Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brilantní pistolník Sabata (Lee Van Cleef) musí překazit plány hodnostářů z Daugherty, kteří chtějí za ukradené armádní peníze koupit cenné pozemky. Je jisté, že kečup poteče proudem... První příběh o Sabatovi, málomluvném, vždy připraveném a lehce šíleném postrachu „italského Divokého západu“, je úvodem do samostatné kapitoly spaghetti-westernu. Ve snímku sice záhadného hrdinu hraje velká hvězda žánru Lee Van Cleef, ale režisér a spoluautor scénáře Gianfranco Parolini vytvořil oproti Leoneho filmům spíše salónní western kombinovaný s bondovkou. Film je plný bizarních postav s podivuhodnými metodami boje, exotickými zbraněmi a nadupaný akčními scénami včetně salt a přemetů. Vše se nese v odlehčeném tónu, což podporuje extravagantně barevná výprava a soundtracková všehochuť sahající od popu přes mexické kytary až po zlověstné varhany. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výpravné, hravé a miestami celkom vtipné. Prestreliek tiež dostatok, mŕtvych ako po tsunami. Celkovo však hrozne stupídne, rytmicky jednotvárne a čo sa týka nejakej výstavby zápletky či prekreslenia postáv načisto bezzubé. Dokonca aj na druhotriedny spaghetti-western. 5/10 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Úvod samostatné kapitoly spaghetti-westernu. Příběhů o Sabatovi - Jamesi Bondovi "italského" Divokého západu. Není to Leone, ale mezi obrovskou spoustou italské spaghetti produkce Sabata výrazně vyčnívá. Vcelku se jedná o jeden z mnoha salónních westernů, ovšem režijně velmi dobře zvládnutý. Kralují tu stylizované postavy - Sabata suverénního Lee Van Cleefa, méně výrazný, ale vpodstatě rovnocenný někdy spolu- někdy protihráč Banjo Williama Bergera nebo hlavní záporák Franca Ressela s obličejem a manýry jako z dobrého italského hororu. Ještě stylizovanější jsou časté detaily - povětšinou oněch obličejů, drsné a často i vtipné přestřelky a neuvěřitelně barevná, takřka bordelová výprava. Snímek si vypůjčil i cosi z hongkongských akčních filmů své doby - akrobata s jeho salty a přemety. Co se týče hudby - je to děsná směs všeho možného, popem počínaje, mexickou kytaru nevyjímaje a varhanními preludiemi konče, ovšem tady to funguje na jedničku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než taky zaplakat na Leoneho hrobě. Inspirace režiséra Paroliniho leonovkami je nesporná a občas až blízká karikatuře, ovšem kde režijní umění není, tam ani inspirace nepomůže. Několik pilířů společnosti se rozhodne odcizit armádní trezor se 100 000 $, pistolník Sabata se zase odváží jim od bohatství pomoci. Akce je dostatek, pistolníci občas padají mrtví dříve než jsou zabiti, Lee Van Cleef je sympaťák a to je asi tak vše. Jediný nový nápad je střelec se střílejícím banjem, jinak jde o italský western křiklavý kostýmy a vykřičený provedením. Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x8pqkj_sabata-1969-trailer-lee-van-cleef-s_shortfilms ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trojdielnu sériu o pištoľníkovi menom Sabata som odštartoval v opačnom poradí. Záverečný diel Zbohom Sabata už bez účasti L. Van Cleefa, ale zase s lepším príbehom , lepším prístupom a tvárou skutočného kovboja - Yull Brynera. Na postave Sabaty sa dá stavať, iste mohla mať nekonečné množstvo pokračovaní, ale L. Van Cleef je v prvom rade pištoľník, nie zvodca žien a sedia mu skôr zápornejšie postavy. V tomto príbehu sa Sabata spojí s krotiteľom vší, podivným Bendžom a indiánom akrobatom...Podivná sebranka...Nič nové, nič prekvapujúce, navyše humor, ktorý mi veľmi nesedí. Slušná úvodná pieseň, výborný L.Van Cleef , ale inak iba priemer. 60%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradiční western s jak jinak než charismatickým Lee Van Cleefem balancuje až na hranici komedie, ale do žádných crazy skopičin nakonec neupadá. Rozverné a milé, ale to je tak všechno. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Chce to byť hrozne chytré a plné nečakaných zvratov. V skutočnosti sú ale motívy i samotné postavy zle napísané. Akonáhle stráca príbeh zmysel, prichádza pocit otrávenia... Zaujímavé ingrediencie bez chuti a zápachu... ZBOHOM, SABATA s Brynnerom je niekde úplne inde... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vážně jen slabé dvě hvězdy. Celé je to takové divné - vlastně ani nevíte, komu o co jde, prachy lítaj sem a tam, zleva doprava, mrtvoly se hromadí, a všem v městečku je to úplně jedno, nikoho střelba na ulici už ani nevzrušuje, padouchů je furt plná pr.del, kdoví, odkud se berou, farář se taky nechá přesvědčit, aby zkusil vraždu - no, kde to jsme? Lee van Clef je charismatický, roli Zavšivence jsem nepobral, a ještě za něco stojí ten skákající indián. Ale jinak vážně netuším. Hráč na banjo je kdoví proč hajzlík, a že bude střílet z banja je jasné v podstatě od začátku. Objeví se i kulomet. Střih je mizerný, skript nefunguje (postavy jsou v jedné scéně třeba vlevo a klečí, a v příští vpravo a stojí), logická návaznost scén je na pováženou, a to jak těch akčních, tak i těch, kde se nic neděje. Mohla by to být parodie sebe sama, kdyby to prostě nebylo hloupé. A vlastně by mne zajímalo, o co šlo nakonec Sabatovi. A proč se v obsahu filmu přirovnává Sabata k Bondovi - no tak! ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Chutný a úsměvný příběh z Divokého západu. Chutný jako italské špagety. I červeného kečupu (rozuměj krve) na špagetách bylo dostatek. Sabatova přesná muška se o to postarala. Lehký odpočinkový film na víkendové odpoledne. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kdo ksakru jste ??" - "Mohl by to bejt tvůj hrobník !!" ;) Vyřiďte někdo Parolinimu, ať se přestane schovávat za pseudonym Franka Kramera !! ;) Protože tenhle Banjo Band Leea Van Cleefa platí jednoznačně za jeden z vůbec nejzábavnějších a nejvynalézavějších westernů, ačkoli nesmírně hravý Gianfranco Parolini si spíš střílí z žánrových motivů a velmi citlivě je paroduje, než aby slepě opisoval od legendárního krajana Sergia Leoneho, a činí tak s takovou lehkostí a úctou, s jakou si velký ironicky pomrkávající Van Cleef, který se prostě narodil, aby hrál ve spaghetti westernech, užívá svého rozporuplného hrdinu.. Ten mimochodem právě zde jasně naznačuje, jak velkým a především přirozeným komediálním nadáním vlastně dík té své škatulce, byť tedy opravdu luxusní a jedinečné, mrhal.. Sabatu přes všechny nedostatky, k dokonalému snímku má totiž skutečně hodně daleko, které mu však i dík Gionviniho parádní hudbě rádi odpustíte, nelze nepovažovat za opravdovou kultovku.. Kterou si já kdykoli rád vychutnám znovu.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vydarený western so svižným tempom a množstvom kvalitných prestreliek. Hlavný záporák je štylizovaný do Bondovského magora, ktorý chce čo najviac zbohatnúť a v sídle má životunebezpečné gadgety s ktorými rád kántri protivníkov. Našťastie hlavný hrdina, ako vždy charizmatický drsniak Lee Van Cleef, má tiež pestrú kolekciu rôzne upravených zbraní. Prvá polovica zaujme jak skvelými prestrelkami, tak množstvom humoru. Vydarili sa aj vedľajšie postavy. Bud Spenserovský, ktorý to vie s nožíkom, neustále poskakujúci akrobat a hlavne Banjo, ktorý to dávno pred El Mariachim a Desperadom pri prestrelkách rozbalil na svoj hudobný nástroj. Bohužiaľ so zápletkou si veľmi námahu nedali a v druhej polovici nasleduje už len jedna akcia za druhou pri ktorej hlavný hrdina kántri záporákových zloduchov. A takisto to naťahovanie medzi Sabatom a Banjom je ku koncu už otravné. Ale som rád, že to prežili obidvaja. Prestrelky nie sú tak štylizované ako u Leoneho, ale oveľa viac pripomínajú klasické akčné filmy, akurát štylizované na divoký západ. Čo mne nevadí. Ešte mi tu chýbala ikonická hudba. Nejaký Giombini holt nie je Morricone a žiadny motív, ktorý by sa zaryl do pamäte tu nie je.  Ale ako celok je to nadpriemerný western, ktorý aj dnes stojí za to. 7/10. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já mám rád westerny, mám rád i spagetti westerny, ale ne všechny. Tohle je třeba zástupce té skupiny, u níž se vždycky ptám, jestli to není ztráta času. Ze studijních důvodů se to dá vidět. Ale jen jednou. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Poctivo zvládnutý italowestern s "modroočkom" Lee Van Cleefom v hlavnej úlohe zaujme skvele zvládnutou drsnou akciou a výbornou hudbou (pripomínala mi Morriconeho, ale má ju na svedomí M.Giombini). Príbeh je nepodstatný - v podstate ide o to ako sa dostať tou najobtiažnejšou cestou k stotisícovej odmene. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Taliansku kinematografiu doslova mylujem, akurat reziser Gianfranco Parolini mi nic nehovori. A tato trilogia dlho tiez nic, vlastne som ani nevedel, ze jestvuje. Akysi pribeh tu aj je, ale film ma hlavne roztodivne postavy, podivne akcne sceny /ale nie su samoucelne/ a Sabata je zanrovo zaraditelne niekde medzi spaghetti western a bondovku. Lee Van Cleef /Man who shoot Liberty Valance, Pro Par Dollaru navic/ film pekne taha, ale okrem neho je mi zvysok hercov neznamy. Podivny je pribeh, podivinske su postavy a cele je to take ..... roztodivne. Cinema Italiano je vsak moja velka laska /jo, jo Francuzi aj s vasou kinematografiou - tentokrat Vas sklamem/. 60 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Dnes již "kultovní dílo westernu"! Lee Van Cleef byl prostě "machr" v oboru westernu!!! Další pokračování už byla o dost horší. 100% ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Strasne me bavi ty vytuneny zbrane, zadna winchestrovka nemuze dostrelit ani do pulky teto vzdalenosti > MRD a uz lezi :D nebo strilejici banjo je taky stylovy. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Van Cleef je ako vždy výborný. S takou charizmou, ako má on, to ani nejde inak. Nieže by jeho postava v ostatných westernoch nebola vždy vynikajúcim strelcom, ale v tomto to už preháňa, viackrát ani nemusí mieriť a nemíňa ani raz. A je mu jedno, či je to s revolverom alebo s puškou. Veľmi akčne poňatý western má fajn príbeh, ktorý sám o sebe by si zaslúžil aj vyššie hodnotenie. Brzdí ho však spracovanie, viackrát divná kamera a početnosť divných a aj celkom zbytočných postáv. Najhroznejšou postavou je bendžista stvárnený Bergerom s jeho nechutným sedemdesiatkovým účesom. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný western a nutno uznat, že i svižný a nápaditý. Ale nechytil mě tak jako Leonovi westerny. Chvílemi je to naprosto o ničem a hlavně hodně předvídatelné. ()

Reklama

Reklama