Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Kdyby se film neodehrával v Praze, tak jej asi vynechám. Základní příběh byl dost naivní, nevěřím tomu, že by holocaust šel utajit, protože nakolik to byla velká mašinérie, tak by určitě nějaká skulina na únik byla. Co se ovšem povedlo, byly lokace, dokázal bych věřit tomu, že se nacházíme v Německu 60. let. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem dočetl originální knižní předlohu Roberta Harrise a tak jsem se rozhodl sehnat si i filmové zpracování tohoto interesantního díla, pojednávajícího o tom, jak mohl svět vypadat v roce 1964 po vítězství Třetí říše v druhé světové válce. Jak už to tak bývá, kniha samozřejmě zajímavější a napínavější, spousta záležitostí ve filmu vynechána a děj i rozuzlení poněkud dost, řekl bych, pozměněn. Když si ale odmyslím to, že znám knižní předlohu, tak film jistě nezklamal, na to, že se jedná o televizní produkci. Chtěl bych tento příběh vidět zpracován s vyšším rozpočtem a pro kina určený. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Koukám, že i já budu muset zopakovat to, co zde píše většina uživatelů - skvělý a dost zajímavý námět o alternativní budoucnosti, ve které Hitler vyhrál druhou světovou válku, ale zpracovaný je po všech stránkách průměrně. Že je to televizní film na tom člověk pozná snad u každého záběru, herecky to taky není žádná sláva a celý ten námět mohl být využitý mnohem líp, než nakonec je. I tak ale musím uznat, že nějakou atmosféru to má, pár silnějších scén zde taky je a zpočátku mě to hodně chytlo, ale víc jak průměr to opravdu není. 3* ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Námětem k tomuhle filmu byla stejnojmenná kniha Roberta Harrise, která rozhodně není špatná (imho je nejméně o hvězdičku lepší než film). Je to napůl alternativně historická sci-fi, napůl krimi film a kdyby to mělo o něco promakanější scénář a nápaditější režii, byl by to hodně dobrý kousek. Takhle je to televizní nadprůměr. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je to televizni film a je to na tom znat. Knizni predlohu neznam, ale tohle bylo takovy nemastny, neslany. Namet je hodne dobrej, ale proste to zpracovani dost pokulhava. Herci se sice snazi, ale nepredvadej zadny uzasny vykony. Teda ne ze by to hrali spatne, jen mi tam proste chybeli emoce. Navic mi to prislo takovy silene levny, film nema skoro zadne napeti, takze se skoro celou dobu vlece, a i kdyz je to na konci lepsi tak porad nic extra, a navic kdyz vidite prazske realie a ve filmu to predstavujou jako Berlin, tak je to takovy divny. Samotnej pribeh je dobrej, jenze tak blbe natocenej, ze to je jak obycejna detektivka s gestapem, fasistama a "finalnim resenim". Ale jelikoz je to prece jen televizni film, tak budu trosku shovivavejsi, i kdyz jsem se prevaznou cast filmu nudil. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • O tom, že se většina exteriérů natáčela v Praze, svědčí 12. minuta filmu, kdy příslušník SS vstupuje do budovy Reichzicherkomando SS, dnes bývalého sídla Rádia svobodná Evropa, přičemž je vedle budovy na rohu domu vidět logo České spořitelny. (BrianStorker)
  • Produkcia si lokácie v Česku starostlivo vyberala a vyhľadávala najmä ponuré, depresívne vyzerajúce budovy z éry studenej vojny. (Real Tom Hardy)
  • Převážná většina exteriérů Hitlerovy poválečné Germánie se natáčela v Praze. (korbitch22)

Reklama

Reklama