Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osm dnů před mírovým jednáním prezidentů Reagana a Gorbačova v Reykjavíku, zjistí ruská atomová ponorka K-219, nacházející tajně v západní části Atlantského oceánu, že ji sleduje americká ponorka. Kapitán Britanov přikáže obrátit o 360 stupňů a vyhnout se nepřátelské lodi. Vinou turbulence způsobené tímto manévrem však sonar americké ponorky Aurora ztratí signál a obě ponorky se srazí. Na sovětské ponorce dojde k explozi a následný požár, který může způsobit explozi jaderného reaktoru. Ta by zničila celé východní pobřeží Spojených Států. Ve snaze zabránit katastrofě, nařídí kapitán ruské ponorky vynoření na hladinu, což značně překvapí a znepokojí amerického kapitána. Ten chápe, že se ruská ponorka ocitla v potížích, přesto je mu každý manévr podezřelý, a proto vyhlásí bojovou pohotovost. Aurora a její posádka je připravena na útok. Útok, který by byl začátkem totální války. Britanov ponoří ponorku s otevřenými torpédomety, aby mohl nabrat vodu k uhašení požáru. Přes tuto riskantní operaci se rozezní alarm signalizující hrozící nebezpečí exploze reaktoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Náhodný výběr filmu na sobotní odpoledne ve mně vyvolalo doslova nadšení. Klaustrofobický příběh o tom, jak se uprostřed Studené války Serjoža z ruské ponorky vožral jak to prase a pak na obrazovce přehlédl skvrnu velikosti Grónska, která do nich následně narazila. A ejhle...ona to byla americká ponorka. V tu ránu se rozjíždí napětí, které nemá obdoby a Rutger Hauer coby velitel ruské bárky tomu všemu velí a ještě je hodně dobrej. Ostatně jako zbytek jeho posádky, který má co dělat, aby ponorka nevybouchla a neudělala v Atlantiku díru do Země. Za mě dobrý. Amíci to natočili hodně lidsky, objektivně a řekl bych, že i dost realisticky. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Kvalitní realistické drama o několika dnech, které mohly otřást nejen hradem, ale celým světem. Každá jaderná ponorka totiž nese takovou zásobu atomových hlavic, že dokáže zničit celý svět. A co víc, jelikož každá ze střel má dolet přibližně pět tisíc kilometrů, může ponorka rozpoutat poslední zúčtování z jakéhokoliv místa na naší planetě. A to si pište, že jakmile by vzlítla první raketa, nejen že by Reaganovo a Gorbačovovo jednání ztroskotalo, ale za pár okamžiků by se přidaly veškeré automatické obranné systémy USA a následně po napadení automaty z USA systémy všech ostatních zemí. Opět byly misky vah na hranici. Naštěstí tam byl kapitán Britanov, aka Rutger Hauer v jedné ze svých kvalitnějších rolí z devadesátých let představující zoufalého, odhodlaného a schopného kapitána ponorky, kterému jeho americký protějšek tentokrát nesahá ani po pupek (což je v americkém filmu nezvyklé). Charaktery Rusů jsou zde vykresleni velice dobře. Žádní hrdinové, ale obyčejní lidé, kteří se snaží co nejlépe sloužit vlasti a zároveň se nezpronevěřit našemu světu jako celku. Srovnání s K-19 se nejde ubránit. Oba jsou to kvalitní ponorková dramata, ale tento je civilnější a méně hrdinský a patetický. Přesto velice lidský. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z velmi povedených ponorkových filmů. Nezvládnutí požáru na palubě sovětské jaderné ponorky s nukleárními střelami by uhasilo nejen summit Gorbačova s Reaganem, ale i miliony lidských životů. Drama o nehodě je natočené napínavě, ale vcelku střízlivě, bez přehnaných efektů a zápletek. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=-rvB6lpbUzg ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z moderních ponorkářských filmů jednoznačně nejlepší, respektuje skutečný průběh události, nezatraktivňuje děj technickými nesmysly jako v Honu na ponorku, ani postavy ruských námořníků nepřibližuje americkému divákovi jako v K-19. Velmi solidní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nějakou zásadní inovaci v subžánru ponorkových dramat určitě V nepřátelských vodách nepředstavuje. Je celkem zřejmá snaha odvést v rámci možností daných televizním rozpočtem solidní práci a v maximální možné míře se přiblížit skutečným událostem, které se v 2. polovině 80. let v Atlantiku odehrávaly. Nejde tedy o prvoplánovou popkulturní zábavu, ale o realisticky podaný film. Do značné míry se to podobá K-19 Stroj na smrt s tím, že ten měl jako podívaná určená do kin větší rozpočet a hvězdnější obsazení. Američané jsou pochopitelně ti lepší a vždycky o krok napřed, ale scénárista si neodpoustil několik kritických dloubnutí do militaristického smýšlení vysokých důstojníků. Po herecké stránce je to solidní snímek, oba hlavní představitelé patří sice ne do hvězdné kategorie, ale do hereckého popředí. Celkový dojem: 65 %. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Napinave drama o jedne z nejznamejsich patalii v dejinach studene valky. Komorni, psychologicke, bez efektu a sroubovane vypjatych scen, ale o to pusobivejsi scenaristicky a hereckymi vykony. Zejmena Rutger Hauer exceluje jako temer v kazde sve roli. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na TV produkci velmi povedený film, přestože nedisponuje efektností (a jistě ani rozpočtem) "áčkových" thrillerů o ponorkách. Téma katastrofy je zpracováno komornějším, civilnějším způsobem, je to o něco méně patetické, než bývá zvykem (ikdyž ani tady dávka patosu nechybí), výrazně kratší a méně pompézní oproti pozdější "K-19 Widowmaker". Rutger Hauer v roli kapitána nepostrádá charisma a dodnes si vybavuji jeho škodolibý úsměv, když na politruka opakovaně vznášel provokativní dotaz: "Jak je v Moskvě?". Nedokážu posoudit, nakolik realisticky snímek vypovídá o nehodě (některé scény se mi jevily hodně přitažené za vlasy), ale každopádně jsem se dobře bavila. Spokojených 76%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu podstatně později než jsem film viděl, takže už nemohu docela přesně vystihnout to, co bych chtěl, ale pamatuji se, že šlo o celkem zajímavou podívanou. Abych ale neokomentoval tento snímek jen tak suše, pročetl jsem si nějaké komentáře a postupně si začal vybavovat, že jde o snímek natočený na základě skutečné události, že Rusové jsou velmi pěkně vylíčeni a propůjčím si ještě závěr monologova komentáře - velice lidský. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ide síce o pomerne neznámy televízny film, ale s hviezdnym obsadením a vypovedajúci o jednej veľmi zvláštnej udalosti, o ktorej som predtým vôbec nepočul. V podstate ide o taký podvodný Černobyľ, i keď bez samotnej tragédie, keďže v takom prípade by sme o celej veci všetci vedeli a tak ani túto informáciu nepovažujem za spoiler. V oboch ponorkách prebieha napínavý súboj s časom, herci hrajú slušne a hodina a pol utečie veľmi rýchlo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slusny televizny ponorkovy film, ktory na klasiky zanru ako Ponorka alebo K-19 nema jak vypravou, tak atmosferou. Trochu ma sklamalo, ze vzhladom na to, ze to produkovalo HBO, tak mi spracovanie pripadalo malo kontroverzne a trochu bezzube. Vzhladom na chladne pojatie pribehu ani postavy nie su prilis prekreslene (trochu väcsi priestor predviest sa dostane len Rutger Hauer), takze hlavnym zdrojom napätia ostava len samotna vychodzia zapletka. Jednohubka na jedno pozretie. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracované válečné drama odehrávající se za Studené války. Ve skutečnost asi taky stačilo málo a celá planeta možná mohla být vejpůl. Ale naštěstí se tak nestalo a 3. světová nevypukla...Ale přespříliš dobře to zase neskončilo, se skutečností že v Atlantském oceánu (a pravděpodobně nejen tam) leží tuny atomových raket a jaderných reaktorů se asi nedá nic dělat. No asi takhle - mějme na paměti, že bouchnout to může kdykoliv a poslední vůle je v tomto případě asi zbytečná... Snímek byl napínavý, prostředí ponorek a oceánu věrohodné, herecké výkony však ničím zvláštním nevynikaly, konec byl na můj vkus až moc melodramatický. Hned od začátku scény, kdy jeden z mladých námořníku zachraňuje svět, bylo jasné že umře. Takže prodlužování scény s deaktivací reaktoru bylo dost zbytečné. Ale zajímavé i koukatelné to bylo, i s přihlédnutí nato, že téma Studené války není zase až tak často uplatňované na stříbrném plátně. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Jak to tí soudruzi zo ZSSR dělali, že sa im furt všecko posralo? Hlavne čo sa týka jadrových reaktorov... A teraz k filmu, má to aj dramatické a napínavé momenty, ale nič extra v rámci ponorkových filmov. Tú televíznosť na tom vidno z ďaleka, herci nič extra, okrem Hauera nemali ostatní ani priestor. Sheen a von Sydow tu sú asi len preto, aby tu bolo viac známych mien. Priemer. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne ako Malarkey pise, toto moze byt tak akurat film na sobotnajsie odpoludnie, ked vonku leje, je to tam same blato a cloveku sa nechce ani z domu vyjst. Rutger Hauer film pekne taha, a v ramci ponorkovych filmov slusny priemer, len chcelo to viac zo superenia USA- ZSSR nez ze 1 ponorka sleduje druhu, nasledne na jednej z nich vznikol poziar, ktory moze mat dalekosiahle nicive nasledky. Hauer vsak nebol hlavnou hviezdou, tou bol pre mna skor Max Von Sydow /Hodina Vlka, Det Sjunde Inseglet/. 50 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Slušná ponorková dráma počas studenej vojny. Film má dobrú zápletku, ktorá je ( založená na skutočnom príbehu), primerane nervózna a vojensky presná. Možno však až príliš predvídateľná. Okrem toho je tu veľmi malý vývoj postav.Postavy sú dosť jednorozmerné a stereotypné. Napriek tomu je to veľmi napínavý príbeh. 6/10 ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Poctivých 70% ve výsledném hodnocení. Obzvlášť za postavu Hauera a Sheena, kterým vizážisti dokázaly vsadit opravdu "mořsko-vlkou" image. Zajímavý psaný úvod a zakončení. Podpořeno chytlavou dějovou linkou. Z negativů si naopak neodpustím nedotažené podvodní záběry, nic neříkající hudební doprovod, chybějící mrazivý zvuk sonaru a naprostý nedostatek bojové akce, která je vždy tím hlavním, co na "ponorkový žánr" platí. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nic než jen snaha vytěžit něco z pověstného souboje západ-východ USAxSSSR/CCCP,a le už to trochu ztrácí tu původní chuť. Asi tohle "ponorkové" období bylo dobře uzavřeno Honem na ponorku. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Je-li to podle skutečných událostí, tak je ten přepis věrný. Ta věrnost pak způsobuje určitou nezáživnost a strnulost jednotlivých postav, k nimž sympatie získá divák teprve po dolíčení jejich následných životních osudů, které uvedené události významně ovlivní. Prostě televizní klasika... ()

Reklama

Reklama