Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie s odlišnym výsledkem 2. světový války je celkem zajímavej nápad. Nevzpomínám si na žádnej jinej film, kde bych něco podobnýho viděl. Bohužel, všechno ostatní ve filmu je pouze průměrný až podprůměrný. Navíc jsem měl trochu problém s tim, že jsem měl vidět Berlín v roce 1964, ale viděl jsem Prahu. Hákový kříže na zdech a černý Wartburgy a Mercedesy v ulicích prostě z Prahy Berlín neudělaj. A těch pár triků s nějakejma monumentálníma budovama na pozadí, vypadalo jako pěst na oko. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Našel jsem protézu pana Bühlera u něj v domě. Dost dobře nechápu, proč by měl na jedný noze doskákat dolů k jezeru a pak spáchat sebevraždu." Kdyby Hitler vyhrál válku, tak bych asi uměl německy a hajloval bych stejně neupřímně jako SS detektiv Xavi March. Jeho naivita se mi vůbec hodně líbila a pošťuchování s gestapem bylo hodně dobrý. To největší tajemství války pro mě tedy bylo trošku zklamáním, ale hledání pravdy mě celkem bavilo a naučil jsem se báječnou motlibu: Vůdče, můj Vůdče, seslaný mi Bohem, ochraňuj mě až do konce života. Ty, jenž jsi spasil ... ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Otčina se mi líbila, nápadem i zpracováním i hereckými výkony. Není tam nijak moc akce, nijak moc přetrikováno, nijak moc toho, co se líbí většině lidí dnes. Ale je to příběh o lidech, o lidskosti, o pravdě a její schopnosti vyjít vždy na světlo, přestože za velkou cenu. Filmování v Praze potěší, atmosféra snímku taky. Rozhodně jeden z nejlepších filmových projektů Rutgera Hauera v devadesátých letech a určitě nejlepší zpracování toho, co by se stalo, kdyby Hitler vyhrál válku. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem dočetl originální knižní předlohu Roberta Harrise a tak jsem se rozhodl sehnat si i filmové zpracování tohoto interesantního díla, pojednávajícího o tom, jak mohl svět vypadat v roce 1964 po vítězství Třetí říše v druhé světové válce. Jak už to tak bývá, kniha samozřejmě zajímavější a napínavější, spousta záležitostí ve filmu vynechána a děj i rozuzlení poněkud dost, řekl bych, pozměněn. Když si ale odmyslím to, že znám knižní předlohu, tak film jistě nezklamal, na to, že se jedná o televizní produkci. Chtěl bych tento příběh vidět zpracován s vyšším rozpočtem a pro kina určený. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi odfláknuté historické souvislosti resp. spousta věcí nevycházela časově a některé osoby byly zapojeny jinak. Ale to neva, byla to přece jiná historie než naše. Velmi mile mě překvapil Hauer. Atmosféra skoro dobrá, jen je vidět, že režisér, co v totalitě nežil, měl přeci jen mírně naivní představy, jak hnusně nenápadně, ale důkladně vypadá totální kontrola obyvatelstva... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • VHS verzia má menšie úpravy (iný začiatok, vrátane narácie, a tiež upravený záver) oproti originálnej verzii, ktorú vysielalo HBO. (Real Tom Hardy)
  • Producent Mike Nichols kúpil práva na knihu za 1 milión amerických dolárov so zámerom pretaviť ju do filmu do kín. Žiadne hollywoodske štúdio však záujem nemalo, a tak sa produkcia znížila na televíznu pre HBO. (Real Tom Hardy)
  • Převážná většina exteriérů Hitlerovy poválečné Germánie se natáčela v Praze. (korbitch22)

Reklama

Reklama