Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čierna komédia o piatich generáciách mužov rodiny Topalovcov, ktorá vlastní prosperujúcu pohrebnú službu a remeslo odovzdáva po dlhé roky z otca na syna, sa odohráva v medzivojnovom období v malom meste na Balkáne. Najmladší predstaviteľ rodiny Mirko sa bráni rodinnej tradícii a svoj život si nepredstavuje ako život "funebráka", v čom ho podporuje jeho priateľka Kristína. Kristínin otec dodáva Topalovcom truhly a zacíti, že rodinná spriaznenosť by mu mohla priniesť i obchodné výhody a vyšší podiel zo zisku. Medzi dvoma rodinami sa tak strhne konflikt, ktorého obeťou je práve Mirko. Sklamaný a zradený svojou láskou i najlepším priateľom spácha Mirko v afekte vraždu. Po návrate domov je svojou rodinou nadšene prijatý ako jej nová hlava i šéf rodinného podniku a oslavovaný za svoju bezočivosť, surovosť a silu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne divna a hodne cerna komedie(?)...moc jsem se u toho nesmal (i kdyz par foru tam je), a na konci mi bylo nejak tak divne... Proc tam neni vubec nic pozitivniho, kdyz to ma byt komedie? I tu bezvyznamnou sluzku co jim slouzila 15 let nakonec zastreli...nevim, nerozumim asi tomuto humoru...(slabsi 3 - napr. za koupajiciho se dedu) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Balkán je a) zádumčivý b) hysterický c) násilný d) zaostalý. A tady k té směsici přičtěmež ještě přelom němého a zvukového filmu a některé ty ohrané a přitom stále platné historky kolem tohoto dějinného fenoménu. Děvčica, která přechodem na zvukový film ztrácí místo v kině, zkouší státi se novou Hedy Kiesler (ačkoli se zde opakovaně hovoří o Hedy Lamarr, ale tou se stala až v polovině roku 1938), z gramodesek zní výhradně německé šlágry a vůbec je to celé jako házet perly sviním. Všechno a všechny přehrává vilný chromý stařík zajímající se o dámské výstřihy stejnou měrou jakož i o podolky sousedské. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jedna z teórii o tomto filme hovorí, že každý člen rodiny reprezentuje jednu republiku a zomrelý dedo je Tito. Ak je to pravda, tak je to potom neskutočne prorocká alegória. Nech to je akokoľvek, tak či tak je film strašne zábavný a stojí najmä na šialenej až absurdnej situačnej komike a hereckom koncerte Danila Stojkoviča a Pavleho Vujisića. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Filmy Slobodana Šijana lze bez nadsázky označit (vzhledem k dalšímu vývoji jugoslávské a postjugoslávské filmové tvorby) za iniciační. Pochopitelně zde ani Šijan nespadl z nebe a čerpá z tvorby svých starších kolegů. Myslím si, že způsob jakým mixuje zdánlivě neslučitelné, byl, je a asi i bude velmi inspirativní pro další generace filmařů z tohoto regionu. Ze spojení se scénáristou Dušanem Kovačevičem vzešly 2 bizarní multižánrové propletence (ještě film Ko to tamo peva), které ale mají hlavu a patu, jsou zábavné a fascinující. U tohoto snímku, musíme po letech navíc ocenit jeho prorocké kvality.... Pro lepší pochopení současné srbské tvorby nutno vidět! ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Mnohogenerační klan pohřebáků si žije svůj život v zaběhlých kolejích – netrpělivě očekávají skon dalších potenciálních zákazníků, vykupují již použité rakve a pomalu inovují svůj podnik na kremaci. Rodinnou hierarchii však naruší skon nejstaršího člena a příbuzenstvo se dá do pohybu v zájmu ukořistění dědictví a hlavně vedoucí pozice pohřební služby. Jediný kdo má jinou motivaci, je nejmladší člen klanu, který se chce proti vůli zbytku rodiny oženit. Rozjíždí se absurdní kolo situací, do hry vstupuje konkurenční rodina a svou roli také sehraje nástup zvukového fimu a okouzlení Gustavem Machatým. Tedy spíše Hedy Lamar. Na předválečnou kinematografii odkazuje i použití archivních záběrů, téměř černobílé monochromatické ladění a časté využívání žánrových prvků grotesky. Groteskně zvrácená gangsterka v závěrečné přestřelce vítězí, hrobaři berou celý svět ztečí. Ušetřeni nezůstanou nepřátelé, ba ani filmový pás. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama