Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čierna komédia o piatich generáciách mužov rodiny Topalovcov, ktorá vlastní prosperujúcu pohrebnú službu a remeslo odovzdáva po dlhé roky z otca na syna, sa odohráva v medzivojnovom období v malom meste na Balkáne. Najmladší predstaviteľ rodiny Mirko sa bráni rodinnej tradícii a svoj život si nepredstavuje ako život "funebráka", v čom ho podporuje jeho priateľka Kristína. Kristínin otec dodáva Topalovcom truhly a zacíti, že rodinná spriaznenosť by mu mohla priniesť i obchodné výhody a vyšší podiel zo zisku. Medzi dvoma rodinami sa tak strhne konflikt, ktorého obeťou je práve Mirko. Sklamaný a zradený svojou láskou i najlepším priateľom spácha Mirko v afekte vraždu. Po návrate domov je svojou rodinou nadšene prijatý ako jej nová hlava i šéf rodinného podniku a oslavovaný za svoju bezočivosť, surovosť a silu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

dzira 

všechny recenze uživatele

Filmy Slobodana Šijana lze bez nadsázky označit (vzhledem k dalšímu vývoji jugoslávské a postjugoslávské filmové tvorby) za iniciační. Pochopitelně zde ani Šijan nespadl z nebe a čerpá z tvorby svých starších kolegů. Myslím si, že způsob jakým mixuje zdánlivě neslučitelné, byl, je a asi i bude velmi inspirativní pro další generace filmařů z tohoto regionu. Ze spojení se scénáristou Dušanem Kovačevičem vzešly 2 bizarní multižánrové propletence (ještě film Ko to tamo peva), které ale mají hlavu a patu, jsou zábavné a fascinující. U tohoto snímku, musíme po letech navíc ocenit jeho prorocké kvality.... Pro lepší pochopení současné srbské tvorby nutno vidět! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne divna a hodne cerna komedie(?)...moc jsem se u toho nesmal (i kdyz par foru tam je), a na konci mi bylo nejak tak divne... Proc tam neni vubec nic pozitivniho, kdyz to ma byt komedie? I tu bezvyznamnou sluzku co jim slouzila 15 let nakonec zastreli...nevim, nerozumim asi tomuto humoru...(slabsi 3 - napr. za koupajiciho se dedu) ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Predchadzajuci Sijanov film Ko to Tamo Peva som videl, ale nepacil sa mi. Bol totiz len o jednej ceste autobusom z bodu A do bodu B a o prazdnom tlachani o medziludskych emociach a vztahoch. Tuna o dva roky po natoceni Ko to Tamo Peva doslo k podstatnemu zlepseniu. Vyborna juhoslovanska komedia presne smakujuca europskemu divakovi . Balkansky humor je 100x smiesnejsi /asi preto, ze porovnavacia baza SR a CR je Europa/ nez dost podstatna cast US komedii. Videl som este za normalizacie. 88 % ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, mne to pripomínalo skôr nepodarený hybrid Limonádového Joa a Adams family. Typicky balkánsky film so svojským humorom, na ktorom sa ale inostranec až tak dobre nepobaví. Predsa len údery lopatou do hlavy a "náhody" so smrteľnými následkami, som už videl tak často, že už ma to nudí. Ale ak máte radi gangsterky a spagetti westerny, zgustnete si. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Balkán je a) zádumčivý b) hysterický c) násilný d) zaostalý. A tady k té směsici přičtěmež ještě přelom němého a zvukového filmu a některé ty ohrané a přitom stále platné historky kolem tohoto dějinného fenoménu. Děvčica, která přechodem na zvukový film ztrácí místo v kině, zkouší státi se novou Hedy Kiesler (ačkoli se zde opakovaně hovoří o Hedy Lamarr, ale tou se stala až v polovině roku 1938), z gramodesek zní výhradně německé šlágry a vůbec je to celé jako házet perly sviním. Všechno a všechny přehrává vilný chromý stařík zajímající se o dámské výstřihy stejnou měrou jakož i o podolky sousedské. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama