Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čase mezi druhým a třetím Rockym natočil Sylvester Stallone akční pecku, která je svým tématem terorismu žhavě aktuální právě v těchto dnech. Deke DaSilva (Sylvester Stallone) a Matthew Fox (Billy Dee Williams) jsou partnery u newyorské policie a hlavní náplní jejich práce je potulovat se v převlecích po nocích jako návnada pro drobné násilníky a zlodějíčky, které pak společně nepříliš vybíravým způsobem lapají. Velmi brzy se však mají střetnout se zločincem daleko většího formátu. Jmenuje se Wulfgar a na scénu vstupuje bezcitným teroristickým útokem na londýnský obchodní dům. Zatímco Interpol školí oba svérázné policisty, aby dokázali proti Wulfgarovi účinně zasáhnout, terorista zajme jako rukojmí skupinu zástupců OSN. Je třeba zasáhnout a DaSilva s parťákem jdou do akce. (Řitka video)

(více)

Recenze (115)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sly v posledním "předramboidním" filmu, kde své nepřátele nekosí po desítkách, ale naopak se snaží zachraňovat lidi v nouzi. Je to teda těžký béčko, které není ničím zajímavé a mám takový pocit, že se Slyem to v tý době šlo pěkně z kopce, když za pět let promrhal svůj hvězdný potenciál. Naštěstí pro něj (a pro nás taky :o)) přišel následujícího roku Rambo a opět návrat na výsluní. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jestli v tomhle nepříliš zajímavém (až na Rutgerovu fazónu samozřejmě) "akčňáku" s nespočtem nesmyslných chování někdo dokáže "fandit" Slájovi, tak nemá penis ani vagínu. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Osm let od SERPICA se Sly rozhodl porazit Al Pacina v soutěži o nejhorší image a povedlo se mu to na 100%. Klišovitý scénář s naprosto těžkotonážně mrzkými dialogy a dohromady se Slyho stylem dělá z NIGHTHAWKS snímek, na který se skutečně těžce kouká. Nejenže na sebe Sly aplikoval vzhled perverzního profesora dějepisu, v některých scénách si dokonce nasazuje brýle a mžourá skrz ně na v dálce usazeného Rutgera Hauera, ve dvou kličových scénách se naopak převleče za ženu, čímž se snaží oklamat padouchy (bez špatky nadsázky). Z toho lepšího bych vyzdvihl hudbu Keitha Emersona, dobrou honičku v metru a celkem dobře využité scenérie tehdy ještě šedivého a špinavého New Yorku. A taky stopáž pod 100 minut. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem to měl zaškatulkované jako nezajímavé, málo akční béčko natočené sice v osmdesátkách, ale stylem zaseklé ve špinavých a syrových sedmdesátkách, z jejichž slavných kriminálek nemálo čerpá. Zabordelený, studený a nehostinný New York, serpicovsky zarostlý Sly a zápletka o dvou fízlech, kteří podobně jako v o deset let starší Francouzské spojce prohánějí v hnusných ulicích spodinu, dokud se nedostanou k velké rybě - teroristovi, který ohrožuje a vydírá jejich město (a la záporáci Drsného Harryho). Až s odstupem času jsem to docenil jako solidní městský akčňák, který mě sice zrovna akcí moc nenadchnul a hrdinové se nejednou zachovají idiotsky (pronásledování na diskotéce a vzápětí v metru), ale líbily se mi kulisy špinavého velkoměsta, vztah DaSilvy a jeho protiteristického mentora, čerstvé téma terorismu a záporák Vulfgar, inspirovaný skutečným teroristou Carlosem aka Šakalem a charizmaticky zahraný v Americe debutujícím Hauerem. Sly si odehraje svoje ve své typické roli "nezabíjím, dokud mě nepřitlačíte ke zdi" (viz. o rok mladší Rambo), ale jeho spojení s Williamsem nefunguje, protože se scénář víc nevěnuje Williamsově postavě a vztahu obou parťáků. Solidní film - spolu s Frankenheimerovou Černou nedělí jeden z prvních filmů o terorismu v USA - který bohužel propadl jako jakýkoliv Slyův film z té doby, co se nejmenoval Rocky nebo Rambo. Ve stejném roce vzniklo i ještě mnohem sedmdesátkovější a vynikající policejní drama Pevnost Apačů v Bronxu s Newmanem, ale to kopalo jiným směrem. Distribuce u nás: Fine Production. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rutger jako nelítostný německý terorista, co nesnáší britský kolonialismus, OSN, mediální nezájem, zvědavé stevardky a chlapy v dámských parukách a proti němu obvyklí podezřelí módní policie Lando Calrissian a Sylvester Stallone. U Slye bych se milerád zastavil, protože tahle role v Nighthawks, kteří mimochodem celou dobu skáčou, jak pískají žánrová klišé, pro něj musela být varováním. V baretu, brejličkách a s pečlivě zastřiženým fouskem vypadal, jako by zrovinka slezl z dole neoholené účastnice večírku s Kitty a hřebci a v roli policajta působil jako neskutečný dement s ptačím mozkem (zřejmě proto zastával funkci volavky). Po tomhle veskrze tragikomickém hereckém představení nejspíše pochopil, že ztvárnění vietnamských veteránů musí vzít z jiného konce, jinak bude za debila.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný krimi thriller so Sylvestrom Stallonom. Má dosť dobrý príbeh o dvojici schopných policajtov z New Yorku, ktorí sú pridelení do novej jednotky určenej na zadržanie veľmi nebezpečného európskeho teroristu, ktorý práve prišiel do New Yorku. A keďže ho najviac ohrožujú práve oni, tak sa tomu prispôsobí. Spracovanie pôsobí priemerným dojmom, väčšinu času má film dosť pomalé tempo a hlavne zo začiatku, ale v druhej polovici sa to už vylepší, síce ani potom sa nekoná nič výnimočné, ale už sa aspoň stále niečo deje, dej sa stáva osobnejším a tak je to už celkom slušná zábava. Akcia je samozrejme úplne prispôsobená žánru, žiadna výrazná akcia sa tu čakať nedá, policajti stoja len proti jednému protivníkovi, ale nájde sa tu pár slušných výbuchov, niekoľko maličkostí, ktoré potešia a v druhej polovici aj niekoľko slušných dlhších scén, či už naháňačka v metre alebo celá situácia s rukojemníkmi. Len neviem, čo si mám myslieť o prvej zásadnej scéne filmu, stretnutí na diskotéke, kde je pasivita policajtov až neskutočná. Herecké obsadenie je dosť dobré, Sylvester Stallone v hlavnej úlohe a výborný Rutger Hauer v zápornej, hlavne táto dvojica ťahá film. Réžia je skôr sklamaním, ale za to môže aj rok vzniku filmu, tento námet by potreboval dynamickejšie prevedenie, ale technická stránka je vydarená. Noční dravci stoja za pozretie hlavne kvôli spomínaným dvom hercom, inak je to len priemerný film na jedno pozretie. 57% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kdysi před lety, když jsem Noční dravce v pozdních hodinách na RTL viděl poprvé, jsem byl celkem zklamán. Měl jsem za sebou už parádního Ramba i Rockyho a těšil se marně na další akční nářez, kde Sly bude kosit padouchy ve velkém. Dnes to mám naopak a tento snímek si umím vychutnat. Vím, že není nic extra, ale mně se líbí jeho pomalejší tempo, atmosféra potemnělých špinavých ulic New Yorku a dokonalý záporák Rutger Hauer, který je skutečně důstojným soupeřem Italskému hřebci. No a pár výborných akčních scén se tady také najde. Nenáročná, ale pro mě nadprůměrná kriminálka, kterou si jednou za čas s chutí dopřeji. A nikdy se nenudím, rozcvička před Rambem se Stallonemu docela povedla. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Akční podívaná podle mého gusta. Nic extra složitého, člověk si tu vzpomene na Serpica, tu na Francouzskou spojku, jak to dopadne, není těžké odhadnout... No ale že by to vadilo? To ne. Pravda je, že nejlepší pasáž (setkání s Wulfgarem a poměrně dlouhá honička městem, podzemím a metrem), kterou prý režíroval Stallone osobně, už film nepřekoná, ale lanovka je také dobrá, no a ten konec! Kromě sympaťáka Stalloneho a neselhávajícího Hauera mě velice potěšil britský drsňák až za hrob Nigel Davenport. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Až nezvykle měkoušskej Slyouš, na můj vkus, půl hodiny hypnotizuje teroristu uhrančivým pohledem, že by to trklo i to největší trdlo..." čumí na mě polda,ty vole...musím se zdekovat " ...samo, že se dotyčnej frajer vypaří...." a běhej za mnou ty blbej poldo...když je ti líto bezbranejch civilistů ".... a tak to pokračuje, honička, výbuchy, schovávačka, držení rukojmích, vyjednávání, přežití, moment překvapení...a rozhodující střelba...jejda, správňák nabral dech...to zírám....nasadí si zpět slušivý brýle...a je to. -)) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mlady Sly jeste zdaleka neni takovou hvezdou a film urcite neni takovou peckou coz je videt ale kdyz to vezmu kolem a kolem je to slusny akcni thriller ve kterem koncertuje hlavne Hauer a jeho Wulfgar fakt dobre zahrana postava byl jsem nakonec celkem i spokojen solidni prumer ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku zbytečnější snímek ve filmografii Slye. Pár scén je slušných, jako například honička metrem a lanovka. Závěrečná wtf scéna potěší, ale nic víc. Rok nato byl naštěští Sylvester zachráněn vietnamským veteránem. 35% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu si pamatuju jen Rutgera Hauera - jeho standardně výborné ztvárnění padoucha. Zbytek se ztratil v mlze (pod)průměru. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších, ne-li nejlepší Stalloneův film osmdesátých let. Brutální patologický zabiják a terorista z Anglie si po plastice obličeje přijíždí vyřídit účty s Organizací Spojených Národů.. V tom mu má zabránit poměrně úspěšný, avšak mnohokrát prohřeškovaný policista... závěrečná scéna stojí na vysokém stupni zakončení takovýchto filmů. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film možno predbehol svoju dobu, je to skvele natočené je síce plné brutality, ale boj z terorizmom nie je žiadna prechádzka. Tento film je naozaj veľmi podarený. Vskutku milé prekvapenie. Sly s fúzatou vizážou, ktorá mu sakramentsky sekne, Rutger Hauer čoby parádny psychopatický záporák v atmosfére rozbordelovaných ulíc New Yorku. Áno béčko to určite je, ale zas tak prísny by som tu nebol, sú ďaleko horšie filmy so Stalloneom, ktoré majú vyššie hodnotenie. Sylvester Stallone je tu naozaj výborný. Jeho netradičná vizáž drsného policajta so srdcom na správnom mieste v kombinácii s intelektuálom poteší nejedného fanúšika. Skvelá hudba, výborné hlášky, veľmi vydarený záver. Veľmi podarený akční film. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

John Rambo a Lando Calrissian naháňajú šialenca Harleyho Stonea. Priznávam sa, že tento pomerne neznámy film, ale zo známymi hercami mi akosi utiekol. Rozhodol som sa teda, že to dobehnem a aj keď hodnotenie ma odrádzalo znova som rád, že som nedal na radu miestnych expertov. Nehovorím ani ja, že to bola strhujúca detektívka, to nie. Začiatok sa trošku ťahal a trošku mi trvalo kým som sa dostal do deja s démonickým teroristom Rutgerom Hauerom, ale keď pôjde do tuhého a príde na rad akcia, nenudil som sa. Nie je to typická Stalloneovka, kde Sly všetkých vystrieľa a kde na všetko príde ako to býva v jeho scenároch. Tu Sly scenár nepísal a tak sa Rambo šetri na svoju premiéru Ramba až o rok neskor - 1982. Noční dravci sú jednoduchá kriminalka, s kvalitným záporákom, no keby fúzatému Slyovi a učesanému Williamsovi viac zamotal hlavy a podkúril pod kotlom, určite by to bolo omnoho lepšie. Takto sa jedna iba o fajn kriminálku, ktorá obzvlášť v závere ma celkom dobru a napínavú atmosféru. 65% - 3* ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

tohle spíše než Béčko je už Céčko. Proboha co se v tom filmu dělo? Přiznávám že jsem se u toho učila účetnictví a správné pojistné částky, ale i tak se to na mě nemůže hodit ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Stalloneho predrambovský ego-trip, kde si to dáva v šialenej kombinácii drag queen a vousatého Serpica na pozadí dozvukov umierajúceho diska. V Amerike debutujúci Hauer ho zatienil do takej miery, že ho Sly údajne vystrihal z final cutu ako sa len dalo. Zrejme aj preto je to celé také incoherent. Persis Khambatta je popri Marthe Keller z Frankenheimerovho Black Sunday dokonalý ženský teroristický archetyp. ()

Reklama

Reklama