Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teja, manažér veľkého vydavateľstva, bol ešte donedávna univerzitným profesorom, bohémskym spisovateľom, členom belehradských intelektuálnych kruhov a vášnivým odporcom Miloševičovho režimu. Jedného dňa ho bez pozvania navštívi v jeho honosnej kancelárii zvláštny hosť. Luka je bývalý agent srbskej tajnej polície a teraz pracuje ako taxikár. Prezradí, že za posledných desať rokov služby bolo jeho úlohou sledovať Teju, písať hlásenia o jeho správaní a činoch, špehovať ho aj v tých najintímnejších momentoch. Postupne sa tak odhaľuje desať rokov zo života dvoch mužov s odlišnými osudmi. Film je tragikomickou kronikou jednej epochy, v ktorej sa Srbi snažili získať slobodu. Film podľa vlastnej hry režíroval Dušan Kovačevič, rešpektovaný srbský dramatik, režisér a scenárista slávneho filmu Emira Kusturicu Underground. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je doslova majstrovský kúsok. A ak bude niekto chcieť odo mňa usmievavú, milú a zároveň trpkú a ťažkú komédiu, určite budu toto dielko v užšom výbere. Film mi ubehol akoby behom piatich minút, doslova som ho zhltol a žieriem ho stále. Zozačiatku sa mi plietli skoky do minulosti, ale to je môj problém. Vkomponovanie socialistickej, vážnej myšlienky bolo podané s neskutočným nadhľadom a eleganciou, čo nedokáže každý. "Padá, padá, padá .. padá vláda" :D. Neskutočný song! 95%. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Staré praktiky v novém balení aneb Bora Todorović s nadhledem a s klidnou tváří bravurně osciluje mezi tragikou a komikou a činí z tohoto dramatu počin hodný pozornosti a především zamyšlení, Branislav Lečić mu pak zdařile sekunduje. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dejiny plynú, krásne a ťažké ľudské osudy, prevraty, vojny, rôzne režimy, zmeny vo vnútorných situáciách krajín, skrátka život plynie, ale sú veci, ktoré sú akoby nadčasové a v pravej chvíli nám dajú facku, dajú nám veľký a hlboký pohľad a vyšší zmysel. Aj keď môžu spočiatku vyzerať ako tie najmenej dôležité, nakoniec zistíme, že boli najdôležitejšie. Profesionalac je umenie. Pohľad na Juhosláviu od socializmu k obdobiu Srbska a Čiernej Hory a človeka, ktorý sa stal významným a nebezpečným pre režimy a jeho život bol nevedomky celý život sprevádzaný niečím, o čom nemal ani tušenia. Tento film vám dokáže, že ak je silný obsah a podstata, všetky okrasy sú zbytočné. Jedinečná hudba, jedinečné dialógy, jedna z najsilnejších tragikomédií vôbec. Keby sme sa tak vedeli všetci rozísť ako ľudia, ale najmä, keby sme neboli a nerobili také hlúposti ako hlavné postavy tohto filmu. O komunizme Česi a Slováci natočili veľa filmov, ale keďže sme k sebe stále falošní, nestoja často za nič. Balkáncom, hlavne Srbom, ktorí sa vedeli postaviť Osmanom, Rakúsko-Uhorsku, fašistom a nacistom, neskôr Titovci komunistom okolo Sovietskemu zväzu, neskôr nacionalistom a aj moslimom, či USA a NATO alebo aj donedávna EÚ a vždy si išli vlastnou cestou sa to podarilo v jednom filme excelentne. Rekapitulácia na záver, keď sa pomaly aj Srbsko a Čierna Hora rozpadali a odpájalo sa aj Kosovo ako sa patrí, silná a trpká, ale stála za to. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Nápad s konfrontací intelektuálního odpůrce režimu a jeho nemesis z bývalé státní policie je vynikající, ale zpracování mi přišlo kapku mdlé,některé vtípky kolem sekretářky Marty zas trochu lacinější a většina emocionálních scén z minulosti mě nechala zcela chladnou. Ovšem samotné dialogy mezi oběma muži i dokonalá absurdita dané situace, nemají chybu, stejně jako herecké výkony jejich představitelů. Viděno v rámci Challenge 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh sice založený na známé psychické vazbě mučitele a jeho oběti, se však vyznačuje mnoha zlehčujícími prvky; tragedie a komedie se tu tak prolíná udivujícím a vždy překvapujícím způsobem. Přestože se skoro celý film odehrává v jedné místnosti, nepůsobí vůbec divadelně. Navíc má své dobové pozadí - žádné sametové revoluce. Otočným bodem děje je "všeznalost tajné policie", která je i mi osobně (v tomto případě StB) dobře známá. A závěr? Z minulosti se stává literatura, pár sebraných projevů, povídek, báchorek a jedno (poslední) drama. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2003 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najlepší scenár (Dušan Kovačevič), Cena FIPRESCI ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uzasny scenar, podle ktereho by spatny film ani nemohl vzniknout. Coz neni pripad Profesionala, vtipne a dobre zahrane... ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který je nejen kronikou života Teodora Teji Kraje, ale částečně také Srbska (či Svazové republiky Jugoslávie - existovala v letech 1992 až 2003) let 90. Protože zde film již několik lidí velmi trefně chválilo, nebudu opakovat již napsané. Dodám jen zajímavost - autorem hudby je legendární jugoslávský (srbský) hudebník Momčilo Bajagić "Bajaga" (http://en.wikipedia.org/wiki/Bajaga_i_Instruktori), který si ve filmu zahrál také roli kapelníka barové skupiny.... ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Film s velkým F. Tenhle snímek převyšuje valnou většinu filmů, který jsem viděl a vidělo ho tady 50 uživatelů. Jenom 50! Ptám se proč? To se lidi bojej? Nebo maj radši amreický ptákoviny za miliony? Nerozumim tomu. Tenhle film je vyloženě hezkej, krásně ubíhá a dává smysl. Navíc na něj existujou slovenský titulky, takže žádný výmluvy že na anglický nestačíte neberu. Akorát si řikám..nejsme náhodou všichni sledovaný? .......jdu hledat kamery. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Todorovic jako policista, který měl za úkol sledovat vůdce demonstrací Lecice, hraje svou postavu naprosto geniálně, stejně jako jeho protihráč. Skvělá hořká komedie o tom, jak oba dva dojdou k tomu, že si vzájemně ublížili tak nějak stejně. Ani dnes si nemůžeme být jisti, jestli náš život někdo nesleduje a nenápadně neovlivňuje. 100% ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Povedené komediální drama, které si určitě užijete daleko víc, pokud se obeznámíte s historií země a nějakými těmi reáliemi. Poněvadž jsem nedávno strávil nějaký čas v Bělehradě, o historii si něco málo přečetl a moji srbští známí mi Profesionála vřele doporučovali, díval jsem se na něj už přece jen trochu jiným, zasvěcenějším pohledem, i když si pořád myslím, že jsem nepobral úplně všechno, film úplně nedocenil a druhé zhlédnutí bych měl raději konzultovat právě s bělehradskými. :-) ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Jugoslávské zúčtování s minulostí, od které se evidentně mnoho nezměnilo. Výborně zadaptovaná divadelní hra. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci a silný tragikomický príbeh o dvoch mužoch stojacich na opačných stranách počas tragických udalostí bývalej Juhoslávie. ()

miligretchen 

všechny recenze uživatele

Překrásný příběh o tom, jak jeden muž stráví kus vlastního života tím, že sleduje politického odpůrce a milence svojí dcery. Příběh o tom, jak celý lidský život se klidně vejde do jednoho kufru a na několik listů papíru. A jak snadno vlastně my sami zapomínáme na důležité věci v našem životě... Tento snímek ve mně zanechal 2 důležité poselství: 1. Každý z nás vlastní nějaký přízrak. Něco, co se nám samotným prostě celý život vrací a opakuje. Symbol. Vizi. 2. Točit filmy má smysl! A sledovat je také.Nebýt toho, že se z divadelní hry stal film, nikdy bych jej neměla šanci zhlédnout... Skutečně snímek mající impuls a vzkaz pro nás všechny, jen pokud chceme. ()

l4zarus 

všechny recenze uživatele

Aneb sarkastický film o tom, že v honbě za lepším a konečného dosažení zůstalo vlastně vše stejné a nic se nezměnilo,což je smutná pravda celé bývalé Jugoslávie a zvláště Srbska. ()

Zette10 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, slabší provedení. Za plus považuji množství komických, opravdu vtipných scén, mínusem je pro mě přílišná táhlost filmu. ()

Reklama

Reklama