Reklama

Reklama

Zvítězí právo nad rychlými kolty? Spaghetti western Velký souboj natočil italský režisér Giancarlo Santi, který předtím působil jako asistent režiséra Sergia Leoneho na natáčení filmů Hodný, zlý a ošklivý (1966) nebo Tenkrát na Západě (1968). Do hlavní role obsadil hvězdu westernů Lee Van Cleefa, který zde ztvárnil postavu bývalého šerifa Claytona, který se vydává na vlastní pěst vykonat spravedlnost a očistit jméno nespravedlivě odsouzeného vězně Phillippa Wermeera (Alberto Dentice). Ten byl křivě obviněn z vraždy vlivného patriarchy Saxona, který po sobě zanechal tři pomstychtivé syny. Ti na Wermeerovu hlavu vypsali vysokou odměnu tří tisíc dolarů, na kterou si dělá zálusk každý bandita v okolí. Wermeer představuje lákavou kořist a před lovci odměn ho na poslední chvíli zachrání bývalý šerif Clayton. Ten je přesvědčen o jeho nevině a společně se vydávají do Saxon City, aby se postavili trojici prohnilých bratrů i za cenu nevyhnutelného krveprolití. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek s příchutí opravdu neopakovatelné drsné atmosféry, závěr sice jemně fádní avšak celkovost působí se skvělou a zvláštní hudbou Bacalova velice slušně. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo parádny western. Čo spočiatku vyzerá ako tuctová naháňačka sa postupne mení na svieži filmík s fajn postavami na pozadí a i keď o duel až tak nejde, western slušne baví až do konca... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Průměrný western s Lee Van Cleefem. Režisér evidentně kopíruje Leoneho, ale vůbec mu to nejde, děj není zajímavý a docela jsem se nudil. Ale Lee jako nikdy nezklamal, stejně jako záporáci, zvláště Horst Frank byl dobrej a ten poďobanej byl fakt hnusnej. Ten mladej nic moc. Hudba byla zajímavá, hlavní téma legendární (použito v Kill Bill), akorát by mě zajímalo, kdo to teda složil, protože v Kill Bill je uveden Luis Bacalov, ale v titulcích tohohle filmu je někdo jinej. (obrázky) ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Dalsi nadprumer, jak je to u Cleefa zvykem. ;]] Zase tam ma nejakeho mladeho do dvojky, dej plny zvratu a prekvapeni. Zkratka, kdyz americky western, tak italsky ;]] ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvé čo ma na tomto snímku zaujalo bola tá pochmúrna ale zároveň fascinujúca hudobná kompozícia. Soundtrack ktorý dotvára atmosféru je sprevádzaný celím filmom. Drsný Lee Van Cleef opäť boduje a ako šerif pomáha neprávom odsúdenému mladíkovi vyhľadať vraha svojho otca. Nechýbajú skvelo nastrihané prestrelky pohľady do očí, zvraty , a záverečná prestrelka s bossom. Spaghetti western ako vyšitý. Samozrejme keď si to porovnám s takými režisérmi Ako Sergio Leone alebo Corbucci nebolo to úplne dokonalé. Keby že je finálna prestrelka nejako lepšie vymyslená a dlhšia asi by som dal aj plní počet. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Už dost bylo klování. Skoleného oso(bo)u báje, skalní kalní v běláskovém. Do vašeho antracitového entrée se obuje. O soumraku klobouk dolů, zúčtování ostrými. Bleskově. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Smutný důkaz toho, že geniální hudba (resp. jen a pouze ústřední motiv, jenž si suverénně vykračuje vedle toho nejlepšího od Morriconeho), dobrá kamera, výprava a schopná režie ještě nemusejí dát dohromady dobrý film. Vidím to na takový lepší, lehce nudící podprůměr, který tak dlouho oddaluje zápletku příběhu, až o ni nikdo nestojí. Naneštěstí si neustále hraje na něco víc. Za pozornost určitě stojí flashbacky a finální souboj, ale díky scénáři a nedostatku originality je to jinak bohužel grande nic. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Santi se u Leoneho určitě pár věcí naučil, zejména "Když chceš mít ve westernu super cool drsňáka, šoupni tam Van Cleefa". ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Základ pro velmi dobrý western v tom bezpochyby je. Herci, především Van Cleef a Horst Frank, však nejsou využití tak, jak mohli být, podobně jako zajímavý příběh, kamerové nájezdy apod. Mohlo to mít klidně přes dvě hoďky, děj by byl propracovanější a člověka by to víc pohltilo. Ale i tak výborně sedlo. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Srovnejte tohle s Tenkrát na západě nebo se Sedmi statečnými, Velkou zemí, Hodný, zlý a ošklivý a máte před očima spektákl, na který zapomenete hned jak skončí, pokud to vůbec dokoukáte. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Jo, a parádní westerny se taky vyráběly v NDR - ty s Gojko Mitičem...  Jestli se něco zasloužilo o pověst westernu coby pokleslého žánru, tak podobná produkce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trochu ukecaný western Giancarla Santiho, který se učil u Sergia Leoneho a je to zároveň jeho prvotina. A zajímavé je, že podle csfd.cz skončil pouze u dvou filmů. Hned k tomu prvnímu si ale přizval jednu z ikon westernů Lee Van Cleefa. Přestřelky tu sice jsou, ale všemu předchází hodně dialogů a přiznám se, že dle postavy ve stínu jsem celkem rychle tipnul, že střelcem byl právě sám Clayton. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Povedené herecké výkony (s výjimkou Phillippa Wermeera) a dobrá hudba nemohou vynahradit slabý příběh, u kterého máte dojem, že nic nového nepřináší. Celkově neurazí ani nenadchne. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Slušný western so všetkými klasickými proprietami, ktoré má western mať a ešte trochou naviac. Našťastie totiž scenárista ozvláštnil stret protipólov slizkého ambiciózneho podliaka a prostého hrdinu bez bázne a hany, tým že mu pridal "strážneho anjela", ktorý má síce s hlavným hrdinom rovnaký záujem na dosiahnutí spravodlivosti, ale jeho metódy nie sú až také čisté. Príbeh sa umne zahráva nedostatkom informácií, takže divák v mnohých prípadoch len háda kde je pravda. Čo v súčinnosti s dobre  budovanou atmosférou za pomoci klasickej westernovej hudby filmu dosť pomáha. Dokonca sa mu darí byť vtipný a pomocou hlášok a situačných gagov sem tam uvoľniť napätie. Čo sa už nedarí je udržať napätie a celý príbeh tak úplne pohromade. Lee Van Cleef, svoju úlohu strážneho anjela zohral so svojou charakteristickou drsnosťou a cynizmom, tj. rovnako ako Horst Frank svoju úlohu podliaka a arcipodliaka. 70% ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Poněkud nesourodý eurowestern, který navzdory účasti charismatického Van Cleefa stojí ve svém žánru poněkud stranou, z velké části zřejmě díky neznámému režisérovi a tomu, že nezapadá do žádné zavedené série. Začátek byl impozantní, z úvodních titulků jsem byl vysloveně nadšený. To písmo, ta barva a hlavně jejich velmi nezvyklé horizontální plynutí!!! Poté mě upoutal představitel Phillipa Alberto Dentice, který ve zdejším obsazení není vůbec uvedený (?!?!?) a který mi odněkud připadal velmi povědomý, bohužel ani z IMDb jsem nezjistil odkud. Dále se mi líbila přemíra záporáků všeho druhu, i když bylo zprvu obtížné se v nich zorientovat. Podivné postavy jako osazenstvo dostavníku, "ten bílý poďobaný" z bratrů Saxonů, barmanka mužatka atd. Málo charismatického Horsta Franka jsem nepoznal, ačkoliv Zlatokopy z Arkansasu a Rudého gentlemana (ve kterých byl u nás k vidění) mám nakoukané víc než dost. Zajímavější byl Mark Mazza, známý záporák z filmů Cestující v dešti, Kočky, Mé jméno je Nikdo nebo Probuď se, špióne. Zaujaly černobílé flashbacky a místy originální záběry (honička ve skalních serpentinách). Ve filmu se střídají vážné (zločin a jeho postupné odhalování, křivé obvinění, hon na nevinného, pomsta) a komické momenty (honička ve skalách, Phillipovy úniky a akrobatické kousky), což působí zvláštně. Stejně jako střídání ústředního hudebního motivu (který o 30 let později použil Tarantino ve svém Kill Bill) s jakousi veselou saloonovou odrhovačkou v akčních scénách. Dabing byl z letošního roku, takže soudím, že předtím byl u nás tento film víceméně neznámý. Celkově mírný nadprůměr, řekněme 68 %, což je na plnohodnotné čtyři hvězdy málo. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Průměrná podívaná sice L.V.Cleef to zvládl na jedničku ale něco mi tam chybělo,možná trochu víc drsnosti ,ten koho naháněl se choval jako komediant a záporáci mi taky nějak nesedli byli až moc uhlazený né ty pravý westernoví padouši,poďobanec byl odporný . ()

Andrmen221 

všechny recenze uživatele

Poprvé divák uslyší hudbu, která patří rozhodně k nejepičtějším v tomto žánru a možná předčila i samotný film. Lee Van Cleef je badass jak ho známe, a jak ho chceme mít. V závěrečném duelu vidíme podpisy legendy Sergia Leoneho v podobě close-upů na oči a podmanivá hudba v pozadí umocňuje prožitek, tak jak to mám rád. Rozhodně nadprůměrný snímek. V době, ve které vznikl měl silnou konkurenci, a tak možná i to uškodilo finálnímu dojmu, kdyby vznikl v dnešní době, věřím, že trhá rekordy. Van Cleef je jedním z hlavních představitelů westernů a jim zasvětil i svůj život a byť ne všechny byly to pravé ořechové tento se mi do paměti zaryl a zůstane. Skvělá práce! ()

Reklama

Reklama