Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh postavený na hypotéze, co by se stalo, kdyby 2.světovou válku vyhráli Němci. Téma celkem zajímavé, zpracování už nikoliv. Pro mně je smutné pozorovat Rutgera Hauera, kdysi bladerunnerovského replikanta Roye, plácat se v béčkových projektech, jako je třeba tento. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jakožto divák předlohy neznalý hodnotím Fatherland vysoko...teda ten filmový, o tom reálném si myslím svoje:) Nebýt historické fikce, šlo by jen o typickou detektivku s konspiračním pozadím. Představa Tisícileté Říše hraničí s 1984, takové perličky jako Speerův dóm atmosféře hodně prospívají... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o béčko, ale myslím, že je docela povedené. Původní knižní předloha mi byla sice sympatičtější, ale film je také docela koukatelný, už kvůli tomu utopickému námětu. Rutger Hauer hraje takový svůj standart, ani víc, ani míň. Je trochu škoda, že oproti knížce doznal filmový děj menších úprav, mohlo to být ještě o něco zajímavější. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Prvotní myšlenka tohoto filmu je výborná - hypotetická fikce, jak by svět vypadal, kdyby 2. světovou válku vyhrálo Německo. Vlastní realizace ale už tak dokonalá není. Nepřesvědčivé scény, podprůměrné herecké výkony, rozporuplné vyznění - Otčina chce být zároveň Orwellovským mementem i progresivní sci-fi vizí, ale ztroskotává na tom základním - na filmovém řemesle... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je to televizni film a je to na tom znat. Knizni predlohu neznam, ale tohle bylo takovy nemastny, neslany. Namet je hodne dobrej, ale proste to zpracovani dost pokulhava. Herci se sice snazi, ale nepredvadej zadny uzasny vykony. Teda ne ze by to hrali spatne, jen mi tam proste chybeli emoce. Navic mi to prislo takovy silene levny, film nema skoro zadne napeti, takze se skoro celou dobu vlece, a i kdyz je to na konci lepsi tak porad nic extra, a navic kdyz vidite prazske realie a ve filmu to predstavujou jako Berlin, tak je to takovy divny. Samotnej pribeh je dobrej, jenze tak blbe natocenej, ze to je jak obycejna detektivka s gestapem, fasistama a "finalnim resenim". Ale jelikoz je to prece jen televizni film, tak budu trosku shovivavejsi, i kdyz jsem se prevaznou cast filmu nudil. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Otčina se mi líbila, nápadem i zpracováním i hereckými výkony. Není tam nijak moc akce, nijak moc přetrikováno, nijak moc toho, co se líbí většině lidí dnes. Ale je to příběh o lidech, o lidskosti, o pravdě a její schopnosti vyjít vždy na světlo, přestože za velkou cenu. Filmování v Praze potěší, atmosféra snímku taky. Rozhodně jeden z nejlepších filmových projektů Rutgera Hauera v devadesátých letech a určitě nejlepší zpracování toho, co by se stalo, kdyby Hitler vyhrál válku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Našel jsem protézu pana Bühlera u něj v domě. Dost dobře nechápu, proč by měl na jedný noze doskákat dolů k jezeru a pak spáchat sebevraždu." Kdyby Hitler vyhrál válku, tak bych asi uměl německy a hajloval bych stejně neupřímně jako SS detektiv Xavi March. Jeho naivita se mi vůbec hodně líbila a pošťuchování s gestapem bylo hodně dobrý. To největší tajemství války pro mě tedy bylo trošku zklamáním, ale hledání pravdy mě celkem bavilo a naučil jsem se báječnou motlibu: Vůdče, můj Vůdče, seslaný mi Bohem, ochraňuj mě až do konce života. Ty, jenž jsi spasil ... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie s odlišnym výsledkem 2. světový války je celkem zajímavej nápad. Nevzpomínám si na žádnej jinej film, kde bych něco podobnýho viděl. Bohužel, všechno ostatní ve filmu je pouze průměrný až podprůměrný. Navíc jsem měl trochu problém s tim, že jsem měl vidět Berlín v roce 1964, ale viděl jsem Prahu. Hákový kříže na zdech a černý Wartburgy a Mercedesy v ulicích prostě z Prahy Berlín neudělaj. A těch pár triků s nějakejma monumentálníma budovama na pozadí, vypadalo jako pěst na oko. 60% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem to vidět, protože to má perfektní obsah. Ale opak je pravdou. Nejlepší pro mě byly úvodní černobílé scénky a potom přibližně poslední půl hodina, kde je plno zvratů. Čekal jsem teda víc, ale nevyšlo to. Proto dám jen tři hvězdičky. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vcelku zapomenutý film, který nám před časem naservírovala v méně atraktivním vysílacím čase, je opravdu zajímavou sondou, která je "co by, kdyby"... škoda toho, že se dostal do kategorie "Smash Movie", přitom v době vzniku to bylo velmi medializováno, neboť takřka 100% se natáčelo na území Prahy... Nutno podoktnout, že herecké výkony obou hlavních aktérů byly velmi přesvědčivé... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi odfláknuté historické souvislosti resp. spousta věcí nevycházela časově a některé osoby byly zapojeny jinak. Ale to neva, byla to přece jiná historie než naše. Velmi mile mě překvapil Hauer. Atmosféra skoro dobrá, jen je vidět, že režisér, co v totalitě nežil, měl přeci jen mírně naivní představy, jak hnusně nenápadně, ale důkladně vypadá totální kontrola obyvatelstva... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nejde v podstatě ani o film samotný, jako spíš o odvahu pořešit tohle téma. Kdyby se k němu někdo vrátil, bylo by to skvělé. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

S knihou to veľa spoločné nemá, teda obsahovú kostru áno, ale pozmenených bolo toľko detailov, zjednodušených toľko zápletiek (ktoré by sa boli dali sfilmovať verne, keby sa bolo chcelo) a tak katastrofálne zidealizovaný záver, že ako náhradu Harrisovej predlohy to určite neodporúčam. Ale po stránke atmosférickej sa fakt snažili a chutnučká Miranda Richardson potešila. Bonus - mladého Mareka Vašuta som zaregistrovala aj za ten kratulinký moment, bez toho, aby som vedela, že si tu zahral :-) Moja recenzia knihy tu. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tématika alternativního vyústění 2. světové války mě odrovnává už v herní sérii Red Alert a ani zde tomu není jinak. HBO je zjevně konečným řešením židovské otázky trochu fascinováno (viz geniální Konference ve Wannsee) a tady mu věnuje pozornost velmi zajímavým způsobem. Pražské kulisy vypadaly přesně tak, jak bych si představoval 60. léta v Německu, kdyby Hitler vyhrál. Závěrečná dvacetiminutová pasáž byla skutečně nervydrásající a starý Áda na konci roztomilý. Celkově mělo ale to téma na víc, chvílemi to byla jen obyčejná televizní detektivka, ve které známe to, na co mají postavy teprve přijít. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další hodně zajímavej film na téma alternativní reality. Některý nápady v týhle špionážní fantazii jsou opravdu zajímavý. Levnější televizní zpracování mi nevadí. Film plyne slušným tempem a směřuje k šokujícímu odhalení které pochopitelně budete vědět dopředu pokud víte něco o konferenci ve Wannsee, ale v tom zase nevidím až takový problém když to do sebe všechno pasuje. A Hauerovi jsem fandil i v nacistický uniformě. Jenom dabing Petra Pospíchala mi na něj nepasoval. Kvalitně udělané řemeslo.80% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Knizni namet velmi originalni, scenar nezvladnuty, herecke vykony nemastne neslane a kulisy z ceskeho prostredi pusobi na ceskeho divaka nepatricne. Proste prumer, ale diky nametu poutave. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dramatická detektivka z 60. let alternativní historie, ve které Německo vyhrálo válku. Podařilo se vcelku zdařile vykreslit totalitní atmosféru strachu, bezmoci, nedůvěry, udavačství, represí... vlastně to dost připomínalo ta naše zlatá, úžasná a bezchybná léta komunismu: každý člověk musel pokorně držet hubu a krok, cokoliv jiného znamenalo sebezničení. Prostředí českých reálií na autenticitě mohlo mít svůj podíl - otřískané, zašlé, špinavé ulice atd. - mně osobně to rozhodně nijak nerušilo při sledování. Rutgerovi to v černé esesácké uniformě fakt seklo a po herecké stránce také odvedl slušnou práci. Ani ostatním hercům není co vytknout, přinejmenším mi nikdo nevadil. Příběh mě zaujal (tedy ve spojení s atmosférou a politickou situací, jinak by šlo o celkem standardní vyšetřování vraždy), líbil se mi i závěr (jakkoliv netuším, nakolik se scénář držel knižní předlohy). Na televizní, tím pádem béčkový film jde opravdu o solidní dílko, které je mi milejší než leckterý mnohamiliónový kinohit. 70% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ano, je to jednoduché a televizní, ano, je to naci sci-fi, ano, není to Schindlerův seznam ani Vojín Ryan, ale přesto, nebo možná právě proto je to celkem zajímavý počin v nekonečném moři druhoválečných nazifuj filmů ()

Reklama

Reklama