Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na základě skutečné události. V roce 1972 se v Latinko-amerických Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl Uruguaiský národní rugbyový tým. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech, pomocí rádia, dozvídají, že všechny záchranné akce byli zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím, ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu. (Magic Box)

(více)

Recenze (305)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je to natočené velmi realisticky a uvěřitelně. Ale kdybych nevěděla, že to je podle pravdy, říkala bych, co je to zase za výplody mysli pomátlých scénáristů, ale ... ono se to takhle opravdu stalo. Přesto mi film přišel docela zdlouhavý a děj se místy vlekl velmi pomalu. Nemůžu mít výhrady k hereckému obsazení, k technické stránce ani k hudbě (která samotná není nic moc, ale ve filmu funguje), ale přesto mi to jednou vidět bohatě stačilo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ježíši, až už to tehdy bylo přesně takhle, nebo malinko jinak, jsem rád, že jsem tam nemusel být s nimi. Myslím, že si všichni přeživší tehdy prošli svým malým peklem a asi nikdo se z toho nevzpamatoval zcela bez následků. Koneckonců i pouhé sledování tohoto filmu zanechalo nějaké následky na mně, a to je co říct. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Známý příběh leteckého neštěstí natočený v rámci akčních sekvencí příjemně devadesátkově. Zbytek je ale místy dost nezáživná nuda, kterou nezachrání ani pár otrlých záběrů, které chtě nechtě už z podstaty příběhu musely přijít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $32miliónov║Tržby USA $36,733,909║Tržby Celosvetovo $82.500.000║ Nehorázne tomu chýba nejaká hĺbka, drsnosť, skutočná dramatickosť scén, postavy sú doslova prehliadnuteľné a na danej ploche to pôsobí až moc nemotorne - zdĺhavo. Bližšie to má k jednoduchej televíznej produkcii, než prvotriednej dráme a to na projekte pracovali dosť známy tvorcovia, ktorý väčšinou spolupracujú zo Spielbergom. /45%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky zachyceny boj o preziti. Tento film bravurne zachycuje zmeny lidskeho jednani v pripade stresovych situaci a ukazuje, ze kazdy z nas je vice mene "zvire". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

O téhle katastrofě byla natočena spousta dokumentů a již roku 1976 hraný film (Supervivientes de los Andes od René Cardony). Tato verze se zakládá na románu "Alive" Piersa Paula Reada, takže je jasné, že by mělo jít především o studii chování člověka v těch nejtěžších situacích (Já osobně ten kanibalismus považuji za naprosto racionální čin), ale právě tady film selhává a zachraňuje ho jen autentičnost prostředí i "scénáře". ()

May 

všechny recenze uživatele

Při představě, že bych byla mezi osazenstvem zmíněného zříceného letadla, mi neni dobře... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní kanibalský survival obsahující velmi intenzivní ztroskotání letadla a zároveň uvíznutí několikačlenné skupiny týmu Rugby ve velmi chladném a mrznoucím počasí. Odvaha a vynalézavost nás vyloženě doprovází celý film a také film krásně znázorňuje fakt, že v přírodě přežijí jen ti nejsilnější jedinci. Většina členů mi byla sympatická a fandil jsem jim. Zasloužené čtyřhvězdí. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To už ste nás mohli rovno podrezať.“ Natočiť taký nudný, pomalý a nezáživný film o tak silnej a šialenej skutočnej udalosti, to sa často nevadí. Dvojnásobne u Franka Marshalla, ktorý tak skvele debutoval zábavnou Atrachnofóbiou. A potom nakrútil toto. Túto vec. Niektorým filmom býva občas vyčítané, že príliš tlačia na pílu. Niekedy však býva najväčším záporom snímky práve to, že na nič netlačí, hoci by bolo pre tempo, atmosféru a celkovú chuť lepšie, aby tlačila. Tu si (zrejme) tvorcovia povedali, že kanibalská realita už žiadne ďalšie tlačenie na pílu nepotrebuje. Prakticky je však Frankov dvojhodinový film nezáživný, rozťahaný a nezdravo nevýrazný. Slabé herecké obsadenie (jedinou známou tvárou je nevýrazný Ethan Hawke) len definitívne potvrdzuje, že máme dočinenia s ambicióznym, no nakoniec (bohužiaľ) bohapusto priemerným filmom s premrhaným potenciálom. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

S timhle filmem mam jedinej problem. Videl jsem ho kdysi davno a pamatoval jsem si ho jako hodne drsnou zalezitost a kdyz jsem si ho ted pustil znovu, tak mi to prislo jen jako takovy zajimavy horsky dobrodruzstvi, samozrejme az na ten fakt, ze to je podle skutecny udalosti, smrtma se tu nesetri a je tu to tema kanibalismu. Ale porad tu zustava hodne silnej snimek o nadeji a skvele natocenej, navic s dobrejma hercema, kde nikdo nijak nevycniva, akorat ze zacatku spis vypadali jak parta hipiku a teplousu nez jak rugbyovy muzstvo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemám nějaký pocit výjimečnosti. Jen pěkný film, který jednou do roka okupuje naše televize. ostudu nedělá, ale okouká se to. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem si knihu, kterou napsal Piers Paul Read, a film je proti tomu hodně slaboučkej čajíček. Z filmu jsem měl pocit, jak tam všichni táhli za jeden provaz, a že to vlastně zase až taková hrůza nebyla. Při čtení knihy se mi až dělalo fyzicky špatně a běhal mi mráz po zádech. Kromě toho, že tam panovala hodně mizerná nálada a v jednom kuse tam měli mezi sebou různý rozbroje, hádky o maso, o cigarety a podobně, tak je tam taky do podrobností vylíčeno, jak přežívali v letadle namačkaný jeden na druhýho takovym způsobem, že si nemohli při spaní ani pořádně lehnout. A jako bonus tam přijemnou atmosféru dotvářely všudypřítomný hovna, hnis, krev z hemeroidů a podobný chuťovky. Taky to pojídání lidskýho masa ve filmu vypadá docela esteticky. Podle knihy z mrtvol sežrali naprosto všechno včetně hnijících střev, mozků nebo varlat. Kniha rozhodně neni pro osoby se slabym žaludkem. Dále je ve filmu hodně zjednodušená ta cesta k záchraně. To vypadá, že vylezli na vrchol hory a bylo prakticky hotovo. Ve skutečnosti jim to trvalo 10 dní a ten jeden dostal po cestě navíc sračku jak bič, takže horko těžko se k tý záchraně vůbec dobelhal. Samozřejmě chápu, že do 2 hodin nejde nacpat toho tolik jako do knihy, která má asi 250 stránek, ale film je opravdu hodně osekanej o důležitý věci a naopak si tam zase nějaký dramatický události tvůrci přidali. Jinak pokud knihu neznáte, tak film ujde. Pokud jste knihu četli, film je naprostá ztráta času a působí spíš jako parodie. Jinak herecký obsazení je celkem krize a postavy se mi pletly mezi sebou. Trochu z tý nevýrazný šedi vyčnívá Ethan Hawke a Illeana Douglas. Johna Malkoviche nepočítám, ten je tam minutu na začátku a pak minutu na konci. Radši se podívejte třeba na tento dokument. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Co je pro tebe důležitější, ragby nebo holky?" -"Holky. A pro tebe?" -"Holky." -"Ale když hrajem, nejdůležitější je ragby." -"Jo, protože holky se dívaj." Dozajista nevhodný citát, který absolutně nevyjadřuje podstatu tohoto filmu, ale ten zbytek byl na mě až příliš krutý a sugestivní, takže bych na něj nerada vzpomínala. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Patrick Shanley / Predloha: Piers Paul Read (novela) | Hudba: James Hewton Howard | Distribúcia: Buena Vista Pictures (USA, CA), United International Pictures | Štúdio: Touchstone Pictures, Paramount Pictures, The Kennedy/Marshall Company | Rozpočet: 32 miliónov $ | Tržby: 36,733,909 $ || Silný príbeh zo života, ktorý zďaleka nebol dokonalo zfilmovaný vzhľadom k častej rozťahanosti scén v strede filmu. Avšak konečná pasáž je takým emočným ohnostrojom, že sa mokrým očiam neubráni snáď ani drevorubač. 70% | HD, HD650, HU DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem si tento film nahrála na VHS, mé nadšení opadlo v okamžiku, když jsem zjistila, že už se mi na kazetu nevešlo asi posledních 20 minut:) Takže, když po čase tento film opět dávali v TV, těšila jsem se, že jej konečně zhlédnu celý. I po čase jsem z něj měla stejný dojem, jako tehdy. Matně se mi pozdávalo, že je film znovu předabovaný, v čemž mě ujistilo závěrečné "v českém znění." A dabing byl také snad to jediné, co mi lehce "znepříjemňovalo" zážitek. Když někteří dabéři mluví více postav, a často ještě klidně i chvíli po sobě, dost to sráží celkovou atmosféru a nádech snímku. A zrovna v této Barrandovské verzi se vyskytoval Filip Švarc (jehož hlas mi už v mnoha případech začíná vadit) a Pavel Vondra (jeho hlas, jako jeden z mála zase patří k těm, které se mi asi nikdy nezalíbí). Každopádně je Přežít mrazivý příběh o tom, co by nikdo z nás nechtěl zažít. Někomu zde možná bude chybět větší drsnost, hloubka či šokující momenty, ale v celistvém výsledku se jedná o výborné dílo. Pokud by se mnou někde uprostřed hor hňáplo letadlo, chtěla bych tam mít borca jako je Ethan Hawke:) Svou vůlí a nezlomností by dokázal zvednout na nohy i skupinku fňukajících žáků na školním výletě, kteří si stěžují, že "už je moc horko," že "už nemůžou," nebo, že "do toho kopca prostě už nevylezou.":) ()

Reklama

Reklama