc lidí. Bylo to nepromyšlené. Ten film se mi moc nelíbil. ZAJÍMAVOST : Tábor Sobibor byl ihned po útěku vězňů uzavřen a zbourán. Místo bylo osázeno stromy. Mezi stromy stojí socha připomínající všechny ty odvážné lidi ze Sobiboru. Natočeno podle nepublikovaných skriptů "From The Ashes of Sobibor" Thomase Blatta a "Inferno in Sobibor" Stanislawa Szmajznera. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Až na pár vyjímek to není moc dobře zahrané a režijně to taky není bůhvíjaká sláva, ale díky mé totální neznalosti tohodle příběhu to bylo nakonec poutavé a napínavé.... Tahle story by si zasloužila pečlivější zpracování. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečno-vězeňský film s okouzlujícím Alanem Arkinem v hlavní roli. Nejdříve seznámení s provozem vyhlazovacího nacistického tábora v Sobiboru, několik neúspěšných útěků, až po první přípravy útěku posledního. Krutost a trýznitelská vynalézavost esesáků mě opět dostala, naštěstí zde příliš detailů není. Konec je dech beroucí, takže promíjím detaily a nedostatky filmu, o kterých zde píší někteří uživatelé. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný film z jednoho z "pracovních" táborů, které si Německo vybudovalo za druhé světové války. Plánování útěku, osudy jednotlivých postav, vztahy mezi nimi a dozorci, to všechno je zde zachyceno velmi dobře a místy velmi intenzívně, a to bez toho, aby byl snímek zbytečně patetický. To se vždy nepodaří. ()

Reklama

Reklama